Σάββατο 18 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Νέο ξεκίνημα της διαδικασίας

Οι αμερικανικές πιέσεις οδηγούν Αθήνα και Σκόπια σε απ' ευθείας διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του Σ. Βανς

Εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμερο αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η παρέμβαση της Ουάσιγκτον εντείνεται, προκειμένου να επιβάλλει "λύσεις" σύμφωνες με τις αμερικανικές επιδιώξεις.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Ελληνα υπουργού εξωτερικών, Κ. Παπούλια, είναι έτοιμη να αποδεχτεί απευθείας συνομιλίες με τα Σκόπια, στο πλαίσιο, πάντα, της διαδικασίας διαμεσολάβησης υπό τον Σ. Βανς.Ωστόσο, η Αθήνα εξακολουθεί να αναζητά το πρόσχημα, για να προσέλθει στις συνομιλίες. Το πρόσχημα αυτό, φαίνεται ότι μετά από πιέσεις της Ουάσιγκτον, είναι έτοιμη να το προσφέρει η κυβέρνηση των Σκοπίων, προχωρώντας στην αντικατάσταση του συμβόλου του Ηλιου της Βεργίνας. Τα μηνύματα αυτά τα έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση όπως παραδέχτηκε σε χτεσινές του δηλώσεις ο Ελληνας πρωθυπουργός, Α. Παπανδρέου. "Τα Σκόπια, είπε ο πρωθυπουργός, ήταν ανένδοτα μέχρι τώρα σε οποιαδήποτε συζήτηση ή παραχώρηση. Τώρα υπάρχει - δημοσιογραφικά όμως - δεν έχουμε άμεση γνώση - ένα κλίμα κάποιας υποχώρησης των Σκοπίων".

Για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπ. Γκάλι,φαίνεται ότι σε Αθήνα και Σκόπια υπάρχει η πολιτική βούληση για να βρεθεί τρόπος προσέγγισης. Για το λόγο αυτό έδωσε εντολή στον διαμεσολαβητή Σ. Βανς να εξετάσει τις δυνατότητες έναρξης απ' ευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο μερών. Για να πραγματοποιηθεί αυτή η διερευνητική προσπάθεια, βασικό ρόλο έπαιξε η δραστηριότητα του Αμερικανού υφυπουργού εξωτερικών Ρ. Χόλπρουκ.

Στην Αθήνα, συγκρατημένοι και πολλοί προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι στις αρχές τις επόμενης βδομάδας θα διαφανούν οι δυνατότητες υλοποίησης αυτών των προσπαθειών που ως στόχο έχουν την έναρξη απ' ευθείας διαπραγματεύσεων Αθήνας - Σκοπίων.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη το προσεχές διάστημα να επιδείξει διαλλακτική διάθεση και για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις ο πρωθυπουργός προχώρησε την εξαγγελία της δημιουργίας Εθνικής Επιτροπής σε διακομματικό επίπεδο για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Νέα Δημοκρατία και Πολιτική Ανοιξη, με δηλώσεις των προέδρων τους έσπευσαν να τοποθετηθούν, ενόψει των εξελίξεων στο θέμα των Σκοπίων. Ο Μιλτιάδης Εβερτ με τη δήλωσή του καταφέρεται εναντίον των χειρισμών, όχι όμως της ουσίας της πολιτικήςπου ακολουθεί η κυβέρνηση. "Αφού εγκατέλειψαν το διάλογο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, είπε, σήμερα λένε ότι μπορούμε να συζητούμε απ' ευθείας με τα Σκόπια. Αυτό και μόνο, συνέχισε ο αρχηγός της ΝΔ αποδεικνύει την αναξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης".

Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης αντίθετα, με δήλωσή του ζητά από τον πρωθυπουργό,"να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να απορρίψει αμέσως αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες, την ώρα, μάλιστα που ο Γκλιγκόροφ παραμένει αδιάλλακτος στις θέσεις του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ