Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνής αισχροκέρδεια

Μεγάλο πάταγο προκάλεσε η χρεοκοπία της τράπεζας BARRINGS του Λονδίνου. Ο θόρυβος εξηγείται ασφαλώς από το μέγεθος και τον ιστορικό χαρακτήρα της τράπεζας, όσο και από την εξήγηση που δόθηκε για την αιτία της χρεοκοπίας.

Είναι, ασφαλώς, δύσκολο να ξέρει κανείς με βεβαιότητα, αν τα αίτια της καταστροφής ήταν αυτά που λέγονται. Ηταν πραγματικά υπεύθυνος ένας νεότατος υπάλληλος της τράπεζας που "ξανοίχτηκε" υπερβολικά; Κι ήταν δυνατό να "παίξει" σε τέτοια έκταση χωρίς τουλάχιστον να συμβουλευτεί κανέναν; Και, αν πήρε την άδεια, από ποιον και, προ παντός, γιατί την πήρε; Ολα αυτά είναι ερωτήματα στα οποία δεν είναι εύκολο να απαντήσει κανείς, αλλά που, κάποτε, θα βρουν μια απάντηση. Ωστόσο, το πιο σημαντικό στοιχείο του πράγματος δε βρίσκεται εκεί. Βρίσκεται σε αυτό που δείχνει το ίδιο το περιστατικό: Στο ότι, δηλαδή, υποθέσεις δισεκατομμυρίων παίζονται σε στιγμιαίους υπολογισμούς και μπορεί και να χαθούν.

Η κατάσταση αυτή, ασφαλώς, δεν είναι απολύτως καινούρια. Στο κάτω κάτω, τα χρηματιστηριακά παιχνίδια και οι ανεξιχνίαστοι και συχνά κάπως ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές υπάρχουν από αμνημονεύτων χρόνων. Ωστόσο, στην εποχή μας παίρνουν πολλά καινούρια χαρακτηριστικά. Ενα από τα πιο σπουδαία είναι οι διαστάσεις τους. Καθώς οι συναλλαγές σήμερα έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις, ανάλογες διαστάσεις παίρνουν, αναπόφευκτα, και τα ποσά που διακινούνται. Από την άλλη μεριά, οι τεχνικές δυνατότητες παρακολούθησης της κίνησης αυτών των συναλλαγών είναι σήμερα πολύ πιο μεγάλες από το παρελθόν. Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες όχι μόνο συνεχούς, αλλά και στιγμιαίας παρακολούθησης και παρέμβασης σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Δεν είναι, ασφαλώς, άσχετα με τα παραπάνω το φαινόμενο της "χρηματιστηριοποίησης των πάντων", δηλαδή της κινητοποίησης όλων των χρηματιστηρίων, ακόμη και των πιο μικρών (της Αθήνας, π.χ.), και η λεγόμενη "απελευθέρωση των κεφαλαίων", δηλαδή της κατοχύρωσης της δυνατότητάς τους να κινούνται χωρίς κανένα εμπόδιο ή έλεγχο.

Ολα αυτά συντελούν στη δημιουργία μιας χρηματιστηριακής δίνης, όπου γιγαντιαία κεφάλαια κινούνται στιγμιαία, αποσκοπώντας να επωφεληθούν από πολύ μικρές συνήθως διαφορές των αξιών στα διάφορα χρηματιστήρια του κόσμου και αποφέροντας παχυλά κέρδη στους κατόχους τους.

Δεν πρόκειται για ένα αθώο παιγνίδι εντυπωσιακών, έστω, διαστάσεων. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στη μετατροπή του χρηματιστηριακού κεφαλαίου σε παγκόσμιο παράσιτο που απομυζά όλο τον κόσμο. Εχει, κατ' αρχήν, κατά κόρον ήδη γραφεί και με στήριξη σε άφθονα στοιχεία ότι αυτή η γιγαντιαία μετακίνηση κεφαλαίων μόνο σε ποσοστό 2 - 3% αποτελεί πραγματική συναλλαγή. Τα υπόλοιπα είναι απλώς κερδοσκοπικές προαγορές που δε συνοδεύονται, σε πολλές περιπτώσεις, ούτε καν από πραγματικές μετακινήσεις αξιών.

Φυσικά, προκύπτει το ερώτημα: "Αφού οι μετακινήσεις αυτές είναι καθαρά κερδοσκοπικές και, συνεπώς, δε δημιουργούν αξία, πού βρίσκουν την αξία που προσπορίζονται;" Χρειάζεται, μήπως, να επαναλάβουμε ότι ακριβώς ως απάντηση σ' αυτό το ερώτημα έρχονται μια γιγαντιαία και παγκοσμίων διαστάσεων εκστρατεία λιτότητας, μια ξέφρενη επιχείρηση "κάλυψης των δημοσίων ελλειμμάτων", μια υστερική και συχνά καθαρά εγκληματική εκστρατεία ιδιωτικοποίησης κλπ; Αν και, βέβαια, αυτές δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες λεπτομέρειες, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως δεν αναφέρονται καθόλου στις αναλύσεις για την υπόθεση BARRINGS...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ