Κυριακή 19 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ικανοποίηση για τη διάσωση των προσχημάτων

Η ανακούφιση που αισθάνθηκαν στη Ρηγίλλης, το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, όταν ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου ανακοίνωνε την υποψηφιότητα του Κ. Στεφανόπουλου,ήταν καθ' όλα δικαιολογημένη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ είχε πολλούς λόγους να είναι ικανοποιημένος από την πρωθυπουργική επιλογή. Βέβαια, πιστός και συνεπής στη γραμμή της συναίνεσης, δε βγήκε ποτέ δημόσια να τους διακηρύξει. "Η δουλιά είχε γίνει και άρα δεν υπήρχε κανένας λόγος να μαθαίνει και να "διχάζεται" ο λαός", σύμφωνα με την πάγια αρχή του προέδρου της ΝΔ.

Βασικός λόγος που προκάλεσε την ικανοποίηση του Μ. Εβερτ είναι ότι με τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - Πολιτικής Ανοιξης του επέτρεψαν "να βγει απέξω" από μια πράξη κορύφωσης και επισφραγίσματος της συναινετικής πορείας στην πολιτική ζωή, για την οποία ωστόσο έχει πασχίσει μέχρι τώρα.Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ηγεσία της ΝΔ, γιατί απέφυγε να στηρίξει ευθέως την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και άρα μπορεί να συνεχίσει να παίζει εκ του ασφαλούς το δικομματικό παιχνίδι, αφού κατάφερε να διασώσει τα προσχήματα.

Η μη συμμετοχή της ΝΔ στην προεδρική εκλογή αποτελεί μια απόφαση των αρχιτεκτόνων του πολιτικού συστήματος, που αποσκοπεί στη στήριξη και διαιώνιση του δικομματισμού, σε μια εποχή που δοκιμάζεται σοβαρά η δυνατότητα τού να εγκλωβίζει τις λαϊκές μάζες.

Από την άποψη αυτή η "εναλλακτική λύση" για την εξουσία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπορούσε να φθαρεί με κίνδυνο να ακυρωθεί, συμπλέοντας ανοιχτά με τη σημερινή κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο γιατί υπήρχε η δυνατότητα να αποφευχθεί η ανοιχτή σύμπλευση των δύο μεγάλων κομμάτων στην προεδρική εκλογή, λόγω των διαθέσιμων και "ικανών" ψήφων του κόμματος Σαμαρά.

Τα σχέδια αυτά προφανώς ο Μ. Εβερτ τα γνώριζε έγκαιρα και στη βάση αυτή καθόρισε την "άκαμπτη" στάση του στο θέμα της προεδρικής εκλογής, που έρχονταν σε κατάφωρη αντίθεση με τη συναινετική αντιπολιτευτική τακτική του. Και εδώ δηλαδή ο Μ. Εβερτ έπαιζε εκ του ασφαλούς, γεγονός βέβαια που δε γνώριζαν αρκετοί από τους βουλευτές της ΝΔ, που υπερασπίζονται την πολιτική συναίνεση και έσπευσαν να διαφωνήσουν. Δεν ήταν επίσης λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ που απορούσαν πώς ο Μ. Εβερτ αγνοούσε επιδεικτικά την εκφρασμένη θέληση της οικονομικής ολιγαρχίας κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αλλά και τα... γκάλοπ που έδειχναν ότι η "πλειοψηφία" δεν τις επιθυμούσε. Μάλλον δεν είχαν ενημερωθεί κατάλληλα. Αντίθετα ο Στ. Μάνος,που πρώτος βγήκε εναντίον των πρόωρων εκλογών, διαφωνώντας με την επιλογή της ηγεσίας, έγκαιρα έκανε στροφή και τις τελευταίες μέρες πλειοδοτούσε υπέρ του να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. "Εξαίρεση" αποτέλεσε ο κατ' εξοχήν συναινετικός πολιτικός και "δελφίνος" Γ. Σουφλιάς,που από την αρχή είχε ευθυγραμμιστεί με τη γραμμή Εβερτ...

"Ολα υπό έλεγχο"

Βέβαια για την περίπτωση του "τυχαίου", η ηγεσία της ΝΔ είχε φροντίσει να καταθέσει την υποψηφιότητα του Αθ. Τσαλδάρη,ώστε να προσφέρει μια ακόμα επιλογή στον Α. Παπανδρέου και να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο "δυσάρεστης έκπληξης" και οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Επιπλέον η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει καμία ένσταση για την υποψηφιότητα του Κ. Στεφανόπουλου. Εκτός από το γεγονός ότι προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης, ο Αχαιός πολιτικός είναι ένθερμος θιασώτης της συναίνεσης και μπορεί επάξια να τη "συμβολίσει". Εξάλλου μόλις πριν λίγους μήνες, στις ευρωεκλογές, του είχε ζητήσει να τεθεί επικεφαλής της ευρωλίστας.

Αν υπάρχει κάποιος λόγος που ο Μ. Εβερτ έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές, αυτός δεν αφορά βέβαια το πρόσωπο του Κ. Στεφανόπουλου, αλλά την ολοκλήρωση της θεατρικής παράστασης που έστησαν οι δυνάμεις του δικομματισμού για την προεδρική εκλογή.Δεν πρέπει δηλαδή να απογοητευτούν οι "θεατές", διάβαζε οι ψηφοφόροι της ΝΔ, πριν το αναμενόμενο "σκληρό", αλλά και "ευτυχισμένο τέλος".

Μετά από αυτό, ο Μ. Εβερτ μπορεί να προβάλλει ως το "αντίπαλο δέος" στην "παραπαίουσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ" και τη μόνη "εναλλακτική λύση εξουσίας". "Η άνοδος της ΝΔ στην εξουσία είναι ένα νομοτελειακό αναμενόμενο γεγονός, αλλά θα μπορούσαμε και περιμένοντας να έρθει αυτή η στιγμή", δήλωσε την επομένη ο άτυπος εκπρόσωπος του Μ. Εβερτ, βουλευτής Β. Μιχαλολιάκος.

Βαδίζοντας λοιπόν με τη σιγουριά της... "νομοτέλειας", η ηγεσία της ΝΔ δε... δίστασε να παρουσιάσει το "κυβερνητικό πρόγραμμα για την οικονομία". Βέβαια, οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία αμφιβολία για το νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό του ούτε καμία αυταπάτη για την "τύχη" που τους επιφυλάσσει η ηγεσία της ΝΔ. Ομως η τελευταία, προκειμένου αργότερα να εμφανίσει συνέπεια "προεκλογικών λόγων και κυβερνητικών έργων", σπεύδει να το διακηρύξει. Η ουσία της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει συνοψίζεται στη διατύπωση που αφορά το "κατάλληλο επενδυτικό κλίμα": "Επενδύσεις δε γίνονται, αν δεν υπάρχουν προοπτικές κερδοφορίας και αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο μέλλον. Οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται από τις κυβερνητικές αυθαιρεσίες και τις κοινωνικές εκρήξεις (!!). Το σύνολο του οικονομικού και κοινωνικού μας προγράμματος αποσκοπεί στη δημιουργία αυτού του κλίματος".

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατά των πρόωρων εκλογών (2004-10-05 00:00:00.0)
Επεισόδια στο σίριαλ της προεδρολογίας (1999-07-13 00:00:00.0)
Δικομματικό όχημα ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα (1999-07-06 00:00:00.0)
Το αδιέξοδο του Μ. Εβερτ (1995-02-05 00:00:00.0)
"Αλισβερίσι" και τακτικισμοί (1995-02-01 00:00:00.0)
Δικομματική "φαγωμάρα" και εκβιασμοί (1995-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ