Πέμπτη 14 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σύγχρονη γαλέρα!

Απλήρωτοι και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, που για εφτά μήνες απασχολήθηκαν στο πλοίο ΠΡΙΝΣΕΣ ΔΑΝΑΗ, πετάγονταν στα λιμάνια όταν ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους

Ανασφάλιστοι και απλήρωτοι δούλευαν επί 7 μήνες περίπου, από τον Αύγουστο του 1996 μέχρι και τον περασμένο Μάρτη, 20 εργαζόμενοι στο τουριστικό πλοίο ΠΡΙΝΣΕΣ ΔΑΝΑΗ της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΑΛΚΑΛΙΑ,η οποία ανήκει σε ένα μέλος της γνωστής οικογένειας Ποταμιάνου.Οι εργαζόμενοι είχαν ναυτολογηθεί από τον εφοπλιστή, προκειμένου να εκτελέσουν επισκευαστικές εργασίες καθώς θα ταξίδευε το πλοίο και όχι μόνο εργάζονταν "τζάμπα", αλλά έζησαν και σκηνές "θρίλερ" όταν άρχισαν να ζητούν τα δεδουλευμένα τους. Ανθρωποι της εταιρίας που βρίσκονταν μέσα στο πλοίο, με εντολή του εφοπλιστή άρχισαν να πετούν έξω από το πλοίο, σε όποιο λιμάνι και αν βρισκόταν, όσους από τους εργαζόμενους απαιτούσαν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους ή ζητούσαν τη συνδρομή της διεθνούς ναυτεργατικής συνδικαλιστικής οργάνωσης ITF!Ορισμένοι από αυτούς απειλήθηκαν ακόμα και με ξυλοδαρμό! Ενας έμεινε κρυμμένος για ώρες μέσα το πλοίο προκειμένου να μην το βρουν και τον πετάξουν έξω!

Το πλοίο, που την τελευταία περίοδο βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά, αναμενόταν να αναχωρήσει χτες στις 2.30 το μεσημέρι. Κρατήθηκε όμως στο λιμάνι από τους συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) έκαναν καταγγελία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και στις ελεγκτικές του αρχές, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους πριν τον απόπλου. Ο εφοπλιστής οφείλει σε κάθε έναν από τους εργαζόμενους τουλάχιστον από 2 εκατομμύρια δραχμές,ενώ έχει "φεσώσει" και όσους εργάζονταν κατά τη διάρκεια των επισκευαστικών εργασιών του πλοίου που έγιναν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά!

Για το τι πέρασαν οι εργαζόμενοι μέσα στο πλοίο, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ηλεκτρολόγου Λουκιανού Βίντζου.Ο αρχιμηχανικός της εταιρίας "Καραγιαννίδης" τον πέταξε έξω και μάλιστα με τη βοήθεια της τοπικής Αστυνομίας, όταν το πλοίο βρισκόταν στη Βραζιλία, χωρίς λεφτά, επειδή αντέδρασε όταν του είπαν ότι στο εξής θα δουλεύει χωρίς βοηθό, γεγονός που σύμφωνα με τον εργαζόμενο έθετε σε κίνδυνο τη ζωή του!

Στο λιμάνι Μαρσέλιο της Μασσαλίας έδιωξαν από το καράβι τον ηλεκτρολόγο Θανάση Ρουμπάνη,αφού προηγούμενα, όπως μας είπε, τον απείλησαν με ξυλοδαρμό για να φύγει χωρίς να του δοθούν τα δεδουλευμένα του, ενώ είχε κρυφτεί μια ολόκληρη νύχτα μέσα στο καράβι προκειμένου να αποφύγει το διωγμό του. Στον Ρουμπάνη οφείλουν περίπου 4 εκατομμύρια!

Κατά τη χτεσινή τους περιοδεία στο πλοίο, οι συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ εκτός από την τρομοκρατία εναντίον όσων βρίσκονται στο πλοίο, εντόπισαν και σοβαρές παραβάσεις στους όρους αμοιβής, στις συνθήκες ασφαλείας των εργαζομένων, αλλά και σε θέματα αξιοπλοϊας του πλοίου. Με καταγγελία της προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τις ελεγκτικές του αρχές η ΠΕΜΕΝ ζητά την άμεση παρέμβαση επισημαίνοντας: "Απαιτούμε την άμεση επιθεώρηση του πλοίου και την καταβολή των δεδουλευμένων".

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ