Πέμπτη 13 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Από το Γενάρη ο καταιγισμός αυξήσεων

Δηλώσεις του γγ του υπουργείου Εμπορίου. Νέες αυξήσεις από 1-1-96 λόγω αναπροσαρμογής ορίων κάλυψης

Τη φιλοσοφία που υπακούει στη ρήση "το μη χείρον βέλτιστον" προτίθεται να ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, σχετικά με την κερδοσκοπική τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες σε βάρος των πελατών τους στα ασφάλιστρα των οχημάτων. Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του γγ του υπουργείου Εμπορίου Σ. Κοσμίδη,ο οποίος υποστήριξε ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν προτίθεται... προς το παρόν να αλλάξει το ισχύον σύστημα διαμόρφωσης των ασφαλίστρων (στο οποίο εντάσσονται και τα μπόνους - μάλους), αποσιωπώντας όμως το γεγονός ότι οι ΙΧήδες ούτως ή άλλως "ξεζουμίζονται" από το ισχύον καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης των τιμών των ασφαλίστρων, αλλά και από την τυφλή προσήλωση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις κοινοτικές επιταγές.

Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου, δήλωσε ο Σ. Κοσμίδης, είναι να μην αλλάξει τίποτε στο ισχύον σύστημα διαμόρφωσης των ασφαλίστρων, καθώς και στο σύστημα των μπόνους - μάλους. Βεβαίως οι παραπάνω δηλώσεις αποτελούν μόνο υποσχέσεις. Οι τελικές αποφάσεις θα φανούν στο σχετικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η αρμόδια Επιτροπή, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των ασφαλιστικών εταιριών (...) και το οποίο σύμφωνα με τον Σ. Κοσμίδη θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάη. Οι παραπάνω υποσχέσεις πάντως, δεν αναιρούν το γεγονός ότι οι κάτοχοι οχημάτων ήδη επιβαρύνονται υπέρμετρα, εξαιτίας των σημαντικών ανατιμήσεων που προκαλεί στα ασφάλιστρα το καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης που ολοκλήρωσε το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με το οποίο οι εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν τις τιμές όποτε και όσο επιθυμούν.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σε δηλώσεις που έκανε τις τελευταίες μέρες ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής και πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Μ. Νεκτάριος,είχε προαναγγείλει ουσιαστικά νέες ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα των οχημάτων, ανακοινώνοντας ότι δρομολογούνται αλλαγές από τις εταιρίες στον τρόπο διαμόρφωσης των ασφαλίστρων. Σήμερα η τιμή του ασφαλίστρου διαμορφώνεται με βάση τον κυβισμό του οχήματος, ενώ στις προθέσεις των εταιριών είναι να λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια, όπως η τιμή και ο τύπος του οχήματος, η ηλικία και το επάγγελμα του οδηγού, γεωγραφικά κριτήρια κλπ. Επίσης, ο Μ. Νεκτάριος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί το σύστημα των εκπτώσεων (μπόνους - μάλους),γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα τις τιμές των ασφαλίστρων. Για να περάσουν τέτοιου είδους αλλαγές στην αγορά, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εμπορίου. Απ' την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα Σ. Κοσμίδη, προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Ωστόσο, ούτως ή άλλως αναμένονται "τσουχτερές" αυξήσεις στις τιμές των ασφαλίστρων, εξαιτίας των κοινοτικών επιταγών που φροντίζει να εκτελεί κατά γράμμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι κοινοτικές οδηγίες επιτάσσουν τον υπερδιπλασιασμό περίπου των κατώτατων ορίων κάλυψης μέχρι την 1 - 1 - 1996, προκειμένου αυτά να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα.Ετσι από την 1η Γενάρη, τα κατώτατα όρια κάλυψης θα πρέπει να έχουν φτάσει περίπου τα 30 εκατ. δρχ. για υλικές ζημιές και 150 εκατ. δρχ. για σωματικές βλάβες (αντί 14 και 70 εκατ. δρχ. που είναι τα αντίστοιχα σημερινά).

Ο Σ. Κοσμίδης χτες αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του Μ. Νεκτάριου για δρομολογούμενες αλλαγές στον κλάδο υγείας και συγκεκριμένα στις κάρτες νοσηλείας. Ο Μ. Νεκτάριος, υποστηρίζοντας ότι πολλές εταιρίες αντιμετωπίζουν προβλήματα με κάποια ιδιωτικά νοσοκομεία (Υγεία, Ιατρικό Κέντρο), δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η οικονομική συμμετοχή κατά ένα ποσοστό και των ασφαλισμένων στα συγκεκριμένα προγράμματα, ή η αναστολή των προγραμμάτων των εταιριών με τα παραπάνω νοσοκομεία.Για το συγκεκριμένο θέμα, ο γγ του υπουργείου Εμπορίου, περιορίστηκε στην υπόσχεση για διενέργεια σχετικών ελέγχων, καθώς και για έκδοση ενημερωτικού υλικού, προκειμένου ο καταναλωτής να αποφεύγει τυχόν "παγίδες" στις συμβάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καλή χρονιά» με ανατιμήσεις (2004-01-04 00:00:00.0)
"Τσούζουν" οι πραγματικές αυξήσεις ασφαλίστρων (1996-01-14 00:00:00.0)
"Ψήνονται" νέες ανατιμήσεις στα φάρμακα (1995-04-20 00:00:00.0)
Το υπουργείο ...μίλησε (1995-04-14 00:00:00.0)
Η "απελευθέρωση" μεγάλωσε τα περιθώρια κέρδους (1995-01-15 00:00:00.0)
Αρχίζει ο νέος "χορός" των αυξήσεων (1995-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ