Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ - ΣΟΚ
Ο ΟΑΕΔ προωθεί τη μερική απασχόληση!

Επιδοτεί τους εργοδότες για να επεκτείνουν τη μάστιγα της μερικής απασχόλησης. Προγράμματα "νέων θέσεων εργασίας" σύμφωνα με τις οδηγίες της Λευκής Βίβλου, όπως ανοιχτά ομολογούν οι συντάκτες τους

Την δημιουργία νέων Θέσεων μερικής απασχόλησης αποφάσισε για πρώτη φορά στην ιστορία του να επιδοτήσει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ),η Διοίκηση του οποίου προχτές το βράδυ κατέληξε στην κατάρτιση ενός διετούς προγράμματος (1995 - 1996) επιχορήγησης εργοδοτών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, "σύμφωνα - όπως σαφώς αναγράφεται - με τις οδηγίες της Λευκής Βίβλου"!

Η απόφαση - εισήγηση του ΟΑΕΔ, που θα υποβληθεί για τελική έγκριση στο υπουργείο Εργασίας,αποτελεί, στις κεντρικές της επιλογές, ντε φάκτο προώθηση των κατευθύνσεων που έχει επεξεργαστεί η διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας και Εργασίας στην κατεύθυνση του "εξελληνισμού" των μέτρων της Λευκής Βίβλου, για την αντιμετώπιση, υποτίθεται, της ανεργίας. Επιπλέον, στέλνει κατ' ευθείαν στην τσέπη των εργοδοτών ζεστό και αφορολόγητο χρήμα από το 2ο ΚΠΣ, στους οποίους και παραδίδει ουσιαστικά την... ευθύνη της επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης.

Ενδεικτικά των πιο πάνω είναι:

α.Η σαφής επισήμανση στην εισαγωγή του προγράμματος ότι ένας από τους τέσσερις κεντρικούς στόχους του είναι: "Η επιχορήγηση της μερικής απασχόλησης",καθώς και τα ενισχυμένα κίνητρα που προβλέπονται προς αυτή την κατεύθυνση.

β.Η ανοιχτή παραδοχή του προέδρου του ΟΑΕΔ, Ρ. Σπυρόπουλου,απέναντι σε αντιδράσεις εκπροσώπων της εργατικής πλευράς, ότι "η αποδοχή της Λευκής Βίβλου είναι ένας από τους όρους για την απορρόφηση των κονδυλίων του Β ΚΠΣ"!

γ.Το προβάδισμα που δίνεται μέσα από όλα τα υποπρογράμματα στα περιβόητα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και στα ΙΕΚ απέναντι ακόμα και στις σχολές του ΟΑΕΔ!

δ.Οι ιδιαίτερα υψηλές επιδοτήσεις στους εργοδότες. Αυτό, σε συνδυασμό με την προωθούμενη επιδότηση και των ασφαλιστικών εισφορών των νεοεισερχόμενων στην παραγωγή, οδηγεί με ακρίβεια στο συμπέρασμα ότι οι εργοδότες που θα ενταχθούν σ' αυτά τα προγράμματα, όχι μόνο δε θα επιβαρύνονται από κανένα κόστος εργασίας, αλλά και - με ...κατάλληλους χειρισμούς - θα μπορούν να βγάζουν και επιπλέον χρήματα!

Να σημειωθεί ότι όλα αυτά χαρακτηρίζονται "νέες, βελτιωμένες και καινοτόμες προτάσεις", όταν οι ίδιοι οι παράγοντες του ΟΑΕΔ εγγράφως ομολογούν ότι ακόμα "δεν έχουν εξαχθεί τα αποτελέσματα της υλοποίησης του προγράμματος κατά το προηγούμενο έτος"!Οταν, δηλαδή ούτε και οι ίδιοι είναι σε θέση να γνωρίζουν ούτε καν πόσες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας από τις 21.000 που είχαν... προϋπολογίσει για το 1994 δημιουργήθηκαν πραγματικά!

Τα προγράμματα

Το νέο πρόγραμμα, λοιπόν, είναι διετούς ισχύος και αφορά το 1995 και το 1996. Συνολικά ...προγραμματίζονται 33.000 θέσεις, οι οποίες - όπως υπογραμμίζεται - κατά 57% θα καλυφθούν από απόφοιτους των ΚΕΚ (να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχουν λειτουργήσει!) και θα δαπανηθεί περίπου ποσό 26 δισ. που θα καλυφθεί κατά 75% από το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο). Σημαντικά αυξημένο είναι το ποσό της επιχορήγησης στους εργοδότες εκείνους που θα προτιμούν απόφοιτους των ΚΕΚ... Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε πρόγραμμα ορίζεται στους εννιά μήνες, ενώ για όσες επιχειρήσεις προσλάβουν άτομα που δεν είναι απόφοιτοι των ΚΕΚ, θα υπάρχει πρόσθετη δέσμευση για τη θέση αυτή για άλλους τρεις μήνες, οι οποίοι δε θα είναι επιδοτούμενοι. Τα προγράμματα αποτελούνται από τέσσερα υποπρογράμματα.

Στο πρώτο πρόγραμμα περιλαμβάνονται άνεργοι ηλικίας 18-25 χρόνων και για κάθε πρόσληψη ο εργοδότης θα παίρνει 3.200 δρχ. αν ο προσληφθείς είναι απόφοιτος ΚΕΚ, ΙΕΚ ή σχολής του ΟΑΕΔ ή 2.900 αν ο προσληφθείς είναι απλώς εγγεγραμμένος στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Με 2.900 δρχ. θα επιδοτείται η πρόσληψη πτυχιούχων και με 2.500 ανέργων που δεν περιλαμβάνονται στις πιο πάνω κατηγορίες. Οσοι εργοδότες θα δημιουργήσουν θέσεις μερικής απασχόλησης για άνεργους των πιο πάνω κατηγοριών, θα επιδοτούνται για κάθε ώρα από 300 - 350 δρχ!

Στο δεύτερο πρόγραμμα εντάσσονται γυναίκες ηλικίας 18-64 χρόνων.Η επιδότηση ορίζεται σε 4.000 για τις απόφοιτες ΚΕΚ, ΙΕΚ, ΟΑΕΔ. Σε 3.500 για όσες είναι γραμμένες στα μητρώα ανεργίας και σε 3.000 για όσες δεν εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες. Με 350 - 400 δρχ. την ώρα θα επιδοτείται ο εργοδότης για κάθε θέση γυναικείας μερικής απασχόλησης!

Στο τρίτο πρόγραμμα εντάσσονται οι άνεργοι ηλικίας 26-64 χρόνων και η επιδότηση ορίζεται σε 3.200 για τους απόφοιτους ΚΕΚ, ΙΕΚ, σχολών ΟΑΕΔ και σε 3.000 για τους επιδοτούμενους άνεργους. Με 300 έως 350 δρχ την ώρα θα επιδοτείται ο εργοδότης που θα φτιάξει και σ' αυτή την κατηγορία θέσεις μερικής απασχόλησης!

Το τέταρτο πρόγραμμα αναφέρεται στους θύλακες υψηλής ανεργίας και η επιδότηση των εργοδοτών ορίζεται ως εξής: 5.000 για απόφοιτους ΚΕΚ, ΙΕΚ και σχολών ΟΑΕΔ. Σε 4.800 για επιδοτούμενους άνεργους. Η μερική απασχόληση ευνοείται και σ' αυτή την περίπτωση, καθώς ο εργοδότης που θα κάνει τον άνεργο, μερικά απασχολούμενο θα παίρνει για κάθε ώρα επιδότηση 400 - 450 δρχ. την ώρα!

Ολα τα πιο πάνω ισχύουν και για το 1995 με αναπροσαρμοσμένα προς τα πάνω τα χρήματα της επιδότησης των εργοδοτών.

Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα υπάρχει και άλλη διάταξη που καλύπτει και πριμοδοτεί τη μερική απασχόληση. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι επιχείρηση που απασχολεί το προσωπικό της λιγότερο από 15 ημέρες το μήνα, θα συνεχίσει κανονικά να επιχορηγείται, αρκεί να εφάρμοζε αυτό το είδος της μερικής απασχόλησης και προ της ένταξής της στο πρόγραμμα!

Εντονη ήταν η αντίδραση του προερχόμενου από την ΕΣΑΚ εκπροσώπου της ΓΣΕΕ στη διοίκηση του ΟΑΕΔ, Θωμά Κακαβά,στις πιο πάνω ρυθμίσεις, ενώ με την επιδότηση της μερικής απασχόλησης αντέδρασε και ο προερχόμενος από την ΠΑΣΚΕ εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Γ. Κοντάκης.Αντίθετα ο προερχόμενος από τον "ΣΥΝ" εκπρόσωπος, Λάκκας,ζήτησε να υπάρξει κάποιος ...περιορισμός!

Μ. Ε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέρα δράσης για τους νέους εργαζόμενους στην Υγεία (2015-06-05 00:00:00.0)
Επιχείρηση παραπλάνησης και εγκλωβισμού των νέων (2007-01-14 00:00:00.0)
Θα... αυτοενισχυθούν! (1999-09-15 00:00:00.0)
Δισεκατομμύρια στους εργοδότες στο όνομα της ανεργίας! (1997-02-08 00:00:00.0)
Αγριο χαράτσι! (1996-10-11 00:00:00.0)
Στους εργοδότες το επίδομα ανεργίας! (1996-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ