Κυριακή 15 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Βαφτίζουν το αντιλαϊκό σαν ... "αντικειμενικό" σύστημα

Οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι μικρέμποροι, οι αγρότες θα είναι φέτος τα μεγάλα θύματα της φορολογικής πολιτικής και του λεγόμενου "αντικειμενικού" συστήματος φορολογίας που ισχύει από φέτος

Ποιο προμηνύεται να είναι το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός για τους 700 χιλ. επαγγελματοβιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας κατά το 1995; Στο ερώτημα αυτό δε χρειάζεται να σκεφτούμε πολύ για να απαντήσουμε. Το σημαντικό γεγονός γι' αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων θα είναι φυσικά το νέο σύστημα προσδιορισμού του φορολογητέου τους εισοδήματος, που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Αντικειμενικό σύστημα φορολογίας", που αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επαγγελματοβιοτέχνες εμπόρους και αγρότες και γενικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τηρούν βιβλία Α και Β κατηγορίας, ενώ όπως είναι γνωστό εξαιρούνται από το "αντικειμενικό" σύστημα - για ευνόητους λόγους - οι μεγάλες επιχειρήσεις με βιβλία Γ κατηγορίας.

Οσοι φορολογηθούν με το νέο αυτό σύστημα και λάβουν, όποτε λάβουν μέσα στο 1995, την εκκαθάριση του φόρου που θα πρέπει να καταβάλουν στην Εφορία, θα αντιμετωπίσουν μία έκπληξη πρώτου μεγέθους. Γιατί θα δουν ξαφνικά ότι θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρους, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 350%!!! Οι αυξήσεις φόρου, που επιφυλάσσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμποροβιοτέχνες το 1995 και τα επόμενα έτη, θα είναι το τίμημα της εφαρμογής της περιβόητης Συνθήκης του Μάαστριχτ και του προγράμματος "σύγκλισης", το οποίο εδέησε η γραφειοκρατία των Βρυξελλών να κάνει "αποδεκτό" το Σεπτέμβρη του 1994.

Το νέο σύστημα φορολογίας έχει ήδη δεχτεί τα πυρά πολιτικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων, όταν κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή. Συμπυκνώνοντας την κριτική εναντίον του μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε:

  • Εξοντωτικό για τα μεσαία στρώματα της χώρας, τα οποία, ενώ βρίσκονται σε δεινότατη θέση, θα κληθούν να καταβάλουν υπέρογκους και δυσβάστακτους φόρους.
  • Αντισυνταγματικό και αντιεπιστημονικό,καθώς η εφαρμογή του παραβιάζει το Σύνταγμα και καταργεί τη λογιστική επιστήμη. Μεταξύ άλλων, τα αυθαίρετα κριτήρια επιβολής φόρου καταργούν την έννοια της ζημίας για όλες τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας. Με το νέο σύστημα δεν επιτρέπεται ούτε ο συμψηφισμός ζημιών χρήσεων παρελθόντων οικονομικών ετών. Τέλος καταργεί τα λογιστικά βιβλία, τα οποία στο μέλλον θα έχουν χαρακτήρα εντελώς διακοσμητικό.
  • Βαθιά ταξικό,αφού από τα "αντικειμενικά" κριτήρια εξαιρούνται οι Ανώνυμες Επιχειρήσεις και όσες άλλες τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας. Τα κριτήρια δηλαδή εφαρμόζονται μόνο για τις "πληβειακές" επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη σε κατάσταση ασφυξίας.

Κοντολογίς τα περίφημα κριτήρια είναι ισοδύναμα με τον κεφαλικό φόρο που λειτουργούσε κατά την τουρκοκρατία, μιας και δεν παίρνουν υπόψη την πραγματική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, αλλά εφαρμόζονται πάνω της είτε της πέφτουν μικρά είτε μεγάλα.

Ηδη ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών κινείται στους ρυθμούς της φορολογίας εισοδήματος του 1995. Για την προετοιμασία των υπηρεσιών του υπουργείου, αλλά και για τα νέα στοιχεία, που θα υπάρξουν το 1995 στο κεφάλαιο φορολογία εισοδήματος, παραθέτουμε τις απόψεις του προέδρου της ΠΟΕ - ΔΟΥ Α. Μακρυπίδη,όπως τις παρουσίασε στο "Ρ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ