Παρασκευή 14 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Διυπουργικός εμπαιγμός

Τώρα ψάχνουν για εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ... για να λειτουργήσουν τη διυπουργική επιτροπή

Και νέα προσχήματα εφευρίσκονται από τη μεικτή διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί για να μελετήσει δήθεν τρόπους επίλυσης του δίκαιου και χρόνιου αιτήματος των καθαριστριών για αλλαγή του εργασιακού τους καθεστώτος. Αυτή τη φορά το "κώλυμα" είναι η μη παρουσία εκπροσώπου της ΚΕΔΚΕ.

Η μεικτή διυπουργική επιτροπή συστάθηκε το Δεκέμβρη του '94 από εκπροσώπους των υπουργείων Παιδείας, Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών καθώς και των καθαριστριών. Ενώ λοιπόν θα έπρεπε σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα να έχει μέσα σε ένα μήνα ολοκληρώσει τις εργασίες της, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση στην πολιτική ηγεσία, έχουμε φτάσει στα μέσα Απρίλη και πόρισμα δεν υπάρχει και ούτε διαφαίνεται στο ορατό μέλλον.

Για κάθε αναβολή υπήρχε πάντα και μια διαφορετική δικαιολογία. Πότε γιατί έπρεπε να συγκεντρωθούν τα στοιχεία, πότε γιατί έπρεπε να συμμετέχει και εκπρόσωπος του υπουργείου Προεδρίας. Το κύριο όμως που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι και κάθε φορά που συνεδρίαζε η εν λόγω επιτροπή, αυτό γινόταν κάτω από το βάρος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των καθαριστριών. Με τον ίδιο τρόπο συνεδρίασε για τελευταία φορά η επιτροπή στις 23 Μάρτη. Στην τελευταία αυτή συνεδρίαση διαφαινόταν ένα αίσιο αποτέλεσμα. Αναγνωρίστηκαν οι άθλιες συνθήκες εργασίας των καθαριστριών, που σημειωτέον θεωρούνται "εργολάβοι", υπογράφοντας συμβάσεις έργου. Προτάθηκε επίσημα η αλλαγή αυτών των επαίσχυντων συμβάσεων, και η αποδοχή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, αλλά και μερικής για τις καθαρίστριες που απασχολούνται σε σχολεία με ελάχιστες αίθουσες. Υπήρξε μάλιστα δέσμευση ότι θα συνεδριάζουν κάθε Πέμπτη και μέχρι 30 Απρίλη θα κατατεθεί η πρόταση στην κυβέρνηση. Ξαφνικά λοιπόν ανακαλύφθηκε πως πρέπει να υπάρχει και εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ, για να αποφασιστεί ποιος τελικά θα είναι ο εργοδότης των εργατριών.

Για σκόπιμη κωλυσιεργία καταγγέλλει την επιτροπή η Ε. Κούβαρη,πρόεδρος του Σωματείου Αθήνας και επισημαίνει: "Αυτό που φοβόμασταν, επαληθεύεται. Οπως και οι προηγούμενες επιτροπές που είχαν συσταθεί κατά καιρούς, έτσι και αυτή προσπαθεί να βάλει φραγμό στις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις, με απώτερο στόχο να τελειώσει και αυτή η χρονιά και τα προβλήματά μας να παραμένουν άλυτα. Δεν πρόκειται να το ανεχτούμε. Θα συνεχίσουμε αγωνιστικά μέχρι να δικαιωθούμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ