Πέμπτη 2 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγελία της επιλεκτικής ευαισθησίας

"Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις δυτικές κυβερνήσεις. Προς τους δικαστές και τους εισαγγελείς της Τουρκίας. Προς τις μη κυβερνητικές οργανώσεις όλων των χωρών και προς κάθε πολίτη, οργανωμένο ή μη, να υψώσουν τη φωνή τους και να πιέσουν την Τουρκία, ώστε να πάψει να συντρίβει με τον άγριο αυτό τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών της".

Την έκκληση απηύθυναν χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι πρόεδροι πέντε ελληνικών οργανώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και του ΔΣΑ: Ο Γ. Σταυρόπουλος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, ο Τ. Παπάς του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Μ. Σταθόπουλος της Κίνησης Πολιτών κατά του Ρατσισμού, ο Θ. Παπαμάργαρης της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και η Α. Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Με αφορμή το πληροφοριακό υλικό της πρόσφατης επίσκεψης μιας ελληνικής αντιπροσωπείας δικηγόρων και δημοσιογράφων στην Τουρκία, στην οποία συμμετείχε και ο "Ρ", οι πέντε οργανώσεις διαπίστωσαν για ακόμη μια φορά την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική μας χώρα ως προς τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ομιλητές δεν μπόρεσαν παρά να επισημάνουν τις μεγάλες ευθύνες των δυτικών κρατών και κυρίως των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, που στηρίζουν το τουρκικό κράτος, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά τα εγκλήματα που διαπράττει, ιδιαίτερα σε βάρος του κουρδικού λαού. Εκαναν, μάλιστα, λόγο για τη μοναδική υποκρισία σύσσωμης της Δύσης, που εμφανίζει ως λάβαρό της τις έννοιες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τις ανακαλύπτει - συχνά, μεγεθύνοντας τις παραβιάσεις τους - μόνον όπου θέλει, κλείνοντας αλλού τα μάτια, ανάλογα με τα στρατηγικά ή οικονομικά συμφέροντά της.

Εχοντας υπόψη τους αυτά τα δεδομένα, οι πέντε οργανώσεις αποφάσισαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και, κυρίως, να έρθουν σε επαφή με τις αντίστοιχες οργανώσεις δικηγόρων, δικαστικών, κατά του ρατσισμού ή τηςπροστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, με στόχο έναν κοινό αγώνα για τον τερματισμό των διώξεων σε βάρος των λαών της Τουρκίας, ιδιαίτερα δε του πρωτοφανώς δοκιμαζόμενου κουρδικού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η εκδήλωση για τους 5 αγωνιστές (2008-01-17 00:00:00.0)
Στην Κωνσταντινούπολη η Επιτροπή Αλληλεγγύης (2001-05-10 00:00:00.0)
Αρχισε η δίκη που θα κρίνει την τύχη του Οτσαλάν (2000-11-22 00:00:00.0)
Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (1999-03-06 00:00:00.0)
Παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα, αδιαφορούν διεθνείς οργανισμοί (1996-10-01 00:00:00.0)
Κούρδοι και ανθρώπινα δικαιώματα (1995-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ