Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παραμεθόρια ασυδοσία...
  • Επιχειρήσεις στο Σουφλί και στη Δράμα παραβιάζουν κάθε εργατικό δικαίωμα με τις πλάτες των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας
  • Ωράρια 4, 6 ή και 12 ωρών!

Την πρωτοπορία στην καταπάτηση κάθε είδους εργατικού δικαιώματος και κατάκτησης κατέχουν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων ιματισμού, ΚΑΒΑΖΗΣ,στο Σουφλί και MAS FASHION,στη Δράμα. Ταυτόχρονα ο ιδιοκτήτης της πρώτης επιχείρησης έχει εξασφαλίσει σκανδαλώδη στήριξη και από τον ΟΑΕΔ, τον Οργανισμό που υποτίθεται κατά τ' άλλα ότι είναι το "αποκούμπι" των εργαζομένων.

Να τι μας καταγγέλλει ο πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας, Θ. Ευθυμίου,που πρόσφατα περιόδευσε στην περιοχή και συζήτησε με τους εργαζόμενους. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης "ΚΑΒΑΖΗΣ", κάθε φορά που έχει "κεσάτια" η δουλιά, καταφεύγει στη στήριξη του ΟΑΕΔ. Εκεί στέλνει τους εργάτες να πληρωθούν όταν δεν τους χρειάζεται στην παραγωγή, αξιοποιώντας κάποια ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα... Οταν ξεπερνιούνται τα "κεσάτια", συνήθως μετά από ένα - δυο μήνες, οι εργαζόμενοι επανέρχονται στη δουλιά κανονικά. Με λίγα λόγια το τοπικό κατάστημα του ΟΑΕΔ έχει αναλάβει "εργολαβικά" να εκπληρώνει αυτό τις υποχρεώσεις που έχει ο εργοδότης.

Μετά τις "διευκολύνσεις" απ' τον ΟΑΕΔ, σειρά έχουν οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης επιχείρησης. Πρώτο θύμα είναι το 8ωρο. Η κάρτα εργασίας έχει προ πολλού καταργηθεί και τη θέση της έχει πάρει η κάρτα παραγωγής, κάτι που οδηγεί κατευθείαν στην εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου. Παράλληλα ο εργοδότης, κραδαίνοντας το δόλωμα των 2.000 δρχ. πριμ παραγωγικότητας, πετυχαίνει με τη συνεχή αναπροσαρμογή της νόρμας παραγωγής ν' αυξάνει συνεχώς την παραγωγή και τα κέρδη του, χωρίς κανένα κόστος. Στο στόχαστρο βέβαια είναι και οι γονικές άδειες και πολύ περισσότερο οι συνδικαλιστικές, που απαγορεύονται πλήρως. Επιπλέον ο εργοδότης, υπονομεύοντας την ίδια την ασφάλιση των εργαζομένων, αντί για τα 25 ένσημα που δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος το μήνα, επικολλάει μόνο 20!

Ποια είναι η στάση της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας απέναντι στην καταπάτηση κάθε εργατικής νομοθεσίας; Οπως καταγγέλλει ο Θ. Ευθυμίου,"η στάση του κ. Καραβασίλη,επόπτη εργασίας στο Διδυμότειχο, είναι προκλητική υπέρ της εργοδοσίας. Το "καλά κάνει ο εργοδότης",είναι η στερεότυπη απάντηση που εισπράττουν απ' τον επόπτη, κάθε φορά που προσφεύγουν οι εργαζόμενοι αναζητώντας το δίκιο τους".

Την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου, έχει επιβάλλει και η επίσης επιχείρηση ιματισμού MAS FASHION,στη Δράμα. Οι 120 περίπου εργαζόμενοι της επιχείρησης ζουν συνεχώς με την αγωνία αν την επόμενη μέρα θα βγάλουν μεροκάματο για να συντηρήσουν την οικογένεια και πόσο θα είναι αυτό. Βλέπετε, το ωράριο έχει "ξεχειλώσει" τόσο πολύ, που μπορεί να είναι 4 ώρες ή 6, ίσως και 12 ώρες ή και καθόλου.Ολα εξαρτώνται απ' τη θέληση του εργοδότη. Και βέβαια το φάντασμα της ανεργίας αξιοποιείται κατά κόρον, για τη "συνέτιση" και των πιο "απείθαρχων" εργαζόμενων.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ