Σάββατο 18 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνάντηση για τον Επικούρειο Απόλλωνα

Στο Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως εγκαινιάζεται - επιτέλους - σήμερα το πρωί, από τον υπουργό Πολιτισμού, Θάνο Μικρούτσικο,η "1η Συνάντηση για τη Συντήρηση του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνος",που οργανώνεται από το ΥΠΠΟ και την Επιτροπή Συντηρήσεως του Ναού.

Ο ναός, που βρίσκεται στις Βάσσες της Φιγαλείας,χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 5ουπ.Χ. αιώνα και αποτελεί το σημαντικότερο, μετά τον Παρθενώνα, μνημείο της κλασικής αρχιτεκτονικής. Η αρχαία παράδοση το θεωρεί έργο του Ικτίνου,ο οποίος υπήρξε ο αρχιτέκτονας του Παρθενώνα.

Παρ' όλα αυτά το μνημείο εμφανίζει έντονα προβλήματα φθοράς και σοβαρές παραμορφώσεις,που οφείλονται στη συνδυασμένη δράση εξωτερικών και ενδογενών παραγόντων, όπως σεισμικότητα της περιοχής, βροχή, παγετός, ανθρώπινες επεμβάσεις, αλλά και στη μακροχρόνια αδιαφορία του ΥΠΠΟ, που άφησε αναξιοποίητα ακόμη και κονδύλια από τα πάλαι ποτέ κοινοτικά ΜΟΠ για την αναστήλωση του υπέροχου αυτού μνημείου που δεσπόζει στην Αρκαδία.

Στη συνάντηση, που θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, ειδικοί επιστήμονες θα ασχοληθούν με τα πορίσματα των ερευνητών της Επιτροπής, που αναφέρονται στις πλευρές της αρχιτεκτονικής, στατικής και φυσικοχημικής προστασίας του μνημείου. Επίσης θα παρουσιαστούν οι προτάσεις δομικής αποκατάστασης, συντήρησης και διατήρησής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ