Πέμπτη 13 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμα κινδύνου για τα δάνεια σε συνάλλαγμα

Μεγαλύτερη απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος ζήτησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας

Τον κίνδυνο που συνεπάγεται ο δανεισμός σε συνάλλαγμα από τις ελληνικές επιχειρήσεις, επισήμανε χτες από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών ο πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Γ. Μίρκος.Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η προσφυγή στο δανεισμό σε ξένο νόμισμα, εκτός από το πλεονέκτημα της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης, εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους, στην περίπτωση που οι εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος εξελιχθούν αρνητικά. Στην περίπτωση αυτή, ανέφερε, οι επιπτώσεις θα είναι δυσμενείς για την ελληνική οικονομία, αφού οι επιχειρήσεις που προσφεύγουν στο δανεισμό σε συνάλλαγμα, αποτελούν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών.

Κατά τον Γ. Μίρκο,ο δανεισμός σε συνάλλαγμα αυξάνει τη ρευστότητα της οικονομίας και κατά συνέπεια οδηγεί σε πληθωριστικές πιέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 1994 τα δάνεια που σύναψαν οι επιχειρήσεις σε ξένα νομίσματα έφτασαν τα 813,5 δισ. δραχμές ή το 20% του συνολικού δανεισμού, έναντι 545 δισ. δραχμές ή 16% το 1993.

Επίσης ο Γ. Μίρκος:

  • Επισήμανε ότι το 1994 ήταν μία ακόμα χρυσοφόρα χρονιά για τις τράπεζες και αυτό οφείλεται - όπως και ο ίδιος ανέφερε - στην απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος.
  • Ζήτησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και νέα προνόμια, όπως την απελευθέρωση των ανακαταθέσεων συναλλάγματος που τηρούν οι εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος και την κατάργηση κάθε δέσμευσης στο ύψος των νέων καταθέσεων των τραπεζών.
  • Χαρακτήρισε "σημαντικό επίτευγμα" την υπογραφή της διετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας με την ΟΤΟΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ