Σάββατο 1 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Δραματική μείωση κατά 515 δισ. δραχμές

Το σύνολο των ιδιωτικών καταθέσεων μειώθηκε στο πρώτο δίμηνο του 1995 κατά 720 δισ. δραχμές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Μείωση μεγαλύτερη των 500 δισ. δραχμών παρατηρήθηκε στις καταθέσεις ταμιευτηρίου το πρώτο δίμηνο του 1995, συγκριτικά με το τέλος του 1994, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Μειωμένες επίσης παρουσιάζονται και οι καταθέσεις προθεσμίας, ενώ οι τοποθετήσεις σε κρατικούς τίτλους έχουν και νέα εντυπωσιακή αύξηση.

Ειδικότερα στο τέλος του Φλεβάρη του 1995 συγκριτικά με τον Δεκέμβρη του 1994:

  • Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου μειώθηκαν κατά 515,5 δισ. δραχμές.
  • Οι καταθέσεις προθεσμίας,μειώθηκαν κατά 105 δισ. δραχμές.

Συνολικά οι ιδιωτικές καταθέσεις το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη μειώθηκαν κατά720 δισ. δραχμές. Αντίθετα, οι κερδοσκοπικές τοποθετήσεις σε κρατικούς τίτλους συνεχίζουν να αυξάνουν εντυπωσιακά. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 1995, οι νέες τοποθετήσεις σε κρατικούς τίτλους διάρκειας μέχρι ενός χρόνου ανήλθαν στα 395 δισ. δραχμές έναντι 172 δισ. δραχμών το αντίστοιχο διάστημα του 1994. Αν υπολογιστούν και οι τοποθετήσεις σε κρατικούς τίτλους διάρκειας μεγαλύτερης του ενός χρόνου, τότε οι συνολικές τοποθετήσεις ιδιωτών σε κρατικούς τίτλους το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη, ανήλθε στο εντυπωσιακό ποσό των 476 δισ. δραχμών έναντι 343 δισ. δραχμές το 1994.

Η εξέλιξη αυτή των νομισματικών μεγεθών αποκαλύπτει από μία άλλη πλευρά το αποκρουστικό πρόσωπο της λιτότητας και των δύσωσμων παρενεργειών της. Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, από τη συνεχή και διαχρονική λιτότητα, συμβαδίζει με τη μείωση των καταθέσεων ταμιευτηρίου, των κατ' εξοχήν λαϊκών καταθέσεων. Οι καταθέσεις αυτές αποσύρονται, προκειμένου να υποστηριχτεί το πληγέν οικογενειακό εισόδημα. Διαφορετικά βέβαια συμπεράσματα προκύπτουν από την εξέλιξη των λογαριασμών προθεσμίας, η μείωση των οποίων πρέπει να οφείλεται στη μεταφορά κεφαλαίων προς τους κρατικούς τίτλους. Οι τοποθετήσεις στους κρατικούς τίτλους συνεχίζουν να είναι προσοδοφόροι και να αυξάνουν με γρήγορους ρυθμούς. Στο τέλος του Φλεβάρη του 1995 η αξία των κρατικών τίτλων διάρκειας μικρότερης του ενός έτους που είχαν διατεθεί στην αγορά, είχε ανέλθει στα 5,8 τρισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ