Πέμπτη 2 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
Οι δυσκολίες και η αντιμετώπισή τους

Αρκετά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τα ζητήματα, που θίχτηκαν στην πρόσφατη, πανελλαδική οργανωτική σύσκεψη, που πραγματοποίησε η Γραμματεία της ΚΕ, με τη συμμετοχή των μελών των Συντονιστικών Οργάνων, των γραμματέων των ΝΕ και των τμημάτων της ΚΕ. Η ζωντανή και αρκετά πλούσια συζήτηση που ξεδιπλώθηκε έδωσε την ευκαιρία για την εξαγωγή πολλών και ιδιαίτερα χρήσιμων συμπερασμάτων. Συμπεράσματα, που πρέπει τώρα, να μπουν στο κέντρο της προσοχής των καθοδηγητικών οργάνων του Κόμματος και να γίνουν αντικείμενο επίμονης και συστηματικής εφαρμογής στην καθημερινή τους καθοδηγητική δουλιά.

Ενα από τα ζητήματα, που υπήρχαν με τον ένα ή άλλο τρόπο και στον ένα ή άλλο βαθμό, σε πολλές τοποθετήσεις, ήταν οι σοβαρές και πολύμορφες δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΚΟ και οι κομμουνιστές. Και είναι, βέβαια, το γεγονός αυτό μια αναμφίβολη πραγματικότητα. Οι γενικότερες σήμερα συνθήκες (οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές) είναι πολύ περισσότερο δύσκολες, απ' ό,τι πριν μερικά χρόνια. Είναι πολύ περισσότερο έντονη, καθημερινή και πολύμορφη η ιδεολογική επίθεση, η μεγάλη και συνεχής πίεση, που δέχονται πρώτα και κύρια οι κομμουνιστές, αλλά και γενικότερα οι εργαζόμενοι. Το γεγονός αυτό, όμως, ήταν αναμενόμενο. Ανατρέχοντας κανείς σε προηγούμενες εκτιμήσεις του Κόμματος, π.χ. σε αυτές του 14ου Συνεδρίου, θα διαπιστώσει πως το φαινόμενο αυτό περιγράφεται με σαφήνεια και ακρίβεια. Τα όσα προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έχουν δώσει τη δυνατότητα στην άρχουσα τάξη να βάλει, ως στόχο της το γονάτισμα και την υποταγή του εργατικού και μαζικού λαϊκού κινήματος, πρώτα και κύρια της επαναστατικής πρωτοπορίας του. Και για να πετύχει το σκοπό αυτό, παίρνει τα ανάλογα μέτρα, δραστηριοποιεί τους μηχανισμούς της, επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις και τις εφεδρείες της.

Επόμενα, το ζήτημα που χρειάζεται να συγκεντρώσουμε σήμερα την προσοχή μας, δεν είναι οι δυσκολίες, που καθημερινά σήμερα συναντάμε, αλλά πώς και πόσο τις αντιμετωπίζουμε. Αλλωστε, από αυτό ακριβώς φαίνεται και ο βαθμός συνειδητοποίησης της σημερινής πραγματικότητας και επόμενα των δυσκολιών, που αυτή εμπεριέχει και όχι από το πόσο τις σημειώνουμε ή τις επικαλούμαστε. Ετσι βλέποντας τα πράγματα, μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε σε δυο σημαντικές εκτιμήσεις, με βάση την πορεία του Κόμματος τα τελευταία, μετά την κρίση του 1991, χρόνια:

Εκτίμηση πρώτη: Οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες, αλλά δεν είναι αξεπέραστες. Μπορούν να καταπολεμηθούν και να ξεπεραστούν. Η επιχείρηση γονατίσματος και τσακίσματος του εργατικού και μαζικού λαϊκού κινήματος ξεδιπλώνεται με όλη της τη μεγαλοπρέπεια, σημειώνει βήματα και νίκες στον ένα ή άλλο τομέα, αλλά συναντά ταυτόχρονα όλο και μεγαλύτερες αντιστάσεις και σε άλλα σημεία, είναι το εργατικό κίνημα, αυτό που κάνει θετικά βήματα και τολμά να περνά - όλο και περισσότερο συχνά - στις δικές του αντεπιθέσεις. Και όλ' αυτά δεν αποτελούν κάποιες εξωπραγματικές προσδοκίες, αλλά εικόνες που έχουν βγει από την τρέχουσα πραγματικότητα, από την ίδια τη ζωή, όπως αυτή ξεδιπλώνεται την τελευταία περίοδο.

Εκτίμηση δεύτερη: Η κομματική δουλιά έχει σημειώσει, αναμφίβολα, θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να παραδεχτούμε, ότι μέχρι σήμερα, το σοβαρό και βασικό μέτωπο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των υπαρχόντων δυσκολιών, δεν έχει τύχει της απαραίτητης προσοχής. Η εκτίμηση αυτή, που φανερώνει ταυτόχρονα πόσο συγκεκριμένα και βαθιά έχουμε συνειδητοποιήσει τις συνθήκες που ζούμε και παλεύουμε, αποτελεί σήμερα μια κρίσιμη πλευρά της καθοδηγητικής και γενικότερα της κομματικής δουλιάς. Αποτελεί μια υποκειμενική αδυναμία, που μπορούμε και πρέπει γρήγορα να ξεπεράσουμε. Ακόμη και η απλή λογική επιτάσσει ότι όσο μεγαλύτερες δυσκολίες συναντάς, όσο μεγαλύτερη είναι η επίθεση που δέχεσαι, τόσο περισσότερο καλά οργανωμένη, πρέπει να είναι η δική σου αντίσταση. Τόσο περισσότερο συγκεκριμένη και καλά μεθοδευμένη. Αξιοποιώντας κάθε δύναμη και όπλο. Εχοντας κάνει καλή και πολύμορφη προετοιμασία. Μελετώντας την πολιτική και τακτική του αντίπαλου, αναζητώντας τα αδύνατα σημεία του, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά δικά σου πλεονεκτήματα, κλπ, κλπ.

Στα πλαίσια αυτά, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η επίμονη δουλιά για τον προσανατολισμό των ΚΟ στην πολιτική, μαζική δουλιά μέσα στο λαό, στη συστηματική και καθημερινή ενασχόλησή τους με τα λαϊκά προβλήματα, με την οργάνωση της πάλης των εργαζόμενων για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Προσανατολισμός, που πάντα είχε και θα έχει ιδιαίτερη και σοβαρή σημασία για το Κόμμα μας. Στις σημερινές, όμως, συνθήκες περιέχει και μια κρυμμένη δυναμική, που πρέπει να τη φέρουμε στην επιφάνεια και να την αξιοποιήσουμε, στραγγίζοντάς τη μέχρι τελευταίας σταγόνας. Και είναι η δυναμική αυτή, το γεγονός πως τα οξυνόμενα συνεχώς λαϊκά προβλήματα, οι χειμαζόμενες αγωνίες, ελπίδες και οράματα των εργαζόμενων αποτελούν ουσιαστικά τη μόνη, ευνοϊκή για το Κόμμα μας, πλευρά της ιδιαίτερα δύσκολης σήμερα, αντικειμενικής πραγματικότητας. Είναι, ακριβώς, η πλευρά εκείνη, που δικαιώνει και επαληθεύει την πολιτική μας, τις ιδέες, τις αξίες και τα ιδανικά μας. Που επιβεβαιώνει τη σαφή υπεροχή τους έναντι της βάρβαρης καπιταλιστικής πραγματικότητας, των υποτιθέμενων αξιών και ιδανικών της, των νόμων της αγοράς και του απάνθρωπου ανταγωνισμού, του ατομικισμού και της λεγόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της σκληρής εκμετάλλευσης και της πολύμορφης εξάρτησης. Είναι η πλευρά, που μπορεί να ξαναδώσει κουράγιο και πίστη, σε όσους κλονίστηκαν, από τα όσα πέρασε το Κόμμα μας τα προηγούμενα χρόνια. Η μόνη, που μπορεί να λειτουργήσει, ως αναντικατάστατη κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για όσους εργαζόμενους και αριστερούς εγκατέλειψαν κάποια στιγμή τους δρόμους του αγώνα και γυρεύουν τώρα τρόπους επανένταξης. Είναι η πλευρά εκείνη, που μπορεί συγκεκριμένα και χεροπιαστά να διαμορφώνει, ακόμη και στις σημερινές αντίξοες και δύσκολες συνθήκες, αγωνιστικές συνειδήσεις. Και πάνω απ' όλα, να προσφέρει όλα εκείνα τα απαραίτητα αντισώματα, για μια αποτελεσματική αντίσταση στην πολύμορφη επίθεση αλλοτρίωσης και χειραγώγησης.

Δ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ