Τετάρτη 1 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Γκρόζνι, "το Σεράγεβο του Καυκάσου"

ΜΟΣΧΑ. -

Οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις εξαπέλυσαν και χτες νέες επιθέσεις κατά του Γκρόζνι, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Ο στρατηγός Εντουάρντ Βορομπιόφ δήλωσε στο ραδιοσταθμό "Εχο Μοσκβί", ότι ο ρωσικός στρατός συμπεριφέρεται στην Τσετσενία ως "ταύρος εν υαλοπωλείω" και πως "η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, αλλά το αποτέλεσμα μηδέν".

Ο επικεφαλής της αποστολής της ΟΑΣΕ στην Τσετσενία, Ούγγρος πρεσβευτής Ιστβαν Γιάρματι, μετά την επιστροφή του από το Γκρόζνι επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη, ότι οι καταστροφές είναι εκεί "μεγαλύτερες από εκείνες στο Σεράγεβο". Περίπου "150.000 πολίτες εξακολουθούν να μένουν στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας και η ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη είναι ανεπαρκής", υπογράμμισε ο Γιάρματι. Είπε ότι θα προτείνει στο Μόνιμο Συμβούλιο της ΟΑΣΕ να απευθύνει έκκληση για εκεχειρία και την έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη μεριά, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκριγκόρι Καράσιν, εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας για την αντιρωσική εκστρατεία ορισμένων πολιτικών στο αμερικανικό Κογκρέσο, οι οποίοι επιδιώκουν, όπως είπε, την επιστροφή στον "ψυχρό πόλεμο". Ομως, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ, επανέλαβε χτες στη Νέα Ζηλανδία την αμερικανική θέση, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν "την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας" και όχι την "αποτυχία" της Μόσχας στην Τσετσενία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ