Κυριακή 9 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και τρόφιμα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία

Αρκετά από τα είδη διατροφής - λάδια, τυροκομικά, αλλαντικά κλπ. - που εξετάστηκαν και κρίθηκαν "μη κανονικά", διαπιστώθηκε ότι ορισμένα ήταν και επικίνδυνα για κατανάλωση

Μέχρι και 100% φτάνει σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων το ποσοστό των δειγμάτων που βρέθηκαν να είναι μη κανονικά από όσα ελέγχθησαν κατά τη διάρκεια του 1994! Μάλιστα, σε κάποιες κατηγορίες βασικών ειδών διατροφής όπως για παράδειγμα σε διάφορους τύπους λαδιού, όσα δείγματα ελέγχθηκαν βρέθηκαν νοθευμένα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία!

Μια ματιά στα επίσημα στοιχεία, δείχνει ότι η ασύδοτη δράση των "αετονύχηδων" της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, δε σταματά ούτε στα είδη εκείνα που πλαισιώνουν το καθημερινό τραπέζι μια οικογένειας, θέτοντας μάλιστα σε άμεσο κίνδυνο την υγεία της. Ιδιαίτερη έξαρση τέτοιας τακτικής παρατηρείται στους διάφορους τύπους λαδιού. Για παράδειγμα, το 15,1% από τα δείγματα ελαιόλαδου που ελέγχθηκαν και συγκεκριμένα τα 16 από τα 106 δείγματα που εξετάστηκαν, ήταν μη κανονικά. Από αυτά μάλιστα, σχεδόν το 19% ήταν νοθευμένα και χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ενώ σε ποσοστό 2,8% κρίθηκαν ακατάλληλα για κατανάλωση! Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί σε διάφορους φθηνότερους τύπους λαδιού, όπως για παράδειγμα στο αραβοσιτέλαιο όπου το 5,6% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν ήταν μη κανονικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο ηλιέλαιο πλησιάζει το 4%.Σε ό,τι αφορά συνολικά την κατηγορία ελαίων, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι σχεδόν το 35% των μη κανονικών δειγμάτων ήταν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία!

Ιδιαίτερα προσφιλής χώρος για την ικανοποίηση των κερδοσκοπικών ορέξεων των κάθε είδους "πολυμήχανων" της αγοράς, είναι ο κλάδος των τυροκομικών προϊόντων. Πάνω από το 22% των δειγμάτων του κασεριού που ελέγχθηκαν αποδείχτηκαν μη κανονικά, ενώ σε διάφορους τύπους ημίσκληρων τυριών το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 16,7%.Αξιοσημείωτα είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν στο 1994 για τη φέτα. Το 57% των μη κανονικών δειγμάτων που βρέθηκαν κρίθηκε επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία!

Σεβαστό μερίδιο στην κατηγορία των μη ασφαλών προϊόντων κατέχουν επίσης τα αλλαντικά και τα κατεψυγμένα ψάρια. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι στα προϊόντα θερμικής επεξεργασίας όπως είναι το παριζάκι, το 15,6% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν ήταν μη κανονικά και από αυτά το 60% χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Στα κατεψυγμένα ψάρια το ποσοστό των μη κανονικών προϊόντων που βρέθηκαν αγγίζει το 100%!

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ο κατάλογος με τις επικίνδυνες παρατυπίες, στις οποίες επιδίδονται οι διάφορες επιχειρήσεις στο "βωμό" του κέρδους είναι ατελείωτος. Τα παραπάνω στοιχεία είναι μόνο ενδεικτικά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ