Παρασκευή 7 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα πηγή έντασης;

"Tο Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του", ανέφερε ένα πνευματώδες σύνθημα των τοίχων των Εξαρχείων, αλλά και άλλων τοίχων της ελληνικής πρωτεύουσας. Να, όμως, που τα ψάρια όχι μόνο δεν απέκτησαν την κυριότητα του Αιγαίου, αλλά γίνονται αιτία και άλλων προστριβών, πέραν των ήδη υπεραρκετών υπαρχουσών. Οπως όλα δείχνουν, οι διαφορές μεταξύ Ισπανίας και Καναδά για τα αλιευτικά δικαιώματα στο Βόρειο Ατλαντικό βρίσκονται ακόμη στην αρχή τους. Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό μεταξύ Οτάβας και Βρυξελλών προσκρούουν σε πολλά εμπόδια και κύρια στην απροθυμία της Ισπανίας να αποδεχτεί οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση θεωρεί ανεπαρκή και το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, τα ναυτικά επεισόδια πολλαπλασιάζονται ή, τουλάχιστον, συνεχίζονται στο Β. Ατλαντικό.

Tι δείχνει αυτή η απροσδόκητη τροπή των γεγονότων; Απλούστατα, ένα γεγονός που, σε άλλους τομείς, έχει από καιρό επισημανθεί: Την όξυνση των διεθνών αντιθέσεων και όχι μόνο την όξυνση, αλλά και τη βαθμιαία μεταφορά τους σε όλους τους τομείς.

Τα αλιευτικά δικαιώματα από καιρό αποτελούν "μήλον της Εριδος". Από τη 10ετία του '70 ακόμη είναι γνωστός ο "πόλεμος του μπακαλιάρου" στο Βόρειο Ατλαντικό μεταξύ Βρετανίας και Ισλανδίας. Νεότερο και πολύ πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτέλεσαν οι "ναυτικές συγκρούσεις" μεταξύ αλιευτικών της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας στο Βισκαϊκό Κόλπο. Τώρα, έχουμε τις συγκρούσεις, που φαίνονται, μάλιστα, να παίρνουν μεγάλη έκταση, Καναδά - ΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει καθαρά ότι, σε πείσμα όλων όσων έλεγαν και λένε μέχρι τώρα μερικοί "κουφιοκεφαλάκηδες", η πορεία του κόσμου δεν είναι η "ελευθερία" και η "δημοκρατία" κλπ., αλλά μια όλο και οξύτερη σύγκρουση για την κυριαρχία επί των πλουτοπαραγωγικών πόρων, κάτω από τη γενική κυριαρχία των καπιταλιστικών συμφερόντων. Ενδεικτικό είναι ότι οι σχετικές προστριβές σχετίζονται άμεσα με την προσπάθεια αναθεώρησης συνθηκών αλιευτικών δικαιωμάτων στο Βόρειο Ατλαντικό που ήδη υπάρχουν.

Eπίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι η προστριβή αυτή δείχνει πως η δημιουργία οικονομικών συνασπισμών όχι μόνο δεν αποτρέπει τις προστριβές, αλλά τις "ομαδοποιεί", δίνοντάς τους ευρύτερες διαστάσεις.

Δεν είναι, π. χ., καθόλου τυχαία η αναγωγή του προβλήματος των ισπανικών αλιευτικών σε πρόβλημα της ΕΕ μέσω της ιδιότητας της Ισπανίας ως μέλους της τελευταίας. Από την άλλη μεριά, δεν είναι καθόλου τυχαία η "σύμπτωση" της όξυνσης του προβλήματος με τη δημιουργία μιας "ΕΕ" και στη Βόρεια Αμερική, δηλαδή με τη δημιουργία της ΝΑFΤΑ.

Ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι τέτοια προβλήματα μεταξύ των συνασπισμών αυτών παρουσιάζουν την τάση να γίνονται και προβλήματα των ίδιων των συνασπισμών, μεταφέροντας τις αντιθέσεις στο εσωτερικό τους. Στην κρίση ΕΕ - Καναδά, η στάση της Βρετανίας έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες της Ισπανίας, η οποία θεωρεί τη στάση του Λονδίνου ως σκανδαλωδώς φιλοκαναδική, αλλά και, πέραν αυτού, ως σκανδαλωδώς αδιάφορη στις αρχές της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Aκόμη το θέμα δεν έχει βρει την τελική του διαμόρφωση και κανείς δεν ξέρει πού ακριβώς θα καταλήξει. Είναι, πάντως, ένας δείκτης της πορείας της κατάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ