Κυριακή 15 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιάννης πίνει, Γιάννης εισπράττει

Η ιστορία μιας "αναθεώρησης" σύμβασης, που παραδίδει ολοκληρωτικά στην "Ιντρασόφτ" το φορολογικό σύστημα της χώρας

Η παροιμία "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει", θα μπορούσε να συμπληρωθεί με τη φράση "και ο Γιάννης εισπράττει το λογαριασμό", ώστε να ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της εταιρίας "Intrasoft",του ομίλου συμφερόντων Σ. Κόκκαλη, η οποία, πέρα από τυπικές εκφράσεις, μετατρέπεται σε ένα δεύτερο, αλλά ιδιωτικό... "υπουργείο Οικονομικών", αποκτώντας τον έλεγχο όλων των αρχείων που αφορούν τον τομέα αυτό: Η "Intrasoft" αποκτά πλήρη έλεγχο των φορολογικών στοιχείων του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού, του συνόλου των φυσικών και νομικών προσώπων με την υπογραφή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ολοκληρώνει έτσι μια πρωτοφανή ασυδοσία (χρησιμοποιούμε αυτό τον όρο, γιατί ο όρος σκάνδαλο έχει χάσει τη σημασία του), την οποία ξεκίνησε και ευλόγησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα, δε, με τη δήθεν αναθεώρηση της σύμβασης,που έγινε από τη σημερινή κυβέρνηση, στον Σ. Κόκκαλη δωρίζονται - νομότυπα - μερικά επιπλέον εκατομμύρια δραχμές έναντι ενός μικρότερου ποσού, που δεν ήταν σίγουρο ότι θα το εισπράξει η "Intrasoft"...

Λόγος γίνεται για τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της "Intrasoft", με την οποία δίνεται στη δεύτερη η μελέτη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της εφαρμογής συστήματος πληροφορικής για την εξυπηρέτηση και υποστήριξη της μηχανοργάνωσης του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας. Η εταιρία ανέλαβε να παραδώσει και "στρατηγικό πλάνο". Ο "Ρ" σε τρία κυριακάτικα φύλλα του αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της σκανδαλώδους αυτής σύμβασης, που είχε υπογραφεί από τον υφυπουργό Οικονομικών της ΝΔ, Μ. Γαλενιανό.Η δε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων, σε μια αναθεώρηση της σύμβασης, η οποία, όμως, οδήγησε σε ισχυροποίηση της θέσης της "Ιντρασόφτ"! Στον Κόκκαλη δόθηκε η δυνατότητα να καθορίσει την πολιτική προμηθειών και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τις καταγγελίες ανταγωνιστών, η σύμβαση δεν επιτρέπει στην "Ιντρασόφτ" ή σε εταιρία που ανήκει στον ίδιο όμιλο συμφερόντων να πάρει μέρος στο διαγωνισμό για την προμήθεια του τεχνικού εξοπλισμού, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δραχμών. Η "Ιντρασόφτ", όμως, ήδη έχει καταθέσει προσφορά!

Οι έλεγχοι φορολογουμένων και εφοριών στην "Ιντρασόφτ"

Το υπουργείο Οικονομικών συνέστησε επιτροπή, η οποία ανέλαβε να επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση με την κοινοπραξία, την οποία είχαν συστήσει η "Ιντρασόφτ" και η ιταλική εταιρία "Sogei". Πρόεδρος της επιτροπής διορίστηκε ο Α. Βέμος και ως μέλη οι Α. Αθανάσογλου, Χ. Κάζης, Ο. Κυριακόπουλος, Ε. Σταθοπούλου και Ν. Φαφούτης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, η επιτροπή εισηγήθηκε στον υπουργό Οικονομικών τα εξής: Καταργούνται όροι που πρόβλεπαν καταβολή αμοιβής από το ελληνικό δημόσιο στις εταιρίες για τυχόν καθυστερήσεις... "ανακοίνωσης της πλατφόρμας λειτουργίας" (!), η οποία υπολογίστηκε σε 200 εκατομμύρια δραχμές για καθυστέρηση μέχρι 15 Απρίλη 1995. Αλλά η ορθή αυτή απάλειψη αυτού του όρου συνοδεύεται από συμφωνία να δοθούν στην "Ιντρασόφτ" επιπλέον εργασίες, "νέα έργα", έναντι πρόσθετης αμοιβής 290 εκατομμυρίων δραχμών... έτσι ώστε "το έργο θα αποκτήσει πραγματικά χαρακτήρα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ" (σ.σ. τα κεφαλαία χρησιμοποιούνται στο πόρισμα της επιτροπής). Τα έργα αυτά είναι: σύστημα υπηρεσιών ροής εργασιών, σύστημα αρχειοθέτησης εγγράφων ΔΟΥ και ηλεκτρονικό πρωτόκολλο,σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, σύστημα εξόδων/ λογιστική εξόδων στις ΔΟΥ,εφαρμογή Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, σύστημα φορολογίας οχημάτων, σύστημα επιθεώρησης και ελέγχοι ΔΟΥ,σύστημα διαχείρισης ελέγχου φορολογουμένων,σύστημα διαχείρισης δικαστικών ενεργειών.

Αν. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα ποινική δίωξη κατά Σ. Κόκκαλη(2002-02-28 00:00:00.0)
Πρόστιμα για το διαφημιστικό χρόνο(2002-02-15 00:00:00.0)
Αναστολή αυξήσεων(2001-12-20 00:00:00.0)
Μηχανογραφικές αΤΑΧΙες(1998-09-24 00:00:00.0)
Στον όμιλο Κόκκαλη και το "περιουσιολόγιο"(1997-10-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1997-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ