Σάββατο 18 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΣΘΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αυξήσεις; Το... Πάσχα

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η πενιχρή αύξηση του 3% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων θα χορηγηθεί είτε τον Απρίλη είτε το Μάη

Τον... Απρίλη ή το Μάη θα δοθεί τελικά η ισχνή ονομαστική αύξηση του 3% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, η οποία θα έπρεπε να είχε χορηγηθεί ήδη από την 1 Γενάρη 1995! Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία στάλθηκε σ' όλους τους φορείς του δημοσίου στις 14 Μάρτη. Ας σημειωθεί ότι ο σχετικός νόμος 2297, με τον οποίο κυρώνεται η χορήγηση του 3%+σν3% σε δύο δόσεις στους δημόσιους υπάλληλους, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 8 Μάρτη (ΦΕΚ 50).

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Α. Παπαδόπουλου,"η χορήγηση της αύξησης 3% από 1.1.1995 θα αρχίσει να καταβάλλεται με τη μισθοδοσία του α δεκαπενθημέρου μηνός Απριλίου ε. ε., με την οποία θα καταβληθούν και οι διαφορές των προηγουμένων. Αν όμως, για ορισμένες υπηρεσίες δεν καταστεί αυτό εφικτό, η αύξηση θα καταβληθεί με τη μισθοδοσία του α δεκαπενθημέρου μηνός Μαφιου ε. ε. ". Το δε υπόλοιπο 3% θα αρχίσει να καταβάλλεται με τη μισθοδοσία του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιούλη. Τέλος, σε περίπτωση που ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξηθεί το 1995 πάνω από 6% (σ. σ. όπως και θα γίνει), τότε θα χορηγηθεί διορθωτικό ποσό αύξησης με απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Οι αυξήσεις του 3%+σν3% θα χορηγηθούν και στους εργαζόμενους στο δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, με τη διαδικασία του συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Με την ίδια εγκύκλιο, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι αυξάνονται από 1.1.1995 τα επιδόματα που καταβάλλονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες μέχρι 20%. Αλλά, για να δοθεί αυτή η κλιμακωτή αύξηση, απαιτείται η έκδοση σχετικής απόφασης του υπουργού Υγείας Δ. Κρεμαστινού.Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα επισημαίνει ότι "το ποσοστό αύξησης για κάθε κατηγορία των ατόμων αυτών θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Υγείας. Εξυπακούεται - υπογραμμίζει ο Α. Παπαδόπουλος - ότι για την έναρξη καταβολής των αυξημένων επιδομάτων απαιτείται η έκδοση απόφασης από τον προαναφερόμενο υπουργό". Πότε θα εκδοθεί η ειδική αυτή απόφαση άγνωστον...

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι από το Γενάρη οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι είδαν τον ονομαστικό τους μισθό ή τη σύνταξη τους να μειώνεται, να είναι μικρότερος από αυτόν του Δεκέμβρη, καθώς αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές... Βέβαια, τα πραγματικά εισοδήματα όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων μειώθηκαν ακόμη περισσότερο από το Γενάρη, λόγω των αυξήσεων στα ασφάλιστρα (μεσοσταθμικά 15%), στα νοίκια (4%), στα τσιγάρα (20 δραχμές το πακέτο), ενώ επιβλήθηκαν αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντων πλατιάς και άμεσης κατανάλωσης, όπως στο γάλα, τα αναψυκτικά κλπ.

Αντρέας ΠΕΤΣΙΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ