Πέμπτη 20 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ρυθμό χελώνας οι δημόσιες επενδύσεις

Κάλπικες αποδείχνονται οι κυβερνητικές διακηρύξεις για αναπτυξιακή πολιτική. Από τα 1.050 δισ. δραχμές του ΠΔΕ 1995, διατέθηκαν στο α' τρίμηνο του 1995 μόλις 100 δισ.

Με χαμηλούς ρυθμούς προχωρεί η απορρόφηση των κονδυλίων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης κατά τους πρώτους μήνες του 1995, εξέλιξη η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση την επίτευξη των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού. Με χθεσινή του ανακοίνωση, ο υπουργός Εθνικής ΟικονομίαςΓ. Παπαντωνίου προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΚΠΣ κατά το 1995 και την ουσιαστική αποτυχία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων που παρατηρήθηκε την προηγούμενη χρονιά. Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι τις προηγούμενες τρεις βδομάδες πραγματοποιήθηκε υπό τον Γ. Παπαντωνίου σειρά συσκέψεων με 7 συναρμόδια υπουργεία (αξίζει να σημειωθεί ότι η ευθύνη για το χρηματοδοτικό σκέλος του ΚΠΣ ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Ρωμαίο) και εκτιμάται ότι σε γενικές γραμμές η πορεία υλοποίησης είναι ικανοποιητική και οι ρυθμοί απορρόφησης το 1995 σημαντικά υψηλότεροι από το 1994. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αποφεύγει, πάντως, να δώσει στοιχεία για το ρυθμό προόδου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (στο ΠΔΕ έχει ενσωματωθεί το ΚΠΣ) κατά το πρώτο τετράμηνο του 1995, προκειμένου να τεκμηριώσει τις απόψεις περί αυξημένων ρυθμών απορρόφησης. Σύμφωνα με παλιότερα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το πρώτο τρίμηνο του 1995, από το ΠΔΕ είχαν διατεθεί μόνο 100 δισ. δραχμές, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό, αν λάβουμε υπόψη ότι το κονδύλι του 1995 για την υλοποίηση του ΠΔΕ ανέρχεται σε 1.050 δισ. δραχμές. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το 1994 τα κονδύλια του ΚΠΣ που είχαν εγγραφεί να απορροφηθούν από το εθνικό σκέλος (μεγάλα έργα, βιομηχανία κλπ.) στο οποίο πρόκειται να διατεθεί το 70% των συνολικών πόρων της περιόδου 1994-1999, ήταν 2,27 δισ. Τελικά, οι απορροφήσεις ανήλθαν στα 900,2 εκατ. ECU και το αναπορρόφητο τμήμα στα 1,37 δισ. ECU, γεγονός που πιστοποιεί και την αποτυχία κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν εξετάστηκε η επίσπευση των διαδικασιών, που αφορούν τη δημιουργία υποδομής υλοποίησης του προγράμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θέματα μελέτης και δημοπράτησης των περιφερειακών νοσοκομείων, χρηματοδότησης προγραμμάτων παιδείας κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ