Κυριακή 1 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δεν υπάρχει σαμπάνια για τον Τζον Μέιτζορ

17 βουλευτές των Τόρις δεν πειθάρχησαν στις εντολές της κοινοβουλευτικής φράξιας του Συντηρητικού Κόμματος και καταψήφισαν την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων

"Για πέντε ολόκληρα λεπτά, η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων έμοιαζε με μια σχολική τάξη, όπου οι μαθητές πανηγυρίζουν μετά την αναγγελία αναβολής των μαθημάτων από τον καθηγητή τους". Ετσι περιέγραφαν την ατμόσφαιρα που επικρατούσε, πριν δυο εβδομάδες περίπου, στη Βουλή τα ΜΜΕ, όταν ανακοινώθηκαν τα απορριπτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναφορικά με τους προγραμματισμένους πρόσθετους φόρους στα καύσιμα κατά 17,5% και οι βουλευτές ξέσπασαν σε ζητωκραυγές... Και δεν ήταν μόνο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι καταψήφισαν το κατ' εξοχήν αυτό αντιλαϊκό μέτρο του προϋπολογισμού, αλλά και 17 βουλευτές των Τόρις δεν πειθάρχησαν στις εντολές της κοινοβουλευτικής φράξιας του Συντηρητικού Κόμματος.

Ετσι, η, έτσι κι αλλιώς, ήδη αδύνατη κυβερνητική πλειοψηφία έγινε ακόμα πιο ασθενής. Και ο υπουργός Οικονομικών υποχρεώθηκε να μανουβράρει, υψώνοντας, την επομένη κιόλας ημέρα, τον πρόσθετο φόρο στα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα. Οι πρόσθετοι φόροι στα καύσιμα, οι οποίοι ήδη είχαν προγραμματιστεί και, βήμα βήμα, εισαχθεί από την άνοιξη του 1993, αντιμετωπίστηκαν στη χώρα από τους φορολογουμένους σαν απαράδεκτοι, όπως ακριβώς και ο κεφαλικός φόρος, ο οποίος, σε τελευταία ανάλυση, κόστισε και το κεφάλι της λαίδης Θάτσερ, γιατί οι φόροι αυτοί χτυπούν πριν απ' όλους ηλικιωμένα και άρρωστα άτομα.

Γενικά, η δυσαρέσκεια των Βρετανών ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, γιατί, λίγες εβδομάδες πριν, οι τιμές για το φωταέριο αυξήθηκαν κατά 3%, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί είναι εκείνοι οι Βρετανοί πολίτες, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξήσεις αυτές. Σχετικά, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, και εδώ επίσης πρόκειται για μια έκδηλη διάκριση ενάντια στα αδύνατα από οικονομική άποψη κοινωνικά στρώματα, τη στιγμή μάλιστα που ο διευθυντής της Εταιρίας Φωταερίου ενέκρινε για τον εαυτό του μια ετήσια μισθολογική αύξηση της τάξης του μισού εκατομμυρίου μάρκων.

Πάντως, το φιάσκο που έχει υποστεί η κυβέρνηση Μέιτζορ στα πλαίσια της συζήτησης επί του προϋπολογισμού θα πρέπει να το δει κανείς σε συνδυασμό με την αισθητά αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πλατιών στρωμάτων των Βρετανών εργαζομένων, ενόψει, μάλιστα, της εξέλιξης της ανακατανομής του εθνικού πλούτου: Από το 1979, από τότε, δηλαδή, που το Συντηρητικό Κόμμα ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το βιοτικό επίπεδο των κατωτέρων στρωμάτων μειώθηκε κατά 10%, ενώ αυτό των ανωτέρων αυξήθηκε προκλητικά κατά 60%. Και, κατά ένα ειρωνικό πραγματικά τρόπο, ο υπουργός Οικονομικών Κένεθ Κλαρκ ανακοίνωσε, στα πλαίσια του προϋπολογισμού του και ταυτόχρονα με την ανακοίνωση ύψωσης των φόρων για τα καύσιμα, και μια μείωση των τιμών της σαμπάνιας κατά 13%. Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμιζαν τις μέρες αυτές έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές, η ήττα αυτή της κυβέρνησης Μέιτζορ, στην οποία συνέβαλαν και βουλευτές της επιβεβαιώνει ότι αυτή κατρακυλά από τη μια καταστροφή στην άλλη. Μόλις πριν λίγες βδομάδες, η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να κάνει "μεταβολή" σχετικά με την προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση των Ταχυδρομείων της χώρας. Κι αυτό βασικά γιατί η σχετική πίεση από τις ίδιες τις γραμμές της ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Αμέσως μετά, ο Μέιτζορ και το Υπουργικό του Συμβούλιο έκλεισαν "μια Συμφωνία αυτοκτονίας", όταν ο πρωθυπουργός απείλησε να διαλύσει την κυβέρνηση και να προκηρύξει νέες εκλογές, σε περίπτωση ήττας στην ψηφοφορία αναφορικά με τα κονδύλια αυξημένων ευρωπαϊκών δαπανών. Παρ' όλα αυτά, όμως, μερικοί Τόρις αντιστάθηκαν, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Μέιτζορ να κατορθώσει να επιβιώσει, μόνο και μόνο γιατί το Εργατικό Κόμμα απείχε της ψηφοφορίας. Αλλά, ο Τζον Μέιτζορ "τιμώρησε" τους οχτώ αποστάτες βουλευτές, διώχνοντάς τους από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, χάνοντας έτσι ντε φάκτο πλέον την κυβερνητική πλειοψηφία, πράγμα που του δημιουργεί, βέβαια, ακόμα περισσότερες δυσκολίες.

Ετσι, στα πλαίσια αυτής της κατάστασης που δημιουργήθηκε, δεν είναι ν' απορεί κανείς για το ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κυβερνητικό κόμμα συγκεντρώνει σήμερα μόνο το 21,5% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, τη στιγμή που το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζεται αυτή τη στιγμή από το 61% του βρετανικού πληθυσμού. Εδώ πρόκειται για το ανώτατο ποσοστό, που ποτέ ένα κόμμα πετυχαίνει στη Βρετανία. Και ο Τζον Μέιτζορ είναι σήμερα ο περισσότερο μη δημοφιλής πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Βρετανία.

Παρ' όλα αυτά, όμως, μέχρι αυτή τη στιγμή δε διαφαίνεται καμιά αλλαγή της κυβερνητικής ηγεσίας στη χώρα, αφού οι Τόρις είναι υπερβολικά διχασμένοι για να είναι σε θέση να βρουν έναν υποψήφιο, ο οποίος θα μπορούσε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους γύρω από το πρόσωπό του. Αλλωστε, αντιμετωπίζουν και θέμα επιλογής προσώπου. Και αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, ο υπουργός Θησαυροφυλακίου Κένεθ Κλαρκ είναι "υπερβολικά φιλοευρωπαίος", ο υπουργός Βιομηχανίας Μάικλ Χέζελταϊν "υπερβολικά λαίμαργος για εξουσία" και ο υπουργός Εργασίας Μάικλ Πορτίλο "υπερβολικά δεξιός". Ετσι, λοιπόν, η επόμενη καταστροφή είναι και αυτή προγραμματισμένη. Τώρα, αν αυτή εκδηλωθεί σύντομα ή όχι, κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να το προβλέψει με ακρίβεια...

Στο μεταξύ, όμως, μια ακόμα μεγάλη ήττα ήρθε κιόλας για το κυβερνητικό συντηρητικό κόμμα, την οποία, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, δεν υπολόγιζαν ούτε ακόμα και οι πιο μεγάλοι πεσιμιστές. Ετσι, στις συμπληρωματικές εκλογές που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα στο Δυτικό Ντάντλεϊ της Κεντρικής Αγγλίας, οι Τόρις έχασαν και πάλι μια έδρα. Με τον τρόπο αυτό, η πλειοψηφία τους μετά τις εκλογές για την Κάτω Βουλή του 1992, που έφτανε στις 21 έδρες, μειώνεται τώρα στις 13.

Αλλά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μέιτζορ δεν μπορεί να υπολογίζει πλέον, γιατί εννέα συντηρητικοί βουλευτές προς το παρόν έχουν αποκλειστεί από την κοινοβουλευτική ομάδα. Πρόκειται για την 29 ήττα που σημειώνεται σε συμπληρωματική εκλογή.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηχηρό ράπισμα στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (2011-05-07 00:00:00.0)
Εκλέχτηκε ο νέος αρχηγός των Τόρις (1997-06-20 00:00:00.0)
"Σκυλοκαυγάδες" των δύο κομμάτων (1997-04-16 00:00:00.0)
Διεθνές το φαινόμενο (1997-03-25 00:00:00.0)
Ζητούν δημοψήφισμα για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση (1996-06-12 00:00:00.0)
Από "μια κλωστή" η πλειοψηφία Μέιτζορ (1996-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ