Κυριακή 9 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νοθεία και κερδοκοπία πάνε πακέτο

Σύμφωνα με δειγματοληπτικούς ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορίου, πάνω από το 8,5% των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι "μη κανονικά" και πολλά από αυτά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία

Πάνω από το 16% των δειγμάτων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης που ελέγχθηκαν το 1994 και βρέθηκαν μη κανονικά (δηλαδή όχι σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας) ήταν νοθευμένα και χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία!!! Το αποκαλυπτικό και άκρως ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου που φέρνει στη δημοσιότητα ο "Ρ" και αφορούν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποίησαν σε όλη τη διάρκεια του 1994 οι αρμόδιες αγορανομικές υπηρεσίες όλης της χώρας. Οι παραπάνω διαπιστώσεις αφορούν μια σειρά βασικών ειδών διατροφής, πολλά από τα οποία πλαισιώνουν καθημερινά το τραπέζι μιας οικογένειας, καθώς και άλλων ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το 8,5% από το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχθηκαν βρέθηκαν μη κανονικά. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του 1994 είχαν ληφθεί συνολικά 13.809 δείγματα. Από αυτά, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε μόλις 2.494 και διαπιστώθηκε ότι τα 211 ήταν "μη κανονικά", που αντιπροσωπεύουν το 8,5% του συνόλου των ελεγχθέντων. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι τα ποσοστά των μη κανονικών δειγμάτων που βρέθηκαν ανάλογα με τις διάφορες κατηγορίες προϊόντων, φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις το 100%! Λέγοντας "μη κανονικά" προϊόντα, εννοούμε όσα προϊόντα είναι νοθευμένα με στόχο την κερδοσκοπία,που εκδηλώνεται: είτε με παραπλανητικές ενδείξεις στις ετικέτες που τα συνοδεύουν (με αποτέλεσμα αυτό που αναγράφεται για τη σύνθεση του προϊόντος να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα) είτε έχουν ελλιπείς ενδείξεις (όπως για παράδειγμα να μην αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του προϊόντος) είτε είναι ακατάλληλα προς κατανάλωση και κατά συνέπεια επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία!

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι από τα 211 προϊόντα που βρέθηκαν "μη κανονικά", διαπιστώθηκε πως τα 35 ή το 16,1% ήταν νοθευμένα και κρίθηκαν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία!

Ιδιαίτερη εντύπωση, πάντως, προκαλεί η σημαντική κωλυσιεργία που εμφανίζουν οι αρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται σ' αυτό που λέγεται έλεγχος της ποιότητας των προϊόντων. Αδιάψευστο μάρτυρα αποτελεί το γεγονός ότι σ' ολόκληρο το 1994 ελήφθησαν 13.809 και από αυτά ελέγχθηκαν μόλις τα 2.494...

Για το συγκεκριμένο θέμα αξίζει να θυμηθούμε τις απόψεις του γενικού γραμματέα του Γενικού Χημείου του Κράτους Π. Χαμακιώτη σε παλαιότερη συζήτηση που είχαμε μαζί του. Στη συζήτηση εκείνη, που είχε δημοσιευτεί στο "Ρ", ο Π. Χαμακιώτης, είχε αποδώσει τη συγκεκριμένη κατάσταση, κυρίως στην έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού για τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται, καθώς και στην έλλειψη της κατάλληλης υποδομής σε τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχετικά εργαστήρια. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους ελέγχους για την ποιότητα των προϊόντων, δεν είναι καθόλου άσχετη και με το καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης που έφερε το 1992 στην αγορά η κυβέρνηση της ΝΔ. Καθεστώς, το οποίο συντηρεί και η σημερινή κυβέρνηση και το οποίο χαλάρωσε ακόμη περισσότερο αυτούς τους υποτυπώδεις ελέγχους που διενεργούνται. Μόνιμα θύμα βέβαια της ασυδοσίας, στην οποία επιδίδονται οι κάθε είδους κερδοσκόποι της αγοράς, μη διστάζοντας να θυσιάσουν στο "βωμό" του κέρδους ακόμη και τη δημόσια υγεία, είναι ο καταναλωτής.

Δεν πρέπει, επίσης να παραλείψουμε το γεγονός ότι σημαντικότατο μερίδιο στην καθαρά κερδοσκοπική αυτή τακτική σε βάρος της "τσέπης" και της υγείας των καταναλωτών, έχουν και μεγάλες "επώνυμες" ντόπιες και πολυεθνικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες.Οπως είχε αποκαλύψει το περασμένο καλοκαίρι ο"Ρ", σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν το 1993, το 15,4% των μη κανονικών δειγμάτων που βρέθηκαν αφορά επώνυμες παρασκευαστικές ή εισαγωγικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης!

Απ' την πλευρά της η αρμόδια πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, είχε επικαλεστεί για την ισχύουσα κατάσταση πριν 5 μήνες περίπου, την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στο ζήτημα της ποιότητας των προϊόντων.Μάλιστα τότε είχε συσταθεί σχετική επιτροπή στο υπουργείο Εμπορίου, με στόχο την ίδρυση Ενιαίου Φορέα Ποιότητας Τροφίμων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εμπορίου, Υγείας, Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και του Γενικού Χημείου του Κράτους. Το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι τώρα η σχετική επιτροπή είναι να συγκεντρώσει και να επιχειρεί να καταγράψει σε μορφή έκθεσης τις απόψεις και προτάσεις του κάθε φορέα ξεχωριστά, αφού όπως φαίνεται διατυπώνονται σημαντικές διαφωνίες, κυρίως σχετικά με το ποιος θα ελέγχει ποιον στα πλαίσια του εν λόγω φορέα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ