Τρίτη 10 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κρίσιμες ώρες για τον Σκαραμαγκά

Αναμένεται από μέρα σε μέρα η δημοσίευση του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το ξεπούλημα του ναυπηγείου. Στάση εργασίας και συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Βιομηχανίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι

"Το ξεπούλημα δε θα περάσει"!Με αυτό το σύνθημα - απόφαση, οι χιλιάδες εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εντείνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, δίνοντας τη δική τους απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει στους ιδιώτες και το τελευταίο, υπό δημόσιο έλεγχο, ναυπηγείο της χώρας και μάλιστα με όρους που συνιστούν καραμπινάτο σκάνδαλο.Αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι απεργούν για 4 ώρες, από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Στα πλαίσια της στάσης εργασίας θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας,ενώ οι εκπρόσωποί τους θα συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλο.

Επίσης το σωματείο των εργαζομένων στο ναυπηγείο, "ΤΡΙΑΙΝΑ",έχει προγραμματίσει, μαζί με τη ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου,συνέντευξη Τύπου, καθώς και κοινά διαβήματα στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Θα αποσταλεί, επίσης, επιστολή προς τους βουλευτές που υπήρξαν συνδικαλιστές.

Στο μεταξύ, αναμένεται από μέρα σε μέρα να κηρυχτεί ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση του ναυπηγείου.Σύμφωνα με την πειρατική τροπολογία που συνέταξαν εν κρυπτώ τα υπουργεία Βιομηχανίας και Οικονομικών,ο διαγωνισμός θα πρέπει να κηρυχτεί μέσα στο πρώτο 10ήμερο του 1995. Χτεσινές πληροφορίες από το υπουργείο Βιομηχανίας ανέφεραν ως ανώτερη ημερομηνία προκήρυξης του διαγωνισμού τις 18 του Γενάρη.Ηδη η ΕΤΒΑ, ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Κυριαζίδης, και ο διευθύνων σύμβουλος της διοίκησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Χρήστος Παπαθανασίου, έχουν υπογράψει από την Παρασκευή 30 του Δεκέμβρη και τη συμφωνία για τη ρύθμιση των χρεών του ναυπηγείου, την οποία θα καταθέσουν στο Εφετείο Αθηνών προς επικύρωση. Τα τρία μέρη συμφώνησαν, με βάση το άρθρο 44 του ν.1892/90, να διαγραφούν κατά ποσοστό 98% τα χρέη του ναυπηγείου, τα οποία μέχρι τις 30 Οκτώβρη ανέρχονταν σε 83.739.400.000 δραχμές. Διαγράφουν τα χρέη της εταιρίας για λογαριασμό του αγοραστή, χωρίς,ωστόσο, να τον δεσμεύουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.Οπως αναγράφουν οι τρεις αρμόδιοι στο έγγραφο της συμφωνίας, η ρύθμιση των χρεών γίνεται: "για να συμβάλουμε και να διευκολύνουμε την εξυγίανση της δεύτερηςσυμβαλλόμενης επιχείρησης "Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.", με παράλληλη διατήρηση του μέγιστου δυνατού αριθμού θέσεων εργασίας".

Ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εξέδωσε η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.Η ΠΕΜΕΝ επισημαίνει ότι η εκποίηση του ναυπηγείου θα πλήξει την εθνική οικονομία, θα υπονομεύσει τη ναυτιλιακή δραστηριότητα και θα συμβάλει στην ανεργία και την αποβιομηχάνιση της χώρας. Η Ενωση θεωρεί αυτονόητη την απαίτηση της κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση να υποστηριχτεί η ναυπηγοεπισκευαστική δυνατότητα, για να είναι ανάλογη της ναυτιλιακής δυναμικής της χώρας και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων του ναυπηγείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ