Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη κάτω από δημόσιο έλεγχο

Συνάντηση αντιπροσωπείας των σωματείων της επιχείρησης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλο χτες. Το ΚΚΕ στο πλευρό των εργαζομένων

"Είναι ομόφωνη απόφαση όλων των σωματείων της ΛΑΡΚΟ ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο τις μεθοδεύσεις σε βάρος της εταιρίας και των εργαζομένων σε αυτήν, μεθοδεύσεις που οδηγούν στη συρρίκνωσή της". Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλο,πολυμελής αντιπροσωπεία των πέντε σωματείων της μεταλλευτικής επιχείρησης στη συνάντηση που είχαν χτες το πρωί στα γραφεία του Κόμματος στο Περισσό.

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια πρωτοβουλίας επαφών με όλα τα κόμματα, που έχουν αναλάβει τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, με στόχο την ενημέρωση για τις προτάσεις των εργαζομένων για το μέλλον της εταιρίας. Στη συνάντηση που έγινε στις 11 χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, για την πορεία συρρίκνωσης της επιχείρησης, που εγκυμονεί τον άμεσο κίνδυνο κλεισίματός της ή την ιδιωτικοποίησή της και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την ανατροπή αυτής της πορείας και την ανάπτυξη της επιχείρησης

"Εκτιμούμε ότιείναι συνειδητή επιλογή η πορεία εκφυλισμού της ΛΑΡΚΟ, ώστε σε κάποια φάση να ωριμάσουν οι συνθήκες για να ξεπουληθεί", τόνισε οΜ. Κωστόπουλος στην αντιπροσωπεία των εργαζομένων και επισήμανε ότι οι προτάσεις τους συμπίπτουν με τις θέσεις του ΚΚΕ. "H ΛΑΡΚΟ αποτελεί για μας επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της χώρας - σημείωσε - και θα βρεθούμε στο πλευρό των εργαζομένων σε όλες τις ενέργειες που θα αποφασίσουν". Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα αναδείξει το πρόβλημα με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Ο Γ. Θεοδώρου,πρόεδρος του σωματείου της ΛΑΡΚΟ - Λάρυμνας, επισήμανε ότι η εταιρία οδηγείται στο κλείσιμο, αφού "αυτή τη στιγμή παρουσιάζει χρέη 40 δισ. δραχμών, όταν το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στα 50 δισ. δρχ. ". Ο συνδικαλιστής απέδωσε τα προβλήματα που παρουσιάζει η επιχείρηση "στις λαθεμένες πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων" και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "μετά την εκκαθάριση η λειτουργία της επιχείρησης στηρίχτηκε σε δάνεια από τον ΟΑΕ, (στον οποίο ανήκει) με υψηλό επιτόκιο 25%, ενώ ταυτόχρονα η ΔΕΗ, αύξησε την τιμή του ρεύματος κατά 70%".

Οι προτάσεις των εργαζομένων είναι: Εκσυγχρονισμός της επιχείρησης με καθετοποίηση της παραγωγής και δημιουργία εργοστασίου ανοξείδωτου χάλυβα. Να παραμείνει η εταιρία υπό δημόσιο έλεγχο και να ρυθμιστούν τα χρέη της. Πρόσληψη προσωπικού για λόγους ασφάλειας της ίδιας της επιχείρησης και της ζωής των εργαζομένων. Ευνοϊκή ρύθμιση της τιμής του ρεύματος.

Τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ θα έχουν επαφές με όλα τα πολιτικά κόμματα και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ