Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρόκληση προς τα συνδικάτα
  • Μεθοδεύεται ο οικονομικός στραγγαλισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων από την Εργατική Εστία! Εντονες αντιδράσεις.
  • Αναβλήθηκε χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού και ο υπουργός Εργασίας ζήτησε δεκαήμερη προθεσμία να εξετάσει το θέμα

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του "Κυριακάτικου Ρ", σχετικά με την πρόθεση της διοίκησης της Εργατικής Εστίας, να αποκλείσει από τα κονδύλια ενίσχυσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων (2,3 δισ.) τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων τονίζει χαρακτηριστικά πως μια τέτοια απόφαση "στοχεύει να στραγγαλίσει οικονομικά τα πρωτοβάθμια συνδικάτα, που είναι και τα κύτταρα του συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ παράλληλα διανέμει εκατομμύρια στη ΓΣΕΕ και στο ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, καθώς και σε οργανώσεις "φαντάσματα", όπως στη διασπαστική Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων (ΟΕΜΛΕ)". Η Ομοσπονδία Οικοδόμων,καλεί τον υπουργό Εργασίας,Γ. Σκουλαρίκη και τη διοίκηση της Εργατικής Εστίας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, ενώ απαιτεί την "ενίσχυση των πρωτοβάθμιων σωματείων από την Εργατική Εστία με βάση τα ψηφίσαντα μέλη όπως ίσχυε πριν το 1990". Παράλληλα - σύμφωνα με πληροφορίες - πάμπολλες ήταν χθες οι κρούσεις στη διοίκηση της Εργατικής Εστίας, από πρωτοβάθμια σωματεία, που διαμαρτυρήθηκαν έντονα, απαιτώντας από τον οργανισμό να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος, στον υπουργό Εργασίας Γ. Σκουλαρίκη, εκφράζοντας ακριβώς την ίδια απαίτηση.Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, ο υπουργός, επικαλέστηκε την έλλειψη χρημάτων για την ικανοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, ζητώντας όμως 10ήμερη προθεσμία να εξετάσει το θέμα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, εφόσον η συνεδρίαση της διοίκησης της Εργατικής Εστίας, που είχε οριστεί για χτες το μεσημέρι τελικά αναβλήθηκε. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο, δεν είναι όμως βέβαιο πως σε αυτή τη συνεδρίαση θα τεθεί το θέμα.

Το πρόβλημα που δημιουργείται, θέτει ξανά επί τάπητος την υπόθεση της ενίσχυσης των συνδικάτων και ιδιαίτερα το ζήτημα του νομοθετικού πλαισίου της επιχορήγησης, όπως θεσμοθετήθηκε με το Νόμο - Γιαννόπουλου(2224/94). Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος ο νόμος, ουσιαστικά, θέτει φραγμό στην επιδότηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, δίνοντας μάλιστα δυνατότητες επιλεκτικής επιχορήγησης στον υπουργό Εργασίας!

Παράλληλα, συνολικά το σκηνικό που διαμορφώνεται αποτελεί μια πρόκληση για όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, που δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους στους χώρους δουλιάς ακόμα και για να διατηρηθούν στη ζωή, εφόσον δέχονται σοβαρές πιέσεις και από τους εργοδότες. Η Εργατική Εστία θέτει θέμα οικονομικού αποκλεισμού τους, την ίδια ώρα που επιδοτεί το περίφημο "Ταμείο Εργατοπατέρων" (Ταμείο Εργατικών Στελεχών), πιθανότατα θα αυξήσει την επιδότηση προς τη ΓΣΕΕ της οποίας τα έξοδα αναμένονται να αυξηθούν σημαντικά εξαιτίας και της μεταφοράς της στο νέο κτίριο και τέλος προτίθεται να χρηματοδοτήσει και το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, που ούτως ή άλλως απορροφά εκατοντάδες εκατομμύρια από τον "κορβανά" της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέλος, είναι ξεκάθαρο ότι τόσο η ηγεσία της Εργατικής Εστίας, όσο και ο υπουργός Εργασίας οφείλουν μια εξήγηση στους εργαζόμενους, σχετικά με τις επιδοτήσεις σε οργανώσεις - "φαντάσματα" ιδιαίτερα λίγο καιρό πριν την έναρξη του 28ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Θα τη δώσουν;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ