Κυριακή 9 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόρφωση και διατροφή πρωταθλητές της ακρίβειας

Από την επεξεργασία των επίσημων στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού, που εξακολουθεί να τρέχει με υπερτριπλάσιο ρυθμό συγκριτικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκύπτει ότι τα είδη διατροφής και οι υπηρεσίες μόρφωσης και εκπαίδευσης ακρίβυναν πάνω από το μέσο όρο του γενικού δείκτη αύξησης τιμών

Την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για την αύξηση του τιμαρίθμου το Μάρτη και τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία αυτά, ο τιμάριθμος αυξήθηκε φέτος το Μάρτη κατά 2,9% και ο πληθωρισμός, σε δωδεκάμηνη βάση, έτρεχε με ρυθμό 10,3%.Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,επανέλαβε πως είναι αισιόδοξος ότι ο ρυθμός πληθωρισμού θα πέσει τον Απρίλη ή το Μάη σε μονοψήφιο αριθμό.Τα περί μονοψήφιου αριθμού πληθωρισμού είναι κάτι που λέγεται από το 1992, καθώς μονοψήφιο ρυθμό υπόσχονταν και οι προκάτοχοι του κ. Παπαντωνίου, επί κυβέρνησης ΝΔ (Τ. Χριστοδούλου,Στ. Μάνος). Και παρά τη γαλαζοπράσινη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού - καθώς η συγκεκριμένη πολιτική έπληξε και τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και τα μικρομεσαία νοικοκυριά των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων - μέχρι στιγμής μονοψήφιο πληθωρισμό δεν είδαμε. Σε ποιο βαθμό θα επαληθευτούν αυτή τη φορά οι προβλέψεις της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ο χρόνος θα δείξει. Κοντός ψαλμός, αλληλούια, που λέει και ο λαός μας.

Αξίζει όμως εδώ να επισημάνουμε και ορισμένες ενδιαφέρουσες πλευρές, που κρύβονται σε επίσημα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού.

Μια πρώτη πλευρά είναι αυτή που δείχνει ότι το ποσοστό αύξησης του τιμαρίθμου (2,9%) φέτος το Μάρτη είναι ακριβώς το ίδιο με πέρσι. Επίσης, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στο δωδεκάμηνο Μάρτης 1994 - '95 (10,3%) είναι αλήθεια πως είναι μικρότερος από το ρυθμό που παρουσίαζε τον προηγούμενο μήνα Φλεβάρη (10,4%). Αλήθεια, όμως, είναι επίσης ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού φέτος το Μάρτη είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο περσινό μήνα, που έτρεχε με ρυθμό 10,2%.Ακολουθώντας τη λογική που λέει ότι "για όλα υπάρχει μια δικαιολογία", ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απέδωσε τη μεγαλύτερη από την προσδοκώμενη αύξηση του πληθωρισμού στις... κινητοποιήσεις των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων!

Μια δεύτερη αλήθεια είναι ότι το 1995 η εγχώρια και διεθνής συγκυρία ήταν πολύ πιο ευνοϊκή από πέρσι. Και υπάρχουν μια σειρά παράγοντες, όπως οι μικρότερες μισθολογικές αυξήσεις (3%+3% φέτος αντί 5%+5% πέρσι), το πάγωμα των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (εκτός ΟΤΕ) για το πρώτο εξάμηνο, η μικρότερη διολίσθηση της δραχμής, η παρατεινόμενη ύφεση, τα χαμηλότερα επιτόκια κλπ., που συνηγορούν ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη. Ομως φέτος το Μάρτη όχι μόνο δε μειώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά ο ρυθμός αύξησης πληθωρισμού, αλλά ήταν μεγαλύτερος από πέρσι.

Μια τρίτη αλήθεια, την οποία σκοπίμως αποσιωπά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι ότι ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ελλάδα - συγκριτικά με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κινείται γύρω στο 3% - εξακολουθεί να παραμένει υπερτριπλάσιος και μάλιστα με τάση η ψαλίδα να μεγαλώνει αντί να μικραίνει, όπως προβλέπει το πρόγραμμα "σύγκλισης".

Υπάρχουν όμως και άλλες αλήθειες, που είναι κρυμμένες πίσω από τα ψυχρά νούμερα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία καταγράφει τις εξελίξεις και στον πληθωρισμό. Μία από αυτές τις αλήθειες - όπως φαίνεται και στον πίνακα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ που επεξεργάστηκε ο "Ρ" - είναι ότι οι ανατιμήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (όπως τα τρόφιμα και η μόρφωση - εκπαίδευση - αναψυχή) ξεπέρασαν κατά πολύ το μέσο όρο αύξησης του επίσημου πληθωρισμού.Δηλαδή, εκείνοι που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών - που δεν είναι άλλοι από τους μεγαλοβιομήχανους και μεγαλέμπορους - εκτιμώντας ότι οι εργαζόμενοι θα περιορίσουν από παντού τα ψώνια τους, εκτός από τη διατροφή και τη μόρφωση - φρόντισαν δεόντως να φουσκώσουν τις τιμές.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Από το σχετικό πίνακα με την εξέλιξη των επίσημων τιμών, που έχει καταγράψει η ΕΣΥΕ και επεξεργάστηκε ο "Ρ", προκύπτει ότι στο δωδεκάμηνο Μάρτης 1994 - 1995, που ο μέσος όρος αύξησης των τιμών ήταν 10,3%,στο ίδιο διάστημα:

  • Τα είδη "διατροφής" ακρίβυναν 12,3%.
  • Τα είδη και υπηρεσίες "εκπαίδευσης - μόρφωσης - αναψυχής" ακρίβυναν κατά 18,1%.

Αξίζει ακόμη να επισημάνουμε ότι στη διετία Μάρτης 1993 - Μάρτης 1995, που ο επίσημος πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 21,5%,στις επιμέρους κατηγορίες ειδών και υπηρεσιών που συνθέτουν το "καλάθι" της νοικοκυράς, ακρίβυναν πάνω από το μέσο όρο:

  • Τα είδη και υπηρεσίες "εκπαίδευσης - μόρφωσης - αναψυχής", με ποσοστό αύξησης 29,6%.
  • Τα "οινοπνευματώδη ποτά και ο καπνός", με ποσοστό αύξησης 27,1%.
  • Τα είδη "διατροφής", με ποσοστό αύξησης 25,6%.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ