Τρίτη 17 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Οπως η ΓΣΕΕ...

Λόγους αξιοπιστίας απέναντι στον ΣΕΒ(!) επικαλείται η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και απορρίπτει κάθε πρόταση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Πέρα βρέχει... και για το ετοιμόρροπο Ταμείο Μετάλλου

Σε ρύθμιση τύπου ΓΣΕΕ, δηλαδή...4+σν4%, οδηγεί η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου τη διετή κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και ειδικότερα τη σύμβαση της σιδηροβιομηχανίας, που υπογράφει με τον ΣΕΒ, επικαλούμενη λόγους "αξιοπιστίας" απέναντι στους βιομηχάνους. Την ίδια στιγμή αρνείται κάθε ουσιαστική κινητοποίηση για τη σωτηρία του Επικουρικού Ταμείου του κλάδου (ΕΤΕΜ), απορρίπτει τις σχετικές προτάσεις που διατυπώνονται από τους συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ και είναι έτοιμη να παραδώσει άνευ όρων και τη συλλογική σύμβαση για τη βιοτεχνία και την αργυροχρυσοχοφια.

Ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ομοσπονδίας οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της Πολιτικής Ανοιξης απέρριψαν, τρεις μήνες μετά την υποβολή της, την πρόταση της ΕΣΑΚ να διεκδικήσει η ομοσπονδία αναπροσαρμογή των ελάχιστων ορίων αμοιβής των εργαζομένων στη βιοτεχνία - αργυροχρυσοχοφια κατά 8+σν8% και αποφάσισαν να προβάλουν το αίτημα για ένα 6+σν6%.

Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση της σιδηροβιομηχανίας, την οποία υπέγραψαν πέρσι και είναι διετούς διάρκειας, απέρριψαν την πρόταση της ΕΣΑΚ να προχωρήσει η ΠΟΕΜ στην καταγγελία της και σε διαπραγματεύσεις για την εναρμόνισή της με ευνοϊκότερους ρυθμίσεις που έχει η σύμβαση με τους βιοτέχνες. Αρνήθηκαν επίσης πρόταση της ΕΣΑΚ για τη βελτίωση έστω κάποιων ελάχιστων σημείων, της σύμβασης όπως: Να ενταχθούν στις ρυθμίσεις της σύμβασης και οι βοηθοί (αυτοί θεωρούνται μόνιμα ανειδίκευτοι και παραπέμπονται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση). Να απαλειφθεί από την ισχύουσα σύμβαση ο όρος του "συμψηφισμού" των όποιων αυξήσεων με τις ανώτερες καταβαλλόμενες αποδοχές. Να καθοριστεί ελάχιστη διαφορά του μεροκάματου από αυτό της ΕΓΣΣΕ σε 80 δρχ., από 3 - 5 δραχμές που είναι σήμερα. Ο αντίλογος της πλειοψηφίας στηρίχτηκε σε λόγους... τιμής και... αξιοπιστίας απέναντι στον ΣΕΒ, στον οποίο έχει δώσει το "λόγο" τους!

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Επικουρικό Ταμείο, η πλειοψηφία αρνήθηκε να δώσει κάθε αγωνιστική συνέχεια στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που είχε πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκέμβρη, παρά τις αρνητικές απαντήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων...

Η ΕΣΑΚ θα επαναφέρει τις προτάσεις της στην ολομέλεια της διοίκησης της ΠΟΕΜ που θα γίνει την Πέμπτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ