Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑ+ΔΚΙΚΗ - ΠΑΤΡΑ+ΔΚΙΚΗ
Στο ... "λάκκο των λεόντων"

Νέο - περιορισμένο - διαγωνισμό, ανάμεσα σε 21 ιδιώτες, θα προκηρύξει το υπουργείο Βιομηχανίας. Ανακοινώσεις Ροκόφυλλου σε συνάντηση με τα συνδικάτα της επιχείρησης. Ανελέητος συνεχίζεται ο πόλεμος συμφερόντων. Να λειτουργήσει υπό τον έλεγχο του ΟΑΕ, ζητούν οι εργαζόμενοι

Εντείνεται ο πόλεμος συμφερόντων που έχει ξεσπάσει για την αγορά της "Πειραϊκής - Πατραϊκής",καθώς πληθαίνουν οι επίδοξοι αγοραστές, οι οποίοι προωθούνται από συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη! Κάτω από αυτές τις πιέσεις και με αφορμή μια δικαστική απόφαση, το υπουργείο Βιομηχανίας αποφάσισε να κηρύξει πρόσκληση "μίνι" διαγωνισμού για την αγορά της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" τις επόμενες μέρες. Στο διαγωνισμό θα πάρουν μέρος μόνο οι 21 ενδιαφερόμενοι που είχαν καταθέσει προσφορές στο δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό της 21ης Σεπτέμβρη 1994.

Αυτό ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Χρήστος Ροκόφυλλος,ο οποίος για πρώτη φορά - εξαιτίας του επίμονου αγώνα των εργαζόμενων - υποχρεώθηκε να μην απορρίψει ακόμα και το αίτημα των εργαζομένων της Π - Π για επαναλειτουργία του ομίλου κάτω από τον έλεγχο του ΟΑΕ, σημειώνοντας ότι θα το θέσει στη διυπουργική επιτροπή για να πάρει απόφαση!

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού έγιναν μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των εργαζομένων της μητρικής εταιρίας, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στις 2 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο, στα πλαίσια της τρίωρης στάσης εργασίας τους από τις 12.30 μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι. Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕΧρήστος Πρωτόπαππας,το προεδρείο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού -Δέρματος,εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης.Ο τελευταίος σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Π - Π σχολίασε: "Φαίνεται καθαρά ότι τα ενδιαφερόμενα συμφέροντα ακολουθούν τη δική τους τακτική για να αποκτήσουν την "Πειραϊκή - Πατραϊκή" και επίσης φαίνεται ότι πετυχαίνουν το στόχο. Η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης κάτω από όποιες προϋποθέσεις σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση και περισσότερη ανεργία. Το μέλλον της Π - Π βρίσκεται στην παραμονή της στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μόνο".

Ως αφορμή για το νέο διαγωνισμό μεταξύ των ενδιαφερομένων από το υπουργείο προβλήθηκε η παρέμβαση του βιομηχάνου Π. Ζερίτη,ο οποίος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα πριν από δυόμισι μήνες εναντίον ΟΑΕ και εκκαθαριστών, διεκδικώντας το αποθηκευτικό συγκρότημα του ομίλου στη Βαρυμπόμπη. Η παρέμβαση του βιομηχάνου έγινε όταν φανερώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να παραδώσει την Π - Π στην πολυεθνική OLAYAN,με έδρα τη Σαουδική Αραβία. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών προχτές δικαίωσε τον Π. Ζερίτη και του έδωσε το δικαίωμα να καταθέσει νέα προσφορά. "Ομως στα πλαίσια της απόλυτης διαφάνειας αποφασίσαμε να δώσουμε δυνατότητα και στους 21 ενδιαφερόμενους επενδυτές, που είχαν πάρει μέρος στο διαγωνισμό, να υποβάλουν εντός 15 ημερών κλειστές βελτιωμένες προσφορές", υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να πωληθεί ο όμιλος τμηματικά, αφού από τους 21 ενδιαφερόμενους, μόνο η πολυεθνική είχε καταθέσει προσφορά για την αγορά ολόκληρης της εταιρίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε: "Πρόκειται για ζήτημα που θα το λύσει ο ΟΑΕ".

Από την πλευρά των εργαζομένων ο πρόεδρος του σωματείου της μητρικής εταιρίας Δημήτρης Ράπτης σημείωσε: "Με την κινητοποίησή μας απαιτούμε την άμεση επαναλειτουργία των εργοστασίων της Πάτρας και της Χαλκίδας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της εταιρίας. Το αίτημά μας μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την απεμπλοκή του ζητήματος". Ωστόσο, δεν εξέφρασε αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, λέγοντας: "Η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να προσεχτεί για να μη δημιουργηθούν τα αδιέξοδα που βλέπουμε εδώ και δύο χρόνια".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε μετά τη συνάντηση: "Η πρότασή μας είναι μία. Δηλαδή παράλληλα με τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης να ανοίξει άμεσα η Π - Π με την ευθύνη του ΟΑΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ