Σάββατο 1 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Κλιμάκωση του αγώνα χωρίς προσχήματα

Παρέμβαση της Εργοστασιακής Επιτροπής και έξι βασικές προτάσεις για την αποτελεσματική οργάνωση της πάλης, με στόχο να μη γίνει πράξη ο νόμος του ΑΙΣΧΟΥΣ. Συγκέντρωση την Τρίτη στη Νίκαια για "ναυπηγεία κρατικά όχι ιδιωτικά". Καταδικάζεται η προσπάθεια εκμετάλλευσης των προχτεσινών επεισοδίων έξω από τη Βουλή και η επιχείρηση πλαγιοκόπησης των κινητοποιήσεων

Την κλιμάκωση του αγώνα, χωρίς ταλαντεύσεις προσχήματα και συμβιβασμούς,για να καταστεί ανενεργός ο νόμος του ΑΙΣΧΟΥΣ για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,τη δημιουργία επιτροπών αγώνα, για να μεταφερθεί η φωνή των εργαζομένων παντού και πίεση προς τη ΓΣΕΕ, για να συντονίσει τον αγώνα των εργαζομένων του ναυπηγείου με τα σωματεία των ΔΕΚΟ ενάντια στη διάλυση του δημόσιου πλούτου, υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ). Παράλληλα, ο συντονισμός δράσης των εργαζομένων του ναυπηγείου με τους δήμους συνεχίζεται και εκδηλώνεται με συγκέντρωση που διοργανώνει ο δήμος Νίκαιας την ερχόμενη Τρίτη 4 Απρίλη στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Νικολάου.Με ανακοίνωσή του ο δήμος απαιτεί "να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να παραμείνει το ναυπηγείο στο δημόσιο έλεγχο".

Η Εργοστασιακή Επιτροπή, αναφερόμενη στην τακτική που ακολουθεί η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου "ΤΡΙΑΙΝΑ", σημειώνει: "Οι ηγεσίες αυτών των παρατάξεων άρχισαν να διαμορφώνουν προτάσεις, που ξεκινούν από το δημόσιο φορέα των ναυπηγείων (στα λόγια) και φτάνουν μέχρι τα κουρελόχαρτα των μετοχών που είναι ο προθάλαμος των ιδιωτικοποιήσεων. Πρόκειται για μεθοδευμένες ενέργειες, ώστε να οδηγηθούμε στο σημείο να δεχτούμε την ιδιωτικοποίηση σαν τετελεσμένο γεγονός. Για το λόγο αυτό δε γίνεται από τις ηγεσίες αυτές, καμία κριτική στις καταστροφικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Εξι βασικά σημεία προτείνει η Εργοστασιακή Επιτροπή για να γίνει "κενό γράμμα" ο νόμος της κυβέρνησης Παπανδρέου: Η πάλη πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους και αιτήματα. Σωστή τακτική σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση, χωρίς ταλαντεύσεις συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Κλιμάκωση του αγώνα με καταλήψεις δρόμων και υπουργείων, πορείες πικετοφορίες συλλαλητήρια, ενημέρωση της κοινής γνώμης με έντυπο υλικό. Τη δημιουργία επιτροπών αγώνα. Πίεση προς τη ΓΣΕΕ για συντονισμό δράσης με τα σωματεία των ΔΕΚΟ.

Δικαιολογημένη η αγανάκτηση

Οι έξι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά με κοινή τους ανακοίνωση δηλώνουν ότι: "Καταδικάζουμε τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που προεκλογικά, για να υφαρπάξουν την ψήφο των εργαζομένων, δήλωναν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου και τώρα χωρίς ντροπή ψήφισαν το απαράδεκτο νομοσχέδιο". Οσον αφορά τα επεισόδια έξω από τη Βουλή από τους συγκεντρωμένους απεργούς τονίζουν: "Το περιστατικό που συνέβη μεταξύ υπουργών και απεργών οφείλεται στη δικαιολογημένη αγανάκτηση των εργαζομένων, αλλά και στην προκλητική ενέργεια των βουλευτών, που, ενώ γνώριζαν αυτή την αγανάκτηση, επιχείρησαν να περάσουν μέσα από τη συγκέντρωση". Οι συνδικαλιστές καλούν τις άλλες παρατάξεις της διοίκηση του ΕΚΠ στη βάση του ομόφωνου ψηφίσματος του τελευταίου συνεδρίου να συμβάλλουν στη συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά με ανακοίνωσή του τονίζει ότι "ήταν αναπόφευκτο οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου να αποδοκιμάσουν με τον πιο έντονο τρόπο μέσα και έξω από τη Βουλή" την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και μάλιστα από βουλευτές που λίγες μέρες πριν το αποδοκίμαζαν.

"Μελανό σημείο" στην προχτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων χαρακτηρίζει τα επεισόδια με μια απολογητική ανακοίνωση που εξέδωσε, η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ της διοίκησης της Τρίαινας.Αναφέρει ότι ισχύει η δήλωση του προέδρου του σωματείου, ο οποίος ζήτησε δημόσια συγνώμη. Ωστόσο, προσθέτει: "Εμείς θα συνεχίσουμε εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο τον αγώνα, ώστε να γίνει ανενεργό το νομοσχέδιο στην πράξη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ