Παρασκευή 7 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη μέγκενη των αδιεξόδων της εξάρτησης

Σε εξέλιξη αμερικανική επιχείρηση εκβιασμών και πιέσεων για την "εξομάλυνση" των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αμερικανική πρωτοβουλία άσκησης πιέσεων στην ελληνική πλευρά για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στα πλαίσια της ενίσχυσης της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια αυτά προωθείται από αμερικανονατοϊκούς παράγοντες "πακέτο αμοιβαίων υποχωρήσεων", που στην πράξη σημαίνουν αποδοχή των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, προκειμένου η τουρκική πλευρά να άρει τα εμπόδια που θέτει για την ενεργοποίηση των νατοϊκών στρατηγείων στην Ελλάδα.

Κομιστής των αμερικανικών προτάσεων - πρόγευσή τους έδωσαν προ ημερών με υπόμνημά τους προς την κυβέρνηση οι πρεσβευτές Γερμανίας, ΗΠΑ, Ιταλίας, Βρετανίας - θα είναι ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ,που αύριο και μεθαύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα, για επαφές με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, άλλους κυβερνητικούς παράγοντες και πολιτικούς αρχηγούς. Παράλληλα, θα βρίσκεται στην Αθήνα και ο βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζ. Νάι,ο οποίος τη Δευτέρα και την Τρίτη θα πάρει μέρος στην "υψηλόβαθμη συμβουλευτική επιτροπή ΗΠΑ - Ελλάδας", που συνέρχεται στη Ρόδο. Από ελληνικής πλευράς θα πάρει μέρος ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Κουρής.Οι συναντήσεις αυτές είναι ετήσιες και γίνονται στα πλαίσια της συμφωνίας για τις βάσεις, προκειμένου να συζητηθούν "διμερή αμυντικά θέματα και η πολιτική σε θέματα ασφάλειας".

Ο υπουργός Αμυνας Γ. Αρσένης με έμμεσο τρόπο επιβεβαίωσε με χτεσινές δηλώσεις του ότι ασκούνται πιέσεις, λέγοντας ότι "έχουμε γίνει αποδέκτης" του γενικότερου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.Να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν ως βασικό μέσο για τους εκβιασμούς που ασκούν τον κίνδυνο ακόμα και "θερμού" επεισοδίου στο Αιγαίο. Ο Γ. Αρσένης παραδέχτηκε ακόμα ότι η κάλυψη που παρέχουν στην Ελλάδα το ΝΑΤΟ και η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση "δεν είναι ικανοποιητική" απέναντι στην τουρκική απειλή.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, μέσα στο Μάη έρχεται στην Αθήνα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Β. Κλάες,οπότε και θα κορυφωθούν οι πιέσεις, αφού αυτός χειρίζεται το θέμα των στρατηγείων. Επαφές με την ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί και ο ΓΓ της ΔΕΕ Χ. Κουτιλέιρο,που βρίσκεται στην Αθήνα. Αντικείμενο των συζητήσεων και η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό στρατιωτικό σώμα (EUROCORPS) για τη Μεσόγειο.

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε χτες στο Πεντάγωνο συνάντηση εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Ισραήλ, με αντικείμενο την ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα τη συμπαραγωγή με ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος, πυραυλικών συστημάτων, τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών φάντομ από το Ισραήλ, που τον διεκδικούν παράλληλα Αμερικανοί και Γερμανοί, τη συμπαραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ