Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνεί με όρους ο Εβερτ

Συμφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις του σχεδίου νόμου περί ευθύνης υπουργών ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ,τον οποίο επισκέφτηκε χτες το πρωί στη Ρηγίλλης ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκης.

Απαριθμώντας αργότερα ο Μ. Εβερτ τις διατάξεις που συμφωνεί, ανέφερε ότι αποδέχεται η πρόταση κατηγορίας να υπογράφεται από 30 βουλευτές, η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής να γίνεται με απλή πλειοψηφία των παρόντων, η επιτροπή να αναθέτει τη διενέργεια συγκεκριμένων ανακριτικών πράξεων σε δικαστές ή εισαγγελείς, την κατάργηση ενδιάμεσης διαδικασίας παραπομπής απευθείας στο δικαστήριο και τη δυνατότητα της Βουλής να αναθέτει την υπεράσπιση της κατηγορίας σε εισαγγελείς που κληρώνονται από μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η διαφωνία του Μ. Εβερτ επικεντρώνεται στην έγκριση της απόφασης της προανακριτικής επιτροπής από 180 βουλευτές, όπως προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Στην πραγματικότητα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, με τη διάταξη αυτή καταργείται ο νόμος και δημιουργούμε το ακαταδίωκτο. Αν δεν αποσυρθεί, πρόσθεσε, αυτή η διάταξη, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με το νόμο. Η πρόταση της ΝΔ είναι η παραπομπή να γίνεται με πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Επίσης ο Μ. Εβερτ δε συμφωνεί με τη διάταξη να παραγράφονται τα αδικήματα εντός τριών ετών.

Διευκρινίζοντας τη θέση του απέναντι στις υπάρχουσες εκκρεμότητες των συμμετόχων στις υποθέσεις της ΑΓΕΤ και των υποκλοπών μετά την αναστολή, δήλωσε ότι είναι αδιανόητο γι' αυτόν να περιφέρονται ελεύθεροι οι Χρ. Μαυρίκης και Ν. Γεωργιάδης. Διαχώρισε ωστόσο την περίπτωση του υπόδικου στρατηγού εα Ν. Γρυλλάκη, γιατί σε αντίθεση με τους άλλους δύο "δεν έχει ομολογήσει ότι έκανε υποκλοπές" (!).

Εξεταστική επιτροπή

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Μ. Εβερτ δήλωσε ότι εάν ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Βουλής Π. Ζακολίκος δε δώσει την απάντηση που περιμένει και "δεν προχωρήσει σε βάθος η έρευνα και της δικής μου δηλώσεως πόθεν έσχες, εμείς θα ζητήσουμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής". Η αίτηση θα υποβληθεί την επόμενη βδομάδα. Πάντως σήμερα ο Π. Ζακολίκος αναμένεται να απαντήσει στις αιτιάσεις της ηγεσίας της ΝΔ.

Στο θέμα αυτό επανήλθε ο Μ. Εβερτ, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, εξαπολύοντας επίθεση κατά του Α. Παπανδρέου, κατηγορώντας τον ότι παίζει με τους θεσμούς και τους χρησιμοποιεί για προσωπικούς λόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ