Κυριακή 19 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΒΔΟΜΑΔΑ ανακούφισης, για όλους εκείνους που έπαιζαν το παιχνίδι της προεδρολογίας, η βδομάδα που πέρασε. Οι εκλογές, αν δεν προκύψουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, αποφεύχθηκαν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον συνδυασμό τους με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ετσι, το ΠΑΣΟΚ έχει χρόνο να συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική που πριν λίγα χρόνια χάραξε η ΝΔ και παράλληλα να αναζητά λύσεις για τα εσωτερικά του, η ΝΔ θα μπορέσει να συνεχίσει το παιχνίδι της "αντιπολιτευτικής" στήριξης των κυβερνητικών επιλογών, ενώ οι βουλευτές της Πολιτικής Ανοιξης εξασφάλισαν "υπέρβαση" του χρόνου που θα κληθούν να παίξουν "κορόνα - γράμματα" τη βουλευτική τους θέση. Τώρα, που εξασφαλίστηκε η προς τα δεξιά συναίνεση, όπου να 'ναι θα αρχίσει η προς τα αριστερά πλαγιοκόπηση. Κούνια που τους κούναγε...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ εισήγηση προς το ΔΣ του ΟΤΕ. Ο "Ρ" αποκαλύπτει την προσπάθεια παράδοσης των δορυφορικών επικοινωνιών σε κοινοπραξία. Τα νέα σενάρια για τη διάθεση των "τριάκοντα αργυρίων" της πώλησης των μετοχών. Η Ελλάδα μέσο διείσδυσης στην Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή αμερικανικών και αγγλικών πολυεθνικών. Η αμερικάνικη κυβέρνηση προχωρά στη διενέργεια σχετικής έρευνας αγορά στην Ελλάδα. Κοινοπραξία "Ιντρακόμ" - Αμερικάνων ήδη εκδήλωσε "ενδιαφέρον"... (σελίδα 33)

Η ΛΑ+ΔΚΙΚΗ ΣΤΕΓΗ,μένει άστεγη. Αδιάψευστος μάρτυρας, το γεγονός ότι τα τελευταία 4 χρόνια σφαγιάστηκαν οι επιδοτήσεις στα στεγαστικά δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας, που έκαναν το όνειρο των εργαζομένων, να απαλλαγούν από το βραχνά του ενοικίου, όνειρο θερινής νυκτός. Ενδιαφέροντα στοιχεία για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης επιδοτούμενων στεγαστικών στοιχείων, σε ένα 4σέλιδο αφιέρωμα Στους 10.000 υπολογίζονται "χονδρικά" οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων δανείων από κεφάλαια του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Ο μεγάλος αριθμός των οφειλετών εξανάγκασε το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΕΚ να παρατείνουν την προθεσμία για ένταξή τους στη διαδικασία των ρυθμίσεων (σελίδες 12-15).

ΣΤΙΣ 23 Φλεβάρη συμπληρώνονται 52 χρόνια από τη μέρα που "γεννήθηκε" η μαζικότερη νεολαιίστικη οργάνωση που αγκάλιασε 630.000 νέους και νέες, η ΕΠΟΝ. Ηταν η οργάνωση με την πολύτιμη συμβολή στον ένοπλο αγώνα του λαού, η οργάνωση που θρήνησε κι αυτή χιλιάδες θύματα, που τα μέλη της κυνηγήθηκαν στην κατοχή, αλλά και στα επόμενα χρόνια, η οργάνωση με το σύνθημα "πολεμάμε και τραγουδάμε" (σελίδες 10-11).

ΑΥΞΗΣΕΙΣ σε είδη διατροφής και σε άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που φτάνουν μέχρι και 83,4% σημειώθηκαν στο διάστημα Γενάρης 1994 - Φλεβάρης 1995 "δόξη και τιμή" της απελευθερωμένης αγοράς. (σελίδα 16)

ΤΙΣ ΝΕΕΣ δραστικές μειώσεις στις τιμές βασικών προϊόντων και το "πάγωμα" - στην πραγματικότητα μείωση - των μεσογειακών προϊόντων, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ προωθείται η αναθεώρηση προς το χειρότερο του καθεστώτος στα οπωροκηπευτικά (σελίδα 35).

ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ "κοινοτικά προγράμματα κατάρτισης" καταφθάνουν και κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους, όχι πάντως οι εργαζόμενοι. Τα προγράμματα παρέχουν μια πρόσκαιρη επιδοτούμενη απασχόληση σε ανέργους, για να μη διαμαρτύρονται και δίνουν τη δυνατότητα για παροχή "μίζας" στα "τρωκτικά" που τριγυρίζουν γύρω από τους κομματικούς μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ, όπως έκαναν λίγο καιρό πριν με της ΝΔ (σελίδα 36 )

Η ΣΚΟΠΙΜΗ καθυστέρηση νομοθετικής κατοχύρωσης των ισχνών αυξήσεων του 3+σν3%, που εξήγγειλε για το 1995 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είχε ως συνέπεια οι δημόσιοι υπάλληλοι να παίρνουν στο χέρι λιγότερα από ό,τι το Δεκέμβρη του 1994 (σελίδα 7).

ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ συμμετοχής της σημερινής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στις συνολικές αξίες που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των δύο κυρίων ανταγωνιστών της, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για το μοίρασμα της αγοράς (σελίδα 46).

ΕΝΑ πρωτοφανές πακέτο λιτότητας πρόκειται να πλήξει τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στην Αυστρία. Η είσοδος της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα γίνει με τίμημα τη σκληρή λιτότητα και οι πολιτικοί τριγμοί έχουν ήδη αρχίσει... (σελίδα 47).

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ,για τη λεγόμενη "Παγκόσμια Κορυφή για την Κοινωνική Ανάπτυξη" που έχει προγραμματιστεί για τις 6 - 12 Μάρτη στην Κοπεγχάγη, συνεχίζονται, αλλά η αισιοδοξία για την επιτυχία της είναι σχετικά μειωμένη (σελίδες 44 -45)

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ καθημερινότητα της μυστηριώδους Σαουδικής Αραβίας διαφέρει αρκετά από τις ανάλογες περιγραφές στις "Χίλιες και μία νύχτες". Η φανταχτερή εικόνα πρόκειται για μια φαντασίωση των Δυτικών και όχι για την πραγματικότητα αυτής της χώρας (σελίδα 44).

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με χρήματα από τον προϋπολογισμό του Δήμου Βύρωνα το ερειπωμένο σπίτι της μεγάλης χορεύτριας Ισιδώρας Ντάνκαν μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο λειτουργικό κτίριο, όπου στεγάζεται το "Κέντρο Μελέτης και Ερευνας Χορού" (σελίδα 24-25).

Ο ΒΑΣΙΛΗΣΛΕΚΚΑΣ μιλά για το ελληνικό τραγούδι, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, το σκηνικό της "κονσέρβας" και τη δύναμη της επικοινωνίας μέσα από το τραγούδι (σελίδα 19).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ