Κυριακή 1 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εξαγγέλλονται νέες πολιτικές δίκες για το 1995

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (ανταπόκριση) .-

Νέες πολιτικές δίκες εναντίον κατοίκων της πρώην ΓΛΔ θα γίνουν μέσα στο 1995, πληροφορεί ο γερμανικός Τύπος, στηριζόμενος σε πηγές της Γενικής Εισαγγελίας του Βερολίνου. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους πρόκειται να είναι εφτά μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΕΣΚΓ, δικαστές και εισαγγελείς του Ανώτατου Δικαστηρίου της ΓΛΔ και συνεργάτες του Υπουργείου Ασφάλειας (Στάζι). Η κατηγορία κατά των πρώην μελών του ΠΓ βασίζεται στην "παράλειψη του εξανθρωπισμού του συνοριακού καθεστώτος" και σαν συνέπεια αυτής της "παράλειψης", στη διάπραξη δολοφονιών στα γερμανογερμανικά σύνορα από εντεταλμένα όργανα φύλαξης των συνόρων.

Ενας από τους εφτά πολιτικούς κατηγορούμενους θα είναι ο Εγκον Κρεντς, που σε επιστολή του στη "Neues Deutschland" εκφράζει την απορία του ότι ο Τύπος δημοσιεύει ήδη λεπτομέρειες, ενώ ο γενικός εισαγγελέας Κρίστοφ Σαφιφγκεν δεν έχει ακόμα επιδώσει το κατηγορητήριο στους υπό κατηγορία πολιτικούς και άλλους λειτουργούς της ΓΛΔ.

Ο Κρεντς διατυπώνει τη γνώμη ότι πριν την πολιτική δίκη αποσκοπείται η "ολοκληρωτική διαστρέβλωση της ιστορίας" (της ΓΛΔ) και "η εξάλειψη κάθε ίχνους αλληλεγγύης ανάμεσα στους πρώην κατοίκους της ΓΛΔ". "Για την εκπλήρωση των πολιτικών μου καθηκόντων δεν υπόκειμαι στη δικαστική δικαιοδοσία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας και δεν αξιώνω αμνήστευση, αλλά την ιστορική αλήθεια ότι η ΓΛΔ υπήρξε κυρίαρχο κράτος, με το οποίο η ΟΔΓ διατηρούσε επίσημες, και εν μέρει πολύ φιλικές ανεπίσημες επαφές. Αν πραγματικά θέλει κανείς να βρει ένα δρόμο προς το δίκαιο, τότε θα 'πρεπε ο ΟΗΕ ή ένα όργανο επιφορτισμένο απ' αυτόν, να αποφασίσει αν το πρώην μέλος του (η ΓΛΔ) ήταν κράτος αδικίας", υπογραμμίζει ο Εγκον Κρεντς.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες γίνεται λόγος και για μια σχεδιαζόμενη νομοθετική πρωτοβουλία αμνηστίας από μέρους σοσιαλδημοκρατών στελεχών για κατοίκους της πρώην ΓΛΔ. Η σχεδιαζόμενη αυτή πρόταση αμνηστίας θα έχει, όμως, αρκετές εξαιρέσεις, όπως μη αμνήστευση για τα "κεφαλαιώδη εγκλήματα των δολοφονιών". Παρά το γεγονός ότι διαφαίνεται η ψηφοθηρική σκοπιμότητα της σχεδιαζόμενης αυτής πρωτοβουλίας με τα "παραθυράκια των εξαιρέσεων", αρκετά στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων στη Βόννη και συντηρητικοί πολιτικοί άλλων κομμάτων άρχισαν να κατηγορούν τους σοσιαλδημοκράτες για "προσέγγιση" στους πρώην κομμουνιστές και απορρίπτουν κάθε ιδέα αμνήστευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ