Παρασκευή 3 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κλιμάκιο του ΥΠΠΟ στην Αίγυπτο

Μετά από το θόρυβο που προκλήθηκε, αναχώρησε για την έρημο της Σίβα ο γενικός γραμματέας και ο διευθυντής Προϊστορικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, για τον υποτιθέμενο τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η συνεχής ροή πληροφοριών σχετικά με τον υποτιθέμενο τάφο του Αλέξανδρου, στη Σίβα, ανάγκασε τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ Γιώργο Θωμά και τον διευθυντή Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γιάννη Τζεδάκι να αναχωρήσουν χτες για την Αίγυπτο, συνοδευόμενοι από τον προϊστάμενο του Επιγραφικού Μουσείου Χάρη Κριτζά,την αρχαιολόγο Μαρία Τσιμπίδου,εκπροσώπους του Δήμου Ανω Λιοσίων και του τμήματος Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ανασκαφή, που φυλάσσεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αφού βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, χρηματοδοτείται από το Δήμο Ανω Λιοσίων, όπως πληροφορήθηκε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, σε συνάντηση, που είχε με τον δήμαρχο Νίκο Παπαδήμα και την ομάδα του τμήματος Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία με επικεφαλής τον Ευάγγελο Λάγιο έκανε αρχαιομετρικές έρευνες στη Σίβα.

Ωστόσο, την ώρα που η διεθνής πανεπιστημιακή κοινότητα αμφισβητεί την εγκυρότητα των απόψεων της αρχαιολόγου Λιάνας Σουβαλτζή, η ίδια φαίνεται να επιμένει, σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, περιγράφοντας την πρώτη επιγραφή,λέει ότι αναφέρεται το όνομα Αλέξανδρος - Αμμωνας - Ρα,ενώ παρακάτω ο ίδιος ο Πτολεμαίος λέει: "Εγώ, που μετέφερα το σώμα εδώ, το οποίο ήταν τόσο ελαφρύ όσο βάρος έχει μια μικρή ασπίδα, όταν ήμουν στρατηγός έπαρχος της Αιγύπτου".Αυτή η επιγραφή, σύμφωνα με την αρχαιολόγο, καταρρίπτει τις αρχαίες πηγές, που μιλούν για μεταφορά της σορού από τον Πτολεμαίο στην Αλεξάνδρεια.Υποστηρίζει, δε, ότι μπορεί οι πηγές να αναφέρουν επίσκεψη του Αύγουστου Καίσαρα στον τάφο του Αλέξανδρου, δεν αναφέρουν, όμως, τον τόπο του τάφου.

Η δεύτερη επιγραφή,που χρονολογείται 108 - 115 μ. Χ. γράφει: "Ο Νέρβας και ο Τραϊανός έχτισαν ιερό προς τιμήν του Δία και του αιώνιου Δία... Το ιερό αυτό ήταν αφιερωμένο στον ένα και μοναδικό, που ήπιε με ορμή, χωρίς να το σκεφτεί, το δηλητήριο".Σύμφωνα με την Λιάνα Σουβαλτζή, η φράση "αιώνιος Δίας", (ο Αλέξανδρος θεωρούνταν γιος του Αμμωνα - Δία) και η πληροφορία για το δηλητήριο, παραπέμπουν σε τάφο του Αλέξανδρου. Συμπληρώνει ότι "ο Τραϊανός στην πρώτη επιγραφή έχει, ήδη, απαθανατίσει το όνομά του, ύστερα από επίσκεψη, ενώ στη δεύτερη επιγραφή φαίνεται πως έχτισε και ιερό".

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος έστειλε επιστολή στον Αιγύπτιο συνάδελφο του Φαρούκ Χόσνι,με την οποία ζητάει να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια στην ελληνική αποστολή.

Μουσείο Πέλλας

Η πιθανότητα να έχει βρεθεί ο τάφος του Αλέξανδρου έφερε στο προσκήνιο το θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πέλλας,του οποίου η χρηματοδότηση από το Β Πακέτο Ντελόρ "ναυάγησε",όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού. Αυτό ήταν και το θέμα της χτεσινής σύσκεψης στο ΥΠΠΟ, στην οποία συζητήθηκε η πιθανότητα χρηματοδότησης από τις δημόσιες επενδύσεις, παρουσία του υπουργού και των εμπλεκόμενων φορέων. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι σε ένα μήνα θα παρουσιάσει τα πρώτα στοιχεία του πιλοτικού προγράμματος για τον πρότυπο αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ