Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αμερικανική παρέμβαση

Επιστολή Κρίστοφερ προς Παπούλια ενόψει της επίσκεψης του Ελληνα υπουργού στα Τίρανα

Γνωστή και απροσχημάτιστη η αμερικανική παρέμβαση στην πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά από την επιστολή του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Γ. Κρίστοφερ προς τον Ελληνα ομόλογό του Κ. Παπούλια, η οποία απεστάλη ενόψει του ταξιδιού που προγραμματίζει ο Ελληνας υπουργός στα Τίρανα στις 13 του μήνα.

Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν επιβεβαίωνε την ύπαρξη της επιστολής και διπλωματικοί κύκλοι βεβαίωναν ότι μέχρι στιγμής (χτες το βράδυ) η επιστολή δεν είχε φτάσει στην Αθήνα. Το υπουργείο εξωτερικών δε διέψευσε, ωστόσο, το ρεπορτάζ του "Μέγκα" από την Ουάσιγκτον, το οποίο αποκάλυψε την ύπαρξη της επιστολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή Κρίστοφερ αποτελεί την κωδικοποίηση της αμερικανικής παρέμβασης στην αντζέντα των συνομιλιών Αθήνας - Τιράνων η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Οπως είχε γράψει την περασμένη Τετάρτη ο "Ρ", η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας, να προχωρήσει στην ικανοποίηση των αλβανικών αιτημάτων για την οριοθέτηση της συνοριακής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών. Στην επιστολή του ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών "επικροτεί", εμμέσως πλην σαφώς, αυτή την επιλογή υιοθετώντας την ως θέση των ΗΠΑ. Με τον ίδιο τρόπο, οι ΗΠΑ, στέκονται απέναντι στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση της παρουσίας ικανού αριθμού Αλβανών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ