Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ
Εληξε η κατάληψη στο Εθνικό

Απλήρωτους αφήνει το ΥΠΠΟ τους εργαζόμενους

Μετά από πολύωρη συζήτηση, που είχαν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο, αποφάσισαν αργά το βράδυ τη λήξη της κατάληψης. Σήμερα το μεσημέρι θα παραδώσουν το κτίριο στη νέα διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Μέσα στο νέο τοπίο που διαγράφεται με τον καινούριο νόμο, ο οποίος μετέτρεψε τις κρατικές σκηνές σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιβάλλει έναν "υπεράρχοντα" καλλιτεχνικό διευθυντή, οι εργαζόμενοι και το θέατρο θα έρθουν αντιμέτωποι με νέα προβλήματα.

Ολες αυτές τις μέρες, πάντως, ο διευθυντής του θεάτρου και ο υπουργός Πολιτισμού "αναζητούσαν" σιωπηλά τρόπους ("δυναμικούς" ή ήπιους), για να λύσουν το πρόβλημα που δημιουργούσε η κατάληψη στην ανάληψη καθηκόντων της διεύθυνσης και διοίκησης, σύμφωνα με το νέο νόμο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι καθυστερεί η πληρωμή των εργαζομένων, δημιουργώντας και ανασφάλεια και ακάλυπτες βιοποριστικές ανάγκες. Το ΥΠΠΟ επικαλείται για τη μη πληρωμή των εργαζομένων "διαδικαστικούς λόγους" και δίνει απροσδιόριστες χρονικά υποσχέσεις περί πληρωμής τους.

Να σημειωθεί ότι σε χτεσινή συνεδρίασή του το ΔΣ του ΣΕΗ συζήτησε το θέμα της κατάληψης στα δύο θέατρα, αλλά δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας, καθώς θεωρεί ότι η απόφαση ανήκει σ' αυτούς που αποφάσισαν την κατάληψη και είναι οι μόνοι που θα καθορίσουν με ποιο τρόπο θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, όπως τελικά και έγινε στη χτεσινοβραδινή Γενική Συνέλευση. Οι ηθοποιοί του Εθνικού συνεχίζουν τις πρόβες στο έργο "Ο Αγιος Γεώργιος σκοτώνει το δράκο" του Ντ. Κοβάτσεβιτς, που είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στο "Ρεξ - Κοτοπούλη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ