Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ "ΓΕΔΥ ΑΒΕΕ"
Αντιμέτωποι με τη βία!

Πήγαν να πιάσουν δουλιά και βρέθηκαν αντιμέτωποι με "μπράβους" και μπουλντόζες. Θύματα της διαμάχης των δυο εταιριών που διεκδικούν την ιδιοκτησία της επιχείρησης, οι εργάτες

Τα εξιλαστήρια θύματα αντιτιθέμενων επιχειρηματικών συμφερόντων εξακολουθούν να είναι οι 120 απολυμένοι εργάτες απ' την επιχείρηση "ΓΕΔΥ ΑΒΕΕ", στην Ελευσίνα.

Αν και λίγες μέρες πριν σε τριμερή συνάντηση που έγινε παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γ. Σκουλαρίκη,οι εργοδότες αναγκάστηκαν ν' ακυρώσουν τις απολύσεις, αφού ήταν παράνομες, τελικά οι εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στις δουλιές τους. Με 100 "μπράβους" αλλά και με τη βοήθεια της αστυνομίας, η ανταγωνίστρια εταιρία "ΜΠΗΤΡΟΣ ΑΕ", που διεκδικεί δικαστικά το εργοστάσιο, το κατέλαβε, απαγορεύοντας την είσοδο.

Πηγαίνοντας προχτές οι εργαζόμενοι, να πιάσουν δουλιά στο εργοστάσιο, αντίκρισαν ιδιωτική αστυνομία της "ΜΠΗΤΡΟΣ ΑΕ" να περιφρουρεί το εργοστάσιο και έναν εκσκαφέα να έχει φράξει με βουνά από χώμα την πύλη για να εμποδίσει την είσοδό τους! Ταυτόχρονα, αν και δεν υπάρχει καμία δικαστική απόφαση υπέρ της "ΜΠΗΤΡΟΣ ΑΕ", αμέσως ήλθε σε βοήθειά τους μεγάλη αστυνομική δύναμη. Μάλιστα, όταν ο Β. Λιόσης, μέλος του ΔΣ του εργοστασιακού σωματείου προσπάθησε να μπει, οι "μπράβοι" τον χτύπησαν και τον πέταξαν στην κυριολεξία έξω, ενώ η αστυνομία παρακολουθούσε αδιάφορη...

Ετσι ξεκίνησαν οι απολύσεις

Η "ΓΕΔΥ ΑΒΕΕ" κατασκεύαζε πλαστικά είδη, αμιαντοτσιμέντο και σκυρόδεμα αποκλειστικά για τη ΔΕΗ και μόνο το '94 είχε ετήσιο τζίρο πάνω από 2 δισ. δραχμές. Δυο μόλις μέρες πριν την Πρωτοχρονιά, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, Β. Λαλιώτης και Α. Τσακίρης,απέλυσαν όλο το προσωπικό, με την αιτιολογία ότι το εργοστάσιο διεκδικεί και η "ΜΠΗΤΡΟΣ ΑΕ". Να σημειώσουμε ότι πριν ένα χρόνο οι εργοδότες για να γλιτώσουν χρέη 50 δισ. δρχ. προς το δημόσιο, απέλυσαν χωρίς αποζημιώσεις το προσωπικό και ξαναλειτούργησαν το εργοστάσιο με άλλη επωνυμία. Οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν τις αποζημιώσεις τους, το εργοστάσιο μπήκε σε πλειστηριασμό και αγοράστηκε απ' την "ΜΠΗΤΡΟΣ ΑΕ". Από τότε έχει ξεκινήσει μια χρονοβόρα δικαστική διαμάχη, που ακόμα δεν έχει καταλήξει πουθενά.

Οπως καταγγέλλει ο Ναμπίλ ελ Σερίφ,αντιπρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου "Πριν λίγες μέρες ο ίδιος ο Γ. Σκουλαρίκης, μας διαβεβαίωνε ότι θα μας βοηθήσει. Τώρα στέλνει την αστυνομία εναντίον μας. Μετά την τριμερή συνάντηση, οι εργοδότες, για να αποφύγουν τις κυρώσεις, πρότειναν ν' ακυρωθούν οι απολύσεις και να επιστρέψουμε στο εργοστάσιο, με απώτερο στόχο, όπως οι ίδιοι δήλωσαν, μετά από δυο τρεις μήνες και αφού έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες περί ομαδικών απολύσεων να μας απολύσουν εκ νέου. Στη γενική μας συνέλευση προχτές, αποφασίσαμε να επανέλθουμε στην εργασία μας και να παλέψουμε με όλα τα μέσα για να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου ανεξάρτητα από ιδιοκτησιακό καθεστώς".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κομπίνες με θύματα τους εργαζόμενους (1995-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ