Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Aπόβαση "Ράμπο" στα Κύθηρα

Σήμερα το πρωί με ελικόπτερα από αεροπλανοφόρο του 6ου Στόλου

Απόβαση, που το σενάριό της θυμίζει ταινία "Ράμπο", πραγματοποιούν σήμερα το πρωί Αμερικανοί πεζοναύτες στη βορειοδυτική ακτή των Κυθήρων, στα πλαίσια της ελληνοαμερικανικής άσκησης "ΗΡΑΚΛΗΣ '95/1". Οι Αμερικανοί θα "εισβάλουν" με ελικόπτερα προερχόμενα από αμερικάνικο αεροπλανοφόρο, ενώ το ρόλο των αμυνομένων θα παίξουν Ελληνες καταδρομείς, που για αυτό το λόγο ήρθαν χτες από την Κρήτη.

Η μορφή της άσκησης και τα μέσα που χρησιμοποιούνται κάθε άλλο παρά σε τεχνική άσκηση, όπως την αποκαλεί το ΓΕΕΘΑ, παραπέμπουν. Εχει καθαρά χαρακτήρα προετοιμασίας των αμερικανικών δυνάμεων για μια ενδεχόμενη ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Μάλιστα το "στιλ" της απόβασης, η οποία γίνεται με τη χρήση ελικοπτέρων και τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων, παραπέμπει σε δράση ταχυκίνητων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια του "νέου" ρόλου του για δράση έξω από τα κλασικά του όρια. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι Αμερικανοί με βάση το σενάριο έχουν αναθέσει στις ελληνικές δυνάμεις να παίξουν το ρόλο κομπάρσου, αφού σύμφωνα με αυτό οι "εισβολείς" - Αμερικανοί θα είναι αυτοί που θα επικρατήσουν σε βάρος των "αμυνομένων" - Ελλήνων. Οπως και ο "Ράμπο", αυτοί θα βγουν τελικά νικητές...

Η άσκηση ξεκίνησε από χτες με την άφιξη των ελληνικών τμημάτων που θα πάρουν μέρος σε αυτή. Για σήμερα από τις 7 το πρωί μέχρι το απόγευμα στις 3, με βάση ανακοίνωση που έχει εκδοθεί, απαγορεύεται κάθε μετακίνηση ανθρώπων σε μια ευρεία περιοχή που περιλαμβάνει και το χωριό Γερακάρι. Οπως επισήμαιναν κάτοικοι της περιοχής, είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται μια τέτοια δραστηριότητα στο νησί τους.

Η επιλογή των Κυθήρων, όπως και της Μεσσηνίας, όπου το Μάη θα γίνει άλλη αμερικανοβαλκανική αυτή τη φορά άσκηση, υποδηλώνει εκτός των άλλων και τον προσανατολισμό των Αμερικανών για διεξαγωγή ασκήσεων σε περιοχές πέρα από το... βεληνεκές των τουρκικών διεκδικήσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι οι Αμερικανοί και άλλοι νατοϊκοί, κατά τη διάρκεια της αεροναυτικής άσκησης "Νηριής" το Νοέμβρη στο Αιγαίο, αρνήθηκαν επιδεικτικά να καταπλεύσουν στο λιμάνι της Ρόδου, παρόλο που προβλεπόταν στα σχέδια, αποδεχόμενοι έτσι την τουρκική άποψη περί αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ