Τετάρτη 1 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δύο νέα κόμματα στην πολιτική σκηνή

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Την κατάσταση στην Τσετσενία και το περιεχόμενο του διαγγέλματός του προς τα δυο Σώματα της ρωσικής Βουλής, συζήτησε ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν στη χτεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Από τη συνάντηση των δύο ανώτατων αξιωματούχων της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν έγινε τίποτα γνωστό.

Η πολιτική αστάθεια στη χώρα, που έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο λόγω των γεγονότων στην Τσετσενία, οδήγησε τις πολιτικές δυνάμεις στη δημιουργία νέων κομμάτων και κινήσεων, ιδιαίτερα στο χώρο της κεντροδεξιάς. Ετσι, στη Μόσχα, στις 28 Γενάρη, πραγματοποιήθηκε ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Ενωσης "Περιοχές της Ρωσίας".

Το σκελετό του νέου κόμματος αποτελούν ορισμένοι βουλευτές της κεντρώας Κοινοβουλευτικής Ομάδας "Νέα Περιφερειακή Πολιτική". Στη Συνδιάσκεψη συμμετείχαν 81 αντιπρόσωποι από 57 περιοχές της Ρωσίας. Οπως δήλωσε στην εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", ένας από τους ηγέτες του νέου κόμματος, ο πρόεδρος της Ενωσης Πετρελαιοβιομηχάνων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Μεντβέντιεφ, "στο κίνημα μπήκαν επαγγελματίες - πραγματιστές, οι οποίοι προτίθενται να οικοδομήσουν το ρωσικό κράτος από τα κάτω και όχι από το Κρεμλίνο". Αυτός ο πολιτικός σχηματισμός θέτει ως έναν από τους κύριους στόχους του να δοθούν ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Νέο πολιτικό σχηματισμό με την επωνυμία "Κόμμα της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης" ίδρυσε στις 28 Γενάρη και ο γνωστός χειρούργος οφθαλμίατρος Βιατσεσλάβ Φιόντοροφ, ο οποίος ως τα τώρα ανήκε στο κεντροδεξιό Κίνημα Δημοκρατικών Μεταρρυθμίσεων του πρώην δημάρχου της Μόσχας Γαβριήλ Ποπόφ. Στο ιδρυτικό Συνέδριο συμμετείχαν 105 αντιπρόσωποι από 50 περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στόχος του κόμματος είναι η εφαρμογή στη χώρα ενός συστήματος, στη βάση του οποίου θα βρίσκεται "η παραγωγική, εδαφική και κοινωνική αυτοδιοίκηση". Ο Φιόντοροφ έθεσε ως εξής το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ρωσία σήμερα: "Η θα δημιουργήσουμε έναν μαφιόζικο ξενόδουλο καπιταλισμό αλά Τσουμπάις, ή τον λαϊκό σοσιαλισμό του Κόμματος της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης". Την εκτίμηση πως το κύρος των σοσιαλιστικών ιδεών και των θεμελιωτών τους, που κερδίζουν καθημερινά έδαφος στη χώρα, παρά τον αχαλίνωτο αντικομμουνισμό των τελευταίων χρόνων, επιβεβαίωσε με την τοποθέτησή του στο Συνέδριο ο ίδιος ο Φιόντοροφ, ο οποίος δήλωσε ότι ο λαϊκός σοσιαλισμός, ως στόχος του κόμματός του, δεν είναι άλλος από τον "υπαρκτό σοσιαλισμό που οραματίζονταν ο Μαρξ και ο Ενγκελς, τους οποίους από βλακεία προσπαθούμε σήμερα να τους πετάξουμε στα σκουπίδια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ