Τετάρτη 1 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με όπλα το σχεδιασμό και τον έλεγχο

Κλείσιμο του Δ. Γόντικα στις εργασίες του πανελλαδικού αχτίφ, για τα οργανωτικά του Κόμματος

Το κεντρικό οργανωτικό καθοδηγητικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί έξω από τη δράση για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και της νεολαίας, τόνισε ο Δημήτρης Γόντικας μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τη συζήτηση για τα οργανωτικά του Κόμματος. Η προσοχή του κόμματος, σημείωσε ο Δ. Γόντικας, πρέπει να στραφεί σε δύο κυρίως ζητήματα: Το πρώτο είναι η ολοκληρωμένη συζήτηση και ο σχεδιασμός της πάλης για τα προβλήματα των εργαζόμενων από τις οργανώσεις, οι οποίες θα πρέπει να προσανατολιστούν με άμεσο και ζωντανό τρόπο σε όσα απασχολούν τα λαϊκά στρώματα. Το δεύτερο είναι το δυνάμωμα του ελέγχου στην ποιότητα της δουλιάς.

Κλείνοντας τις εργασίες του πανελλαδικού αχτίφ, ο Δ. Γόντικας μεταξύ άλλων τόνισε:

Η συζήτηση έδειξε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες να περάσει το Κόμμα σε μιαν άλλη ποιότητα στη λειτουργία και τη δράση του ως μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί στις σημερινές μεγάλες απαιτήσεις του κινήματος, για να αυξήσει την επίδρασή του στις εξελίξεις προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνικής προόδου.

Διαπιστώνεται επίσης γενική συμφωνία πως το κεντρικό οργανωτικό καθοδηγητικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι η άνοδος της κομματικής συνειδητότητας στα μέλη και τα στελέχη, η ενίσχυση και εδραίωση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του Κόμματος.

Χρειάζεται μόνο να διευρύνουμε ορισμένα ζητήματα, ώστε με σαφήνεια και με ενιαίο τρόπο να προωθούνται από όλα τα καθοδηγητικά όργανα.

Η ανάγκη για την άνοδο της κομματικής συνειδητότητας δεν είναι κάτι που πηγάζει απλά από τη θεωρία μας, αλλά πριν απ' όλα γιατί το απαιτεί η ίδια η κατάσταση και ακόμα γιατί είναι κατάλληλη και η στιγμή να θέσουμε και να εκπληρώσουμε έναν τέτοιο στόχο.

Το κυριότερο, όμως, που χρειάζεται να αποσαφηνιστεί είναι ότι το κεντρικό αυτό οργανωτικό καθοδηγητικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί έξω από τη δράση, έξω από τον αγώνα για τα ζωτικά και οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας, έξω από την ταξική πάλη.Πρέπει γι' αυτό να συνειδητοποιηθεί από όλους μας η σημασία του προβλήματος που πάμε να λύσουμε, αλλά και οι δυσκολίες και κατά συνέπεια η συντονισμένη και η αυξημένη προσπάθεια που θα απαιτηθεί, για να κατακτιέται από μας μέρα με τη μέρα.

Αρκετές ομιλίες φώτισαν αρκετά καλά από πού πρέπει να ξεκινήσουμε και πώς για να μην πελαγοδρομούμε και να δουλεύουμε μεθοδικά, βήμα το βήμα στην κατάκτηση του στόχου που θέτει η εισήγηση του ΠΓ. Γενικεύοντας την πείρα από τις ομιλίες, στη φάση αυτή σε δύο καίριας σημασίας ζητήματα πρέπει με επιμονή να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας, τις δυνάμεις μας.

Το πρώτο: Να κάνουν σοβαρές έως ριζικές αλλαγές τα καθοδηγητικά όργανα και κατά συνέπεια οι ΚΟΒ στον τρόπο που καταπιάνονται με τα λαϊκά προβλήματα, με την οργάνωση της καθοδήγησης των αγώνων, του μαζικού κινήματος.Τι πρέπει να αλλάξει. Να φτάσουν στις οργανώσεις, στα όργανα τα προβλήματα του λαού, να συζητιούνται ολοκληρωμένα, να σχεδιάζεται η πάλη για την προβολή και διεκδίκησή τους. Να απαλλαγούν τα όργανα από τις γενικολογίες και την προχειρότητα και να προσανατολιστούν με τρόπο άμεσο και ζωντανό σ' ό,τι απασχολεί και ανησυχεί τα λαϊκά στρώματα.

Αν εξασφαλίσουμε μια τέτοια ουσιαστική λειτουργία των οργάνων και οργανώσεων θα προσανατολιστούμε σωστά στη δράση και στη συγκεκριμένη αντιμετώπιση και όλων των υπολοίπων ζητημάτων (αύξηση της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη", καλή αξιοποίηση της κοινοβουλευτικής δουλιάς, οργανωτική ανάπτυξη, ενίσχυση του κλίματος αισιοδοξίας και μαχητικότητας κλπ.).

Το δεύτερο: Αφορά την καλή οργάνωση του ελέγχου, το δυνάμωμα του ελέγχου.

Από τη συζήτηση αναδείχτηκε ως μια από τις βασικές αιτίες καθυστερήσεων, λαθών και μια πλαδαρότητα που χαρακτηρίζει τη λειτουργία και τη δράση ορισμένων οργανώσεων, οργάνων και στελεχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ