Κυριακή 19 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απέλαση Αμερικανού από τα Σκόπια

Οπως μεταδίδεται από το Βελιγράδι, οι αρχές των Σκοπίων απέλασαν προχτές τον Αμερικανό πολίτη αλβανικής καταγωγής Τζ. Ντιογκάρντι, ο οποίος είχε διατελέσει μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου και είναι επικεφαλής αμερικανο - αλβανικής οργάνωσης. Ο Αμερικανός απελάθηκε αφού κατηγορήθηκε ότι έκανε κατάχρηση της φιλοξενίας των Σκοπίων. Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές, είχε πάρει μέρος στα εγκαίνια του πανεπιστημίου της αλβανικής μειονότητας στο Τέτοβο.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από τα Ηνωμένα Εθνη, σύμφωνα με έγκυρους παράγοντες, ο ΟΗΕ και ο αμερικανικός παράγοντας δείχνουν "Υπομονή και ανεκτικότητα",στην κυβέρνηση των Σκοπίων σχετικά με τη στάση της χώρας αυτής απέναντι στην Ελλάδα. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως αναφέρουν, και πριν φανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΓΓ του ΟΗΕ Σάιρους Βανς επιδεικνύει "υπομονή και ανεκτικότητα", ενώ η Ουάσιγκτον, διά του δικού της εκπροσώπου Μάθιου Νίμιτς, δε φαίνεται διατεθειμένη προς το παρόν να προχωρήσει σε άλλες πιέσεις προς τα Σκόπια.

Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρονται στη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Γκλιγκόροφ με την αλβανόφωνη κοινότητα και τα αλβανόφωνα μέλη του Κοινοβουλίου. Στην περιοχή του Τέτοβο προχτές κατά τη διάρκεια συμπλοκών αστυνομίας και διαδηλωτών υπήρξε και ένας αλβανόφωνος νεκρός.

Ωστόσο από άλλους επισημαίνεται ότι "η διστακτικότητα" του Γκλιγκόροφ, σχετικά με την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση των διαφορών της χώρας του με την Ελλάδα, ίσως να οφείλεται σε λόγους που αφορούν την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Υποθέτουν πως περιμένει να δει πρώτα πού θα καταλήξει η νέα προσπάθεια της διεθνούς ομάδας επαφής, αν δηλαδή ο Σέρβος Πρόεδρος Σλ. Μιλόσεβιτς, θα αποδεχθεί τη νέα πρόταση των πέντε μεγάλων και αποφασίσει να αναγνωρίσει τη Βοσνία και την Κροατία, με αντάλλαγμα την άρση του οικονομικού εμπάργκο, που έχει επιβάλει στη Νέα Γιουγκοσλαβία ο ΟΗΕ. Παράλληλα διαβλέπουν ότι σύντομα και μάλλον στις αρχές Μάρτη θα υπάρξει κάποια ενέργεια των ΗΠΑ, μέσω του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ