Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
"Βαθιά συντηρητικές" κι επικίνδυνες

Παρέμβαση του Σ. Μαντζουράνη, σε χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ - ΣΕΣ. Μόνη "παραφωνία" η ΕΣΑΚ, στις αντεργατικές θέσεις της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας

Ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και των αντιλήψεων της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει αυτή η οργάνωση, αν θέλει να καθορίσει τη δράση της στις πραγματικές συνθήκες που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη...

Αυτή ήταν η κεντρική επισήμανση, της παρέμβασης του Σωκράτη Μαντζουράνη,μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ, στη χτεσινή ημερίδα που διοργανώθηκε στο κτίριο της Συνομοσπονδίας, προκειμένου να παρουσιαστούν οι προσυνεδριακές θέσεις της ΣΕΣ για το συνέδριό της που θα γίνει το δεύτερο 15ήμερο του Μάη. Θέσεις κινούμενες στις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" με προτάσεις αποδιάρθρωσης ή ακόμα και κατάργησης του συνολικού πλέγματος των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Ο Σωκράτης Μαντζουράνης, στην τοποθέτησή του, επισήμανε πως το σύνολο των απόψεων που περιέχονται στην εισήγηση της ΣΕΣ και εστιάζονται κυρίως στο θέμα της απασχόλησης, απέχουν από την πραγματικότητα. Αναφέρονται, τόνισε, σε μία "αταξική κοινωνία" και επιμένουν να αγνοούν την ισχύουσα κατάσταση στην Ευρώπη, την υπερσυγκέντρωση δηλαδή εξουσίας στο μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο. Απορρίπτοντας τη σημερινή στάση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, επισήμανε, πως μόνη λύση για τη ΣΕΣ, είναι να βρει τον τρόπο να ανοίξει διαδικασίες διαλόγου προκειμένου να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο και τις κατευθύνσεις της, εάν επιθυμεί ουσιαστικά να συμβάλει στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζόμενων.

Παράλληλα ο συνδικαλιστής κατέθεσε πολυσέλιδη επεξεργασία - κριτική των θέσεων της ΣΕΣ, στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως "το κείμενο διαπνέεται από μια λογική "συναίνεσης των κοινωνικών συνομιλητών"". Λογική που πάει να μηδενίσει τον έντονα ταξικό χαρακτήρα της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης και να περάσει την αντίληψη ότι τα αντίθετα ταξικά συμφέροντα εργαζόμενων - κεφαλαίου, μπορούν να λυθούν επωφελώς για τους δύο "κοινωνικούς αντιπάλους".

Οσον αφορά τις προτάσεις της ΣΕΣ για την ανεργία (ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, μείωση του χρόνου εργασίας και των αποδοχών, διαπραγμάτευση - ξεπούλημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων), ο Σωκράτης Μαντζουράνης, τις χαρακτήρισε με δύο λέξεις "βαθιά συντηρητικές".Μάλιστα στο κείμενο επεξεργασίας τονίζεται πως οι απόψεις αυτές είναι "εντελώς αντίθετες με τις θέσεις του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος".Ιδιαίτερα για τις θέσεις της ΣΕΣ περί "θετικής ευελιξίας" στην αγορά εργασίας, επισημαίνεται πως "αντικειμενικά ενισχύουν την επιθετικότητα του κεφαλαίου".

Με τους όρους της ΣΕΣ...

Πάντως η τοποθέτηση του Σωκράτη Μαντζουράνη ήταν - με λίγες εξαιρέσεις - παραφωνία στη χτεσινή ημερίδα. "Τολμηρές" χαρακτήρισε η συνδικαλίστρια της "Α. Παρέμβασης", Φ. Σιάνου,τις θέσεις της ΣΕΣ, για τον χρόνο εργασίας. Αν και απέφυγε να μπει στην ουσία των προτάσεων της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, επισήμανε πως είναι θετικό το γεγονός ότι συζητείται το θέμα του χρόνου εργασίας. Χλιαρή έως ανύπαρκτη ήταν η κριτική που άσκησαν στις τοποθετήσεις τους στελέχη της ΠΑΣΚΕ, εστιάζοντας σε δευτερεύουσας σημασίας θέματα, ενώ κοινή στους συνδικαλιστές από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση", ήταν η αγωνία, του τι παρέμβαση θα κάνει η ΣΕΣ, στις διαδικασίες αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Παράλληλα, στελέχη του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, πήγαν στη χτεσινή ημερίδα "διαβασμένοι", κάνοντας προτάσεις για φραστικές διορθώσεις της εισήγησης. Τέλος να σημειώσουμε ότι στην ημερίδα παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ