Τρίτη 10 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΙΛΙΚΩΠΛΑΣΤ
Με "άδεια χέρια" οι εργαζόμενοι

Ακαρπη ακόμα μια συνάντηση των εργοδοτών με τους εργαζόμενους της ΦΙΛΙΚΩΠΛΑΣΤ, υπό την "αιγίδα" του υπουργείου Εργασίας. Καθυστερήσεις και εμπαιγμός των εργαζομένων, που χτες κατηγορήθηκαν και για την άσχημη οικονομική κατάσταση της εταιρίας! Απουσίασε από τη συνάντηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου...

Με άδεια χέρια πήγε στη διαμεσολαβητική συνάντηση του υπουργείου Εργασίας ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών της εταιρίας πλαστικών "Φιλικωπλάστ",ο οποίος εξάντλησε την... επιχειρηματολογία του στην προσπάθεια να επιρρίψει ευθύνες στους (απλήρωτους ακόμα!) εργαζόμενους για την άσχημη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης!

Οι εργαζόμενοι της εταιρίας βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 27 Δεκέμβρη, όταν σε μια στιγμή απελπισίας η εργάτρια Ι. Γιασεμάκη ανέβηκε στην ταράτσα του εργοστασίου, απειλώντας πως θα αυτοκτονήσει, αν δεν της έδιναν οι εργοδότες τα δεδουλευμένα που της όφειλαν, όπως και στους συναδέλφους της.

Οι 40 περίπου εργαζόμενοι, που βρίσκονται στο εργοστάσιο από εκείνη την ημέρα, διεκδικούν περίπου 30 εκ. δραχμές, τα οποία αντιστοιχούν σε δεδουλευμένα, επιδόματα άδειας και δώρα εορτών, που δεν τους έχουν καταβληθεί από το Μάρτη του 1994 και μετά, καθώς και οικονομική διαφάνεια στη λειτουργία του εργοστασίου. Οι ιδιοκτήτες της εταιρίας πλήρωναν "έναντι" τους εργαζόμενους τουλάχιστον από το 1993 και ύστερα, αλλά το Μάρτη του 1994 επικυρώθηκε - κατά ανεξήγητο τρόπο - από το Εφετείο Πειραιώς οικονομικός διακανονισμός - με βάση το Ν. 1892/92 - που τους επέτρεπε να αποδώσουν μόνο το 40% των χρεών τους προς τρίτους, αλλά και προς τους εργαζόμενους!

Στη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο (έχουν προηγηθεί άλλες δύο) αναμενόταν από την πλευρά των ιδιοκτητών η κατάθεση νέας συγκεκριμένης πρότασης, αφού οι εργαζόμενοι είχαν απορρίψει την προηγούμενη "προσφορά" τους, ύψους 1,5 εκ. δραχμών, σαν προκαταβολή έναντι των συνολικών χρεών, με τον όρο να επιστρέψουν στην εργασία τους! Αν και η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να γίνει με την παρουσία του υφυπουργού Εργασίας Γ. Αδαμόπουλου,αυτός δεν εμφανίστηκε. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Σκουλαρίκης είχε αποδεχτεί αρχικά τους ισχυρισμούς των ιδιοκτητών, σύμφωνα με τους οποίους δεν πλήρωναν κανονικά τους εργαζόμενους, καλυπτόμενοι από την επικύρωση του Εφετείου για το διακανονισμό των χρεών τους. Αργότερα ο υπουργός δήλωσε την "αγανάκτησή" του για την επικύρωση και δεσμεύτηκε να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα αποτρέπει τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

Ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο οποίος συμμετείχε στη χτεσινή συνάντηση, δήλωσε στο "Ρ": "Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε δεσμευτεί να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να προστατεύει τους εργαζόμενους από την παρακράτηση των δεδουλευμένων τους σε τέτοιες περιπτώσεις. Το συνδικαλιστικό κίνημα ζητά να ισχύσει το ίδιο και για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και για το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών. Στη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας δεν εμφανίστηκαν πολιτικά πρόσωπα, γιατί θα ήταν υποχρεωμένα να τοποθετηθούν για τις δεσμεύσεις τους".

Αύριο θα γίνει νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, ενώ την Πέμπτη θα εκδικαστεί αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρίας, από 17 απολυμένους εργαζόμενους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για να επικυρωθεί ο διακανονισμός που επικαλούνται οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, έπρεπε να συμφωνήσουν και οι πιστωτές, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 60% των χρεών της. Η κατάσταση των πιστωτών περιλαμβάνει και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες,Δ. Φιλιππίδη (150 εκ. δραχμές) και Σ. Κωνσταντέλλο (22 εκ. δραχμές), καθώς και τη συγγενή του πρώτου Μ. Φιλιππίδου (7,3 εκ. δραχμές)!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ