Πέμπτη 13 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ
Αξιώνουν νέα μέτρα στο όνομα της ... ανάκαμψης

Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, όπως "μεταρρύθμιση" στον τομέα των κοινωνικών ασφαλίσεων και υγείας (δηλαδή ξήλωμα του κράτους πρόνοιας), μεγαλύτερη ελευθερία στις απολύσεις προσωπικού, άμεσο ξεπούλημα των κερδοφόρων ΔΕΚΟ και μεγαλύτερη διολίσθηση της δραχμής, συνιστούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες

"Εδώ και τώρα" ξήλωμα του κράτους πρόνοιας, ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων (ΟΤΕ κ.λπ.), απελευθέρωση της "αγοράς εργασίας" για μεγαλύτερη ασυδοσία στους επιχειρηματίες, ταχύτερη διολίσθηση της δραχμής και άλλα μέτρα, που θα εξασφαλίζουν σταθεροποίηση και αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, αξιώνουν οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοεξαγωγέων. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν χτες, με την τετραμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που απηχεί τις θέσεις τους καθώς και με τις θέσεις που διατυπώθηκαν στη χτεσινή ετήσια γενική συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), με το επιχείρημα ότι έτσι θα μπει η χώρα στο δρόμο της ανάκαμψης, την οποία θεωρούν "εύθραυστη".

Οι βιομήχανοι

Στην τετραμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, που χρηματοδοτείται και απηχεί τις θέσεις του ΣΕΒ, καλείται η κυβέρνηση σε "επείγουσες κινήσεις" για την κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας, για το άμεσο ξεπούλημα του ΟΤΕ, των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών, όλων των "προβληματικών" επιχειρήσεων, πριν απ' όλα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Επίσης, αξιώνουν από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα για την κατάργηση των όποιων περιοριστικών ρυθμίσεων για τις ελεύθερες απολύσεις και την εξάπλωση της μερικής απασχόλησης και τη λήψη πρόσθετων "μεταρρυθμίσεων" (!) γενικότερα στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στα πλαίσια των στόχων του προγράμματος "σύγκλισης".

Από την έκθεση του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι η πολιτική της λιτότητας είχε περιορισμένα αποτελέσματα για τη "σταθεροποίηση" της οικονομίας, αποτελέσματα "εύθραυστα", που μπορούν ν' ανατραπούν! Χαρακτηριστικά τονίζει ότι "η συνολική μακροοικονομική κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ευαίσθητη κυρίως σε ό,τι αφορά το χρηματοοικονομικό της σκέλος εξαιτίας του μεγάλου δημόσιου χρέους, που συνεχίζει ουσιαστικά να αυξάνεται, και της σχετικά μεγάλης εισροής βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων από το εξωτερικό, που σε σημαντικό βαθμό φαίνεται να έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.Με απλά λόγια το ΙΟΒΕ ομολογεί ότι το ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο δεν κάνει τοποθετήσεις σε παραγωγικές επενδύσεις, αλλά απλά κερδοσκοπεί μέσω Χρηματιστηρίου ή μέσω εξαγοράς ελληνικών επιχειρήσεων, κάτι που άλλωστε προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το εμπορικό ισοζύγιο...

Στην έκθεση του ΙΟΒΕ επισημαίνεται ότι το 1994 αποτέλεσε "φάση ήπιας, αλλά ακόμη εύθραυστης ανάκαμψης",η οποία... συνοδεύτηκε από "τάση παραπέρα αύξησης" του ποσοστού ανεργίας και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ξεπερνούν πλέον το 10% του εργατικού δυναμικού. Οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου ενδεικτικά σημειώνουν τη χειροτέρευση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου,γεγονός που διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί δήθεν μόνιμης βελτίωσης του ισοζυγίου πληρωμών, ενώ σημειώνει ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων το 1995 οφείλεται σε συγκυριακές καταστάσεις λόγω"αντικειμενικών" κριτηρίων και τονίζει ότι μάλλον δε θα επιτευχθούν οι στόχοι στην έμμεση φορολογία... Επίσης, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για την πορεία του δημόσιου χρέους, των δανειακών αναγκών του Δημοσίου...

Το ΙΟΒΕ υποδεικνύει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει την εφαρμογή της συγκεκριμένης αντιλαϊκής πολιτικής για να... παγιωθούν οι πρώτες "θετικές" εξελίξεις, δηλ. η αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και η περαιτέρω μείωση των λαϊκών εισοδημάτων. Συγκεκριμένα, οι μεγαλοβιομήχανοι μέσω της έκθεσης του ΙΟΒΕ δηλώνουν πως... "οι πρώτες αυτές ευνοϊκές δημοσιονομικές εξελίξεις είναι απαραίτητο να συνεχιστούν και να παγιωθούν". Για το λόγο αυτό... "πρωταρχική σημασία έχει να εντοπίζονται έγκαιρα οι πηγές των πιθανών δημοσιονομικών αποκλίσεων και να ασκούνται οι κατάλληλες διαρθρωτικές παρεμβάσεις και προσαρμογές" και ευθέως καλούνται τα κόμματα του δικομματικού τοπίου να "στηρίξουν" την αντιλαϊκή πολιτική! Στα πλαίσια αυτά "καλείται" η κυβέρνηση να μην "υποκύψει" στα αιτήματα των διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

Οι εξαγωγείς

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΣΕΒ, κινούνται και οι μεγαλοεξαγωγείς, στη χτεσινή ετήσια γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Διά στόματος της προέδρου τους, Χ. Σακελαρίδου,έστειλαν στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι προσφέρουν στην κυβέρνηση την απόλυτη στήριξή τους στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας και αξίωσαν να μην υπάρξει καμιά υπαναχώρηση από τις δεσμεύεις που έχουν αναληφθεί με το πρόγραμμα "σύγκλισης". Η πρόεδρος του Συνδέσμου δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις γνωστές αξιώσεις των εξαγωγέων για μια σειρά από προνόμια, πέρα από αυτά που ήδη απολαμβάνουν στο όνομα της στήριξης της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας, ενώ δεν παρέλειψε να εκθειάσει τα "επιτεύγματα" του Συνδέσμου στην κατεύθυνση αυτή.

Ειδικότερα, οι Ελληνες εξαγωγείς αξίωσαν, για άλλη μια φορά χτες, ακόμα φτηνότερα δάνεια, στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων και της ενθάρρυνσης των επενδύσεων. Παράλληλα, ζητούνεπιτάχυνση της απελευθέρωσης της κίνησης συναλλάγματος, καθώς και της διολίσθησης της δραχμής,αξιώνοντας να πληρώσει το λαϊκό εισόδημα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των δικών τους προϊόντων και βέβαια την αύξηση των υπερκερδών τους. Στα ίδια πλαίσια ζητούν "κρατική συμπαράσταση", μέσω της αύξησης των εξαγωγικών πιστώσεων, "για τη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας".

Τέλος, ως "alter ego" του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων "συνέστησε" στην κυβέρνηση την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων "κυρίως στο σκέλος των δαπανών", δηλαδή, συνέχιση της αντιλαϊκής εισοδηματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της εξέλιξης των ελληνικών εξαγωγών, που παρουσιάστηκαν στη συνέλευση, στο πρώτο εξάμηνο του 1994 οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση κατά 4%, την οποία οι ίδιοι οι εξαγωγείς αποδίδουν αποκλειστικά στην πτώση των εξαγωγών κατά 7% στις χώρες της ΕΕ, ενώ το 1993 οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση σε σχέση με το 1992, αφού το '93 διαμορφώθηκαν σε 8,4 δισ. δολάρια, από 9,9 δισ. δολάρια το 1992. Θετικές προβλέψεις, έκανε, όμως, για το 1995 η πρόεδρος του ΠΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ