Τρίτη 17 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ωμή παρέμβαση κυβέρνησης - εφοπλιστών!

Το βράδυ της Κυριακής με επείγον τέλεξ ο Γ. Κατσιφάρας ζήτησε από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά να πάρουν μέρος στο υπό εξέλιξη συνέδριό του οι εκλεκτοί των εφοπλιστων, που εκλέγονται με καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα! Προωθεί, μάλιστα, σχετική τροπολογία στη Βουλή! Σφοδρές αντιδράσεις

Ωμή πραξικοπηματική παρέμβαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Κατσιφάρα, εκδηλώθηκε την Κυριακή (!) το βράδυ στο εν εξελίξει εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, με στόχο την εξυπηρέτηση των εκλεκτών του εφοπλιστικού κεφαλαίου!Με επείγον τέλεξ προς το ΕΚΠ ο υπουργός ζητά ουσιαστικά να πάρουν μέρος στο συνέδριο εφτά ναυτεργατικά σωματεία που αρνούνται να προσαρμόσουν τα κατασταστικά τους στην απαίτηση της απλής αναλογική και του εκδημοκρατισμού και εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους με καλπονοθευτικά συστήματα!!! Μάλιστα, για το σκοπό αυτό ο υπουργός γνωστοποιεί απόφασή του να καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή!

Η υπό κατάθεση διάταξη τροποποιεί, σύμφωνα με το τέλεξ του υπουργού, το άρθρο 56 του νόμου 2224/94, σύμφωνα το οποίο τα σωματεία θα έπρεπε να έχουν συμμορφωθεί με τις νέες νομοθετικές διατάξεις μέχρι τις 6 του Γενάρη του 1995. Το τέλεξ που υπογράφει ο Γιώργος Κατσιφάρας στάλθηκε στο Εργατικό Κέντρο την Κυριακή, δηλαδή μια μέρα πριν να λήξουν οι εργασίες του συνεδρίου και 6 μέρες πριν από την έναρξη των εκλογών για την ανάδειξη της νέας διοίκησης! Επί λέξει αναφέρεται: "Σας γνωρίζουμε ότι το ΥΕΝ προωθεί σχετική τροπολογία προσθήκη σε σχέδιο νόμου, με την οποία η προθεσμία της παραγράφου 4 του άρθρου 56 του Ν.2224/94 τροποποιείται στους δώδεκα (12) μήνες αντί των έξι (6) μηνών".Σημειώνεται ότι και αυτός ο νόμος 2224/94 έχει χαρακτηριστεί εκτρωματικός,αφού προβλέπει ότι οι αντιπρόσωποι των 7 ναυτεργατικών σωματείων για το Εργατικό Κέντρο και τη ΓΣΕΕ θα εκλέγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ οι διοικήσεις τους θα εκλέγονται με πλειοψηφικό σύστημα! Επίσης, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία θα εκλέγει τους αντιπροσώπους της για τη ΓΣΕΕ με απλή αναλογική, όμως οι ίδιοι οι αντιπρόσωποι για την ΠΝΟ θα έχουν εκλεγεί από τα σωματεία με το πλειοψηφικό σύστημα! Παρ' όλα αυτά, ο Γ. Κατσιφάρας, εμφανίζεται αυτή τη στιγμή να ζητά από το ΕΚΠ να μην εφαρμόσει ούτε καν αυτόν τον ερμαφρόδιτο νόμο.

Η διοίκηση του ΕΚΠ

Αμέσως μετά το υπουργικό "σήμα" η απερχόμενη διοίκηση του ΕΚΠ κατάγγειλε την κυβερνητική παρέμβαση σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης, Γιάννης Μίχας,σημείωσε: "Η παρέμβαση του υπουργού ξεκινάει από οικονομικά συμφέροντα και εξαρτήσεις που δε γνωρίζουμε. Τα 7 ναυτεργατικά σωματεία δε θα μπουν στο Συνέδριο και ας διοριστεί διοίκηση στο ΕΚΠ". Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της απερχόμενης διοίκησης και πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",τόνισε:"Η παρέμβαση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έχει να κάνει και με το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.Οι ναυτεργάτες έχουν καταγγείλει σαν έκτρωμα το νόμο 2224/94 και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που αρνείται ακόμα και αυτό το έκτρωμα να εφαρμόσει, έχει τεράστια ευθύνη για την άρνησή της να εφαρμοστεί και στο ναυτεργατικό κίνημα ο νόμος 1264/82".

Με κοινή ανακοίνωσή τους η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Μαυαγοσωστικών επισημαίνουν ότι αυτές οι προκλήσεις υπαγορεύονται στον υπουργό από τους εφοπλιστές, για να ελέγξουν το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και να τοποθετήσουν εγκάθετους στο ΕΚΠ και στη ΓΣΕΕ, αλλοιώνοντας τη θέληση των εργαζομένων. Επίσης - επισημαίνουν - ότι η παρέμβαση αυτή επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, εξέδωσε και η ΠΣΚΕ Πειραιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προϊόν νοθείας η πλειοψηφία της ΠΝΟ(1998-06-02 00:00:00.0)
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ο υπουργός Εργασίας(1995-03-01 00:00:00.0)
Προσυνεδριακά μαγειρέματα(1995-02-23 00:00:00.0)
ΕΣΑΚ: Πρόκειται για ΑΙΣΧΟΣ!(1995-02-22 00:00:00.0)
Επιμένει στη νοθεία η ΠΝΟ!(1995-02-21 00:00:00.0)
Επιστρατεύονται και τα δικαστήρια!(1995-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ