Σάββατο 1 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

Τι ζητούν, λοιπόν, οι αγρότες που έχουν εξεγερθεί σ' ολόκληρη τη χώρα; Τα αιτήματά τους είναι συγκεκριμένα, αλλά και η τεράστια επιχείρηση αποπροσανατολισμού και συκοφάντησης του αγροτικού ξεσηκωμού, από την κυβέρνηση και πολλά ΜΜΕ, δημιούργησε κάποιες συγχύσεις στην κοινή γνώμη. Ας τα επαναλάβουμε, τονίζοντας ότι αναφερόμαστε μόνο στα άμεσα αιτήματα, η ικανοποίηση των οποίων αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση της κυβέρνησης έναντι των αγωνιζόμενων αγροτών.

Οι αγρότες ζητούν άμεσα:

1. Μείωση κατά 50% της τιμής του πετρελαίου που προορίζεται για γεωργική χρήση, η οποία να ισχύσει από τον ερχόμενο Μάη.

2. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, για την αγορά όλων των γεωργικών μέσων κι εφοδίων, από 18% στο 8%.

3. Αύξηση της αγροτικής σύνταξης κατά 10.000 δραχμές και δημιουργία συστήματος αυξήσεων, έτσι ώστε, σε τακτό χρονικό διάστημα, η αγροτική σύνταξη να εξομοιωθεί με την κατώτερη.

4. Ν' ασκήσει "βέτο" η κυβέρνηση, για να μην "περάσουν" στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι νέες, καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για το βαμβάκι, τα οπωροκηπευτικά, τα αμπελοοινικά κι άλλες δυναμικές καλλιέργειες.

5. Οικονομική ενίσχυση των καπνοπαραγωγών, για την κάλυψη του εισοδήματος που έχασαν στο χρονικό διάστημα '93 - '95, λόγω της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για αιτήματα άμεσης προτεραιότητας, που απαιτούν άμεση ικανοποίηση. Διότι υπάρχουν και πολλά άλλα οξυμένα προβλήματα, που πρέπει να συζητήσει η κυβέρνηση με τους αγρότες και να δρομολογηθούν λύσεις. Προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις προηγούμενες αποφάσεις της ΕΕ κι αφορούν σε ποσοστώσεις και μειώσεις τιμών σε πολλά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα.

Και, φυσικά, στα πάγια αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνεται αυτό της αύξησης των κονδυλίων του προϋπολογισμού για τη γεωργία, για τη δημιουργία έργων υποδομής, όπως αυτό της εκτροπής του Αχελώου και άλλα αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά, αντιπλημμυρικά έργα.

***

Η κυβέρνηση - που οδύρεται και κινδυνολογεί για τον αποκλεισμό των δρόμων - αντί ν' απειλεί τους εξεγερμένους αγρότες με αυταρχικά μέτρα, καλό θα ήταν να δείξει την ελάχιστη ευαισθησία και να ικανοποιήσει άμεσα τα ελάχιστα, άμεσης προτεραιότητας, αιτήματά τους.

Δεν ευθύνονται οι αγρότες για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί όλες αυτές τις μέρες στη χώρα. Την ευθύνη έχει η κυβέρνηση, η οποία επέδειξε εξ αρχής και, δυστυχώς, εξακολουθεί να επιδεικνύει μια αδιαλλαξία που προκαλεί κι ένα πείσμα που πεισμώνει. Δεν είναι δυνατόν ολόκληρη η Ελλάδα να βρίσκεται στους δρόμους και μέχρι χτες ο υπεύθυνος πρωθυπουργός να είναι εξαφανισμένος, να μην καταδέχεται να πει έστω μια κουβέντα, να μην παίρνει ο ίδιος, δημόσια, θέση και να ομιλεί "διά αντιπροσώπων". Και χτες όταν επιτέλους εμφανίστηκε, το έκανε για να εκτοξεύσει απειλές, εκβιασμούς και ύβρεις προς τους αγωνιζόμενους αγρότες. Αυτή είναι απαράδεκτη στάση για έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που έχουν αναλάβει να κυβερνούν τη χώρα.***

Η επίκληση εκ μέρους κυβερνητικών υπευθύνων - μετά την αποτυχία τους να συκοφαντήσουν και ν' αποπροσανατολίσουν τον αγώνα των αγροτών - των δεσμεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που δεν επιτρέπουν ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων της ελληνικής αγροτιάς, δεν πρέπει να λειτουργεί ως πρόσχημα για να μη λύνονται τα προβλήματα.

Πρώτον, διότι υπάρχουν τρόποι - προτείνονται συγκεκριμένοι, από τους αγρότες - για να παραμεριστούν τα εμπόδια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, και Δεύτερον, διότι δεν είναι δυνατόν, η ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζεται, και να είναι, η κατ' εξοχήν υποτακτική στις Βρυξέλλες, να μην αντιστέκεται ποτέ και για τίποτα. Η κυβερνητική λογική και πρακτική της πλήρους, σχεδόν δουλικής, υποταγής θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε μεγαλύτερη όξυνση των προβλημάτων των αγροτών - και των άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων - κι επομένως σε πιο εκρηκτικές αντιδράσεις.

Επιβάλλεται λοιπόν, όσο είναι καιρός, να δώσει δείγματα γραφής η κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται για το 25% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας, που αποτελούν οι αγρότες και για τη σωτηρία της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, η οποία συρρικνώνεται επικίνδυνα.

Ας σταματήσουν, επιτέλους, οι αψυχολόγητες και προκλητικές επιθέσεις εναντίον των αγροτών, οι κατηγόριες ότι υποκινούνται από κόμματα, ότι είναι "τσιφλικάδες" κι άλλες ανοησίες. Ετσι "ρίχνεται λάδι στη φωτιά" και οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Οταν επιτέλους εμφανίστηκε ο υπεύθυνος πρωθυπουργός, το έκανε για να εκτοξεύσει απειλές εκβιασμούς και ύβρεις προς τους αγωνιζόμενους αγρότες. Αυτή είναι απαράδεκτη στάση για ένα πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση, που έχουν αναλάβει να κυβερνούν τη χώρα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με προσχήματα απέναντι στα αγροτικά αιτήματα (2019-02-08 00:00:00.0)
Απροκάλυπτη η εχθρότητα της κυβέρνησης (2013-02-13 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το αίσχος των αγροτοδικείων (2005-12-14 00:00:00.0)
Να δέσουμε το «νήμα των αγώνων» αγροτιάς - εργατιάς (2001-12-25 00:00:00.0)
«Ανεπιθύμητος» ο Κ. Λαλιώτης (2001-12-09 00:00:00.0)
Ο λαός στο πλευρό των αγροτών (1997-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ