Κυριακή 15 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιμένει τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αυξημένος μεχρι και 350% θα είναι ο φόρος που θα κλειθούν να πληρώσουν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις προκύπτουν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με το νέο σύστημα προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού εισοδήματος με βάση τα "αντικειμενικά" κριτήρια. Με το νέο σύστημα, φορολογούνται από φέτος, δικηγόροι, γιατροί, οδοντίατροι, ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές, οικονομολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, λογιστές, φοροτέχνες, και αναλυτές - προγραμματιστές που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Από επιλεκτικά στοιχεία, που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών για τα μηνιαία εισοδήματα ορισμένων ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τα έτη 1993 - 1994 και τις προβλέψεις για το 1995 με βάση τα "αντικειμενικά" κριτήρια προκύπτουν εντυπωσιακές αυξήσεις που αγγίζουν το350%!Ο σχετικός πίνακας που παραθέτουμε παρουσιάζει τα εισοδήματα που δήλωσαν το 1994 35 κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς και τον μέσο όρο του δηλωθέντος εισοδήματος (στοιχεία υπουργείου Οικονομικών).

Για όλες τις περιπτώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα προκύπτει από το άθροισμα της επαγγελματικής αμοιβής και της μισθωτικής αξίας της επαγγελματικής στέγης. Το προκύπτον αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται με τα έτη άσκησης επαγγέλματος (αφαιρούνται τα πρώτα τέσσερα) επί ένα σταθερό συντελεστή 10%. Ειδικά για τους γιατρούς, δικηγόρους και τους οικονομολόγους, συμβούλους επιχειρήσεων, λογιστές, ισχύουν τα τεκμήρια των πανεπιστημιακών τίτλων και της ειδικότητας (το τελευταίο κριτήριο ισχύει μόνο για τους γιατρούς) τα οποία αυξάνουν το φορολογητέο εισόδημα.

Κατ' εξαίρεση για τους δικηγόρους, δεν ισχύει το τεκμήριο των ετών άσκησης του επαγγέλματος, αλλά το τεκμαρτό εισόδημα για την κατηγορία αυτή προκύπτει με βάση τον αριθμό των παραστάσεων που πραγματοποίησαν στα δικαστήρια κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Πρέπει να επισημάνουμε, ότι όπως και στις εμπορικές επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με βάση το μεγαλύτερο εισόδημα που θα προκύψει είτε από τα τηρούμενα βιβλία είτε από τα "αντικειμενικά" κριτήρια. Σε δεινή θέση θα βρεθούν τέλος όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώσουν εισόδημα από συμμετοχές τους σε επιχειρήσεις της μορφής αυτής. Οι τελευταίοι θα φορολογηθούν αυτοτελώς για το εισόδημα που απέκτησαν από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν(με το συντελεστή 35% στο 50% των καθαρών κερδών) ενώ στη συνέχεια θα φορολογηθούν και με τα "αντικειμενικά" κριτήρια για την κύρια δραστηριότητά τους στο εισόδημα της οποίας θα προστεθούν για δεύτερη φορά εισοδήματα που απέκτησαν από τις συμμετοχικές επιχειρήσεις. Πρόκειται ασφαλώς για ακραία αυθαιρεσία του νομοθέτη, η εφαρμογή της οποίας θα επισύρει πολλές αμφισβητήσεις και αντιδράσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αρκετά πληρώσαμε», διαδηλώνουν και ζητούν να καταργηθεί ο νόμος της φοροαφαίμαξης (2024-06-26 00:00:00.0)
Προσαρμοσμένες στις νέες αντιλαϊκές διατάξεις (2014-02-19 00:00:00.0)
Οδηγίες για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων (2002-03-01 00:00:00.0)
Κόλπο η κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" (1999-09-11 00:00:00.0)
Τι δείχνουν οι μέσοι όροι για τις 3 μεγάλες κατηγορίες (1999-01-24 00:00:00.0)
"Αντικειμενικό" χαράτσι στις ατομικές επιχειρήσεις (1995-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ