Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Ο πυρετός συνεχίζεται

Πάνω από 20.000 Μεξικανοί πραγματοποίησαν διαδήλωση με σύνθημα: "Ο Πρόεδρος Ζεντίγιο ξεπουλάει το λαό, εργάτη στους Αμερικανούς"

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. -

Η Γερουσία του Μεξικού ενέκρινε χτες νόμο που μεταξύ άλλων προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας στους εξεγερμένους Ζαπατίστας και αναγνωρίζει ότι ο ανταρτικός Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός συστάθηκε κύρια από Ινδιάνους χωρικούς, που διαφωνούσαν με την πολιτική της κυβέρνησης. Το ίδιο 24ωρο, χιλιάδες Μεξικανοί διαδήλωναν στους δρόμους της Πόλης του Μεξικού και σε νότιες επαρχιακές πόλεις, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου της χώρας, Ερνέστο Ζεντίγιο.

"Σταματήσαμε τη δράση του στρατού, πιέσαμε για σύντομη έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην πολιτεία Τσιάπας και πετύχαμε την αναγνώριση του κινήματος των Ζαπατίστας", τόνισε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου "Δημοκρατικού Επαναστατικού Κόμματος", Πορφίριο Μουνιός Λέδο, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία με 115 ψήφους υπέρ, καμία ψήφο κατά και δύο αποχές.

Οι δηλώσεις του Πορφίριο Λέδο έγιναν μπροστά σε ακροατήριο τουλάχιστον 20.000 Μεξικανών, που πραγματοποιούσαν διαδήλωση με σύνθημα: "Ο Πρόεδρος Ζεντίγιο ξεπουλάει το λαό, εργάτη στους Αμερικανούς". Οι διαδηλωτές κατέφτασαν στην πρωτεύουσα από δέκα πολιτείες του Μεξικού, εκδηλώνοντας την ένθερμη συμπαράστασή τους στον Εθνικοαπελευθερωτικό Στρατό των Ζαπατίστας, τραγουδώντας, χειροκροτώντας και χτυπώντας ρυθμικά τα πόδια τους στο έδαφος. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι όσοι από τους διαδηλωτές ρωτούνταν από τους εκπροσώπους του Τύπου ποιο είναι το όνομά τους, απαντούσαν: "Απλώς γράψτε με υποδιοικητή Μάρκος"...

Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες και σε άλλες πόλεις του Μεξικού. Στο Ζόκαλο, περισσότεροι από 2.000 Ινδιάνοι είχαν στήσει σκηνές, ζητώντας την πλήρη απομάκρυνση των ομοσπονδιακών στρατευμάτων από τις νότιες πολιτείες της χώρας. Οι ίδιοι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του κυβερνήτη της πολιτείας Τσιάπας, Αμάδο Αβεντάνο. Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην κοινότητα Σαν Κριστομπάλ ντε λας Κάσας από ανάλογο πλήθος χωρικών.Οι χτεσινές πολιτικές εξελίξεις συνοδεύτηκαν και από νέα υποτίμηση του μεξικανικού νομίσματος. Το πέσος διαμόρφωσε ισοτιμία μόλις 7,55 δολαρίων, πέφτοντας δηλαδή σε πρωτόγνωρο επίπεδο ισοτιμίας από τις 20 Δεκέμβρη, οπότε εκδηλώθηκε η τελευταία νομισματική κρίση. Η ιλιγγιώδης απώλεια της αγοραστικής αξίας του μεξικανικού νομίσματος εντείνεται τις τελευταίες δύο βδομάδες σε τέτοιο σημείο ώστε να κυκλοφορούν στην Πόλη του Μεξικού φήμες ότι θα ανασταλούν οι συναλλαγές του με απόφαση των τραπεζικών αρχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ