Τετάρτη 1 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Ο αγώνας για τη διάσωση μάς θέλει όλους

Να μη χαθεί ό,τι με κόπο κερδήθηκε

Ο αγώνας για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου βρίσκεται σε οριακό σημείο. Αν και ο μεγαλύτερος όγκος του αρχειακού υλικού έχει στεγνώσει και γλίτωσε από τον άμεσο κίνδυνο, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η πρώτη φάση της διάσωσης.

Ενα τμήμα του αρχείου, περίπου 860 κιβώτια,γεμάτα με πολύτιμο υλικό, φυλάχτηκαν σε ψυγεία, ώστε να σταματήσει εκείνη τη στιγμή η περαιτέρω καταστροφή τους και να καθαριστούν και στεγνώσουν αργότερα. Αυτά τα κιβώτια άρχισαν να καθαρίζονται από τις αρχές του Γενάρη και μέχρι σήμερα σώθηκε το υλικό των 380. Ομως, λόγω της μείωσης της εθελοντικής προσφοράς, οι ρυθμοί έπεσαν. Ετσι προέκυψε το πρόβλημα: Το υλικό των 480 κιβωτίων να μην έχει στεγνώσει και καθαριστεί ακόμα. Αυτή η εργασία πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, γιατί δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί άλλο η παραχώρηση των ψυγείων, όπου φυλάγονται, αλλά και επειδή η κάθε μέρα που περνά δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια για την τελική διάσωσή τους.

Στο σημείο αυτό, έρχεται να προστεθεί μια επιπλέον δυσκολία: Η μείωση των εθελοντών, γεγονός που δεν επιτρέπει την ταχύτερη διαδικασία στεγνώματος, γιατί αυτό ειδικά το υλικό πρέπει να καθαριστεί αμέσως μετά την έξοδό του από τα ψυγεία. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στο σημείο αυτό προκαλεί σοβαρή δυσκολία και στην οργάνωση της δεύτερης και τρίτης φάσης, οι οποίες έχουν καθυστερήσει κατά ένα μήνα και πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα,πριν αρχίσουν οι ζέστες. Γιατί, αν καθυστερήσουν, δημιουργείται κίνδυνος να χαθεί όλη η δουλιά που έγινε μέχρι τώρα.Τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια αυξημένη προσφορά εθελοντικής εργασίας, η οποία όμως δεν είναι αρκετή. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εθελοντές που προσέρχονται καθημερινά (είναι κατά μέσο όρο 55 με 60) στεγνώνουν και καθαρίζουν περίπου 15 κιβώτια την ημέρα. Με αυτό το ρυθμό θα χρειάζονταν 20 με 25 μέρες για να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός. Ομως αυτό το χρονικό περιθώριο δεν υπάρχει. Αυτή η φάση πρέπει να ολοκληρωθεί στις αμέσως επόμενες μέρες. Για να γίνει αυτό απαιτείται περίπου ο διπλάσιος αριθμός εθελοντών σε καθημερινή βάση γι' αυτές τις κρίσιμες μέρες.

Είναι, λοιπόν, επείγουσα ανάγκη να τελειώσει το στέγνωμα και αυτού του τμήματος. Αυτό απαιτεί κάθε μέρα την εργασία δεκάδων εθελοντών και εθελοντριών, πρωί και απόγευμα.

Γι' αυτό οι υπεύθυνοι για τη διάσωση του αρχείου απευθύνουν για μια ακόμη φορά έκκληση,να υπάρξει η απαιτούμενη ανταπόκριση στην πιεστική ανάγκη για καθημερινή προσφορά εθελοντικής εργασίας.Καλούν τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος, αλλά και όποιον προοδευτικό πολίτη θεωρεί χρέος απέναντι στην Ιστορία τη διάσωση του αρχείου να βάλουν ως πρώτη προτεραιότητα της δουλιάς τους την προσφορά για τη διάσωση. Για να υπάρξουν τα ποθούμενα αποτελέσματα, πρέπει και στις επόμενες μέρες να επαναληφθεί η μεγαλειώδης κινητοποίηση και προσφορά των πρώτων ημερών. Το τελευταίο διάστημα αρκετοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κόμματος και οι ρυθμοί της δουλιάς ανέβηκαν. Η δουλιά για τη διάσωση όμως δε θέλει λίγους, μας θέλει όλους. Η ανάκαμψη των τελευταίων ημερών δείχνει ότι μπορούμε να νικήσουμε το χρόνο, αν η διάσωση του αρχείου γίνει υπόθεση όλων μας. Για να μη χαθεί ό,τι με κόπο κερδήθηκε ως τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ