Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
"Θετική" η πορεία της λιτότητας

Πολύωρη σύσκεψη της Κυβερνητικής Οικονομικής Επιτροπής χτες. Αποφάσεις για την προώθηση του εργασιακού Μεσαίωνα. Η κυβέρνηση "ανακαλύπτει" την κερδοσκοπία στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων. Αποστάσεις Σημίτη

Κάτω από το βάρος του πληθωρισμού, που δείχνει κάποιες τάσεις αναζωπύρωσης, συνεδρίασε χτες η Οικονομική Κυβερνητική Επιτροπή για πρώτη φορά το 1995 με κεντρικό θέμα την εφαρμογή μέτρων, στα πλαίσια της αντιλαϊκής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, επιχείρησε να εμφανίσει ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι σε "καλό δρόμο", αλλά λίγες ώρες αργότερα ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό, δήλωσε πως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της οικονομίας είναι "εύθραυστα", αφήνοντας με σαφήνεια να εννοηθεί ότι πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί η πολιτική σκληρής λιτότητας, όπως επιτάσσει και ο ΟΟΣΑ.

Ανάμεσα στους στόχους της χτεσινής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήταν και οι εξής: Πρώτον,η τεχνητή συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού το πρώτο εξάμηνο του 1995 σε μονοψήφιο νούμερο με μέτρα όπως το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, που οδηγούν σε αύξηση των ελλειμμάτων και χωρίς να θίξει στο ελάχιστο το καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς εναποθέτει τώρα τις "ελπίδες" της σε μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων μέσω ενός ελέγχου της διακίνησής τους, φυσικά με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Δεύτερο,η άμεση νομοθετική προώθηση πλέγματος μέτρων για την "απελευθέρωση" της αγοράς εργασίας, δηλαδή την επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα.

Η νέα αντεργατική επέλαση γίνεται προσπάθεια να επικαλυφθεί με το μανδύα της δήθεν "συναπόφασης", της δήθεν κοινωνικής "συναίνεσης" και της..."συνδιαμόρφωσης" της πολιτικής μέσω του ψευτοδιαλόγου στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Για να μη μένουν αμφιβολίες ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση υπογράμμισε ότι στη σύσκεψη "διαπιστώθηκε" ότι η οικονομία... "πορεύεται θετικά" και θα συνεχίσει "εφόσον εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης". Συνδέοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την αναστολή της παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και πρώην υπουργών της ΝΔ, ο υπουργός διατύπωσε την άποψη ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα συμβάλλει στη "διατήρηση του θετικού πολιτικού κλίματος", την ανάγκη του οποίου είχε επισημάνει και ο ΟΟΣΑ στις επαφές που είχε με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ομολογεί ξεκάθαρα ότι η "συνδιαμόρφωση πολιτικής" στην ΟΚΕ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα τυπικό "οκέι" των γαλαζοπράσινων ηγεσιών των συνδικάτων στη συνέχιση και σκλήρυνση της μονόπλευρης λιτότητας και της εκποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων. Αλλωστε, για ποια "συνδιαμόρφωση πολιτικής" μπορεί να γίνεται λόγος, όταν σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία οι κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι "η κυβερνητική πολιτική είναι δεδομένη"!

Συντονισμός... εξάρσεων

Στα παραπάνω πλαίσια αποφασίστηκε τα υπουργεία Εμπορίου και Γεωργίας να παρουσιάσουν εντός 15 ημερών εισήγηση για το θέμα του ελέγχου των τιμών στα αγροτικά προϊόντα στο στάδιο της διακίνησής τους. Ο Γ. Παπαντωνίου, ισχυρίστηκε ότι το 1994 είχαν διαπιστωθεί... "κάποιες εξάρσεις τιμών" (!), αλλά... με τις "συντονισμένες κινήσεις" των δυο αυτών υπουργείων... "αποφεύχθηκαν οι εκτροπές"! Λόγω και της έντασης της κακοκαιρίας το τελευταίο διάστημα, αλλά κυρίως λόγω της ασυδοσίας των κυκλωμάτων των μεσαζόντων στο χώρο της διακίνησης αγροτικών προϊόντων η κερδοσκοπία σε βάρος και των καταναλωτών και των αγροτών - παραγωγών οργίαζε και οργιάζει με τις ευλογίες της πολιτικής της "απελευθερωμένης" αγοράς. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προς το τέλος του 1994 "ανακάλυψε" την αισχροκέρδεια και τώρα δηλώνει ότι "θα" πάρει μέτρα, μέτρα που δεν πήρε τόσα χρόνια...

Η κυβερνητική πρεμούρα με τον πληθωρισμό συνδέεται ευθέως με τις εκτιμήσεις των διεθνών Οργανισμών (ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση) ότι ο πληθωρισμός δε θα κυμανθεί φέτος στο 8% σε μέσα επίπεδα, αλλά θα προσεγγίσει το 9%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ουσιαστικά, αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικό σημείο του προσχεδίου της έκθεσης του ΟΟΣΑ.

Ολο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων

Παίζοντας με τις λέξεις ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προανάγγειλε τη θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση των δήθεν "νέων" μορφών εργασιακών σχέσεων, την εφαρμογή του εργασιακού Μεσαίωνα κυρίως για τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους και τις γυναίκες. Ως γνωστόν, έχει συγκροτηθεί επιτροπή από εκπροσώπους των υπουργείων Βιομηχανίας, Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας η οποία θα παρουσιάσει σχετική εισήγηση στη συνεδρίαση της ΟΚΕ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τους μεγαλοκεφαλαιούχους και τους μεγαλοαεριτζήδες, ακόμη και το θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας αποτελεί ευκαιρία πρόσθετου πλουτισμού μέσω των κοινοτικών κονδυλίων που θα διατεθούν για εκπαίδευση, επανακατάρτιση, επιμόρφωση που όμως στην πραγματικότητα - όπως απέδειξε η μέχρι τώρα πρακτική - πάνε στις τσέπες των αεριτζήδων, χωρίς να γίνεται "επανακατάρτιση", εκτός και εάν ως τέτοια παρθεί το... κούρεμα δέντρων στην Εύβοια από ανέργους που "εκπαιδεύτηκαν" ως... κουρείς! Ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε αρχικά ότι οι αλλαγές που θα προωθήσει η κυβέρνηση θα αφορούν "όλο το φάσμα των πολιτικών στο χώρο της εργασίας" και στη συνέχεια "αναιρώντας" τα προηγούμενα, υποστηρίζοντας ότι... η "Λευκή Βίβλος" αφορά τις "βόρειες χώρες" και όχι την Ελλάδα και δηλώνοντας προκλητικά ότι ακόμη και οι βιομήχανοι δε θέτουν τέτοιο θέμα. Και αυτό την ώρα που ο ΣΕΒ σχεδόν κάθε μήνα εκδίδει σχετικό "δελτίο"! Μάλιστα δε, την περασμένη Κυριακή δημοσιεύτηκε άρθρο του πρώην προέδρου του ΣΕΒ και νυν ευρωβουλευτή της ΝΔ Στ. Αργυρού, ο οποίος δηλώνει ξεκάθαρα ότι "χρειάζεται η δημιουργία ευέλικτων δομών στην αγορά εργασίας (... ) μεγαλύτερη ευελιξία του χρόνου εργασίας (... ) μέτρα υπέρ της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας". Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ακόμη θέματα συνδεόμενα με τα κονδύλια του Δεύτερου Πακέτου Ντελόρ, με το ξεπούλημα των καζίνο, κλπ.

Αντρέας ΠΕΤΣΙΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ